Vogels kijken in Salin de Badon

Op mijn tocht van Arles naar Étang du Fangassier passeerde ik Salin de Badon, een uitgestrekt natuurgebied met de typische vegetatie van de Camargue: veel struweel, taaie en haast naaldboom-achtige struiken.

Wil je vogels kijken in Salin de Badon, dan moet je een toegangskaartje kopen. Dat doe je bij La Capelière – Centre d’information de la Réserve Naturelle Nationale de Camargue. Kosten zijn slechts een paar euro. Het wandelpad door Salin de Badon heeft een lengte van ongeveer 4,5 kilometer. Er staan drie vogelkijkhutten in het gebied.

Toen ik ging vogels kijken in Salin de Badon was het al halverwege de ochtend. De zon scheen uitbundig en er stond een aardige bries. Bovendien had ik haast, want ik wilde ook nog naar Étang du Fangassier. Ik bezocht één vogelkijkhut, eentje op palen. Van waaruit ik dus een weids uitzicht had over het gebied.

Op weg naar de vogelkijkhut hoorde ik een aantal nachtegalen. Op een paar plekken ook de kleine zwartkop en gele kwikstaart. Vanuit de vogelkijkhut was het nog een flinke afstand naar het water. Waar flamingo’s en kleine zilverreigers foerageerden. Verder heb ik er eerlijk gezegd niet veel gezien. Maar de biodiversiteit in Salin de Badon schijnt groot te zijn, evenals het aantal vogelsoorten dat je er kunt zien.

Langs de weg op weg naar Salin de Badon zag ik vogels als sperwer, koekoek, zomertortel, grauwe gors, graszanger, roodborsttapuit, paapje, koereiger, purperreiger, flamingo, lachstern, geelpootmeeuw en zwartkopmeeuw.

Tussen Salin de Badon en Étang du Fangassier zag ik twee ralreigers jagen. Eentje wist ik te filmen, maar deze opname is van de volgende dag. Toen scheen de zon niet zo uitbundig en regende het zelfs een beetje. Als je goed luistert hoor je in het filmpje (veel) huismussen, een bijeneter, de nachtegaal, kokmeeuwen, een straaljager en op het eind ook wat steltkluten.

Raad ik een bezoek aan Salin de Badon aan om er vogels te kijken? Ik aarzel. De meeste vogelsoorten die je er ziet, heb je waarschijnlijk al in andere gebieden gezien. En het gebied zelf is niet veel anders dan al die andere gebieden in de Camargue. Het is wel een stiltegebied optima forma. Dus combineer je wandelen met vogels kijken, dan zul je hier genieten van de stilte, het wandelen én de vogels die je ziet.

Praktische informatie over vogels kijken in Salin de Badon

Je bereikt Salin de Badon via de D36B. Koop eerst een kaartje bij La Capelière – Centre d’information de la Réserve Naturelle Nationale de Camargue. Je krijgt een uitleg over het te openen hek en de plaats waar je de auto kunt parkeren.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!