Vogels kijken in Riels Hoefke

In het zuiden van de provincie Noord-Brabant, tegen de grens met België, ligt verscholen in een hoek van het vermaarde natuurgebied de Regte Heide het Riels Hoefke. Dit natuurgebied is eigendom van Brabants Landschap en bestaat uit naaldbos en gemengd bos. Ga je wandelen over de Regte Heide, dan wandel je vast ook door Riels Hoefke. Ik raad het in elk geval zeker aan, want je kunt hier bijzondere bosvogels zien. In dit artikel ontdek je ‘alles’ over vogels kijken in Riels Hoefke

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken in Riels Hoefke

Zoals hierboven al aangegeven, het Riels Hoefde bestaat vooral uit bos. Naaldbomen met hier en daar loofbomen en een laan met beuken. Dat betekent dat je spechten kunt zien. De zwarte specht leeft er, de groene specht en natuurlijk de grote bonte specht. In het vroege voorjaar zie je er ook bosvogels als kuifmees, zwarte mees, staartmees, vuurgoudhaan, goudhaan, winterkoning, boomklever, boomkruiper, groenling, putter, vink en appelvink. De grote lijster en zanglijster laten zich zien en vooral horen in het vroege voorjaar. Later in het voorjaar voegen zich koekoek, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, gekraagde roodstaart, zwartkop, tjiftjaf, fitis, roodborsttapuit en zelfs de geelgors bij al deze soorten. Buizerd, havik en sperwer jagen in het bos en de omliggende gebieden. Ook de bosuil leeft er, maar die hoor je vooral in de schemering. Een mooie soort en géén zangvogel die je in het Riels Hoefke kunt zien en horen baltsen in april en mei is de houtsnip.

Mijn mooiste waarneming in het Riels Hoefke is de grauwe vliegenvanger. Ik wandelde er eind mei en zag er grauwe vliegenvangers jagen. Even later zag ik een jonge grauwe vliegenvanger met de pluimen nog op zijn kop. Dat was een heel bijzonder plaatje!

Dit filmpje maakte ik tijdens mijn wandeling over de Regte Heide en door het Riels Hoefke:

Praktische informatie over vogels kijken in het Riels Hoefke

Je bereikt het Riels Hoefke door te navigeren naar Het Hoefke, Riel (coördinaten 51°30’21.5″N 5°00’57.2″E). Parkeer je auto in de berm langs het bos en wandel het Riels Hoefke in. Je kunt ook Het Hoefke uit wandelen, aan het einde linksaf slaan en dan eerst de Regte Heide op wandelen. Dat betekent dat je op het eind van je wandeling door het Riels Hoefke wandelt.

De paden in het Riels Hoefke zijn niet verhard, gelukkig maar. Over het algemeen zullen goede wandelschoenen volstaan. Hier en daar ploeg je door rul zand.

Het Riels Hoefke is niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

De wandelroute is goed aangegeven, maar leuker is het om lekker te gaan dwalen. Geniet van het bos en van de vogels in het bos.

Heel bijzondere dagvlinders komen niet voor in het Riels Hoefke. Er leven alleen de ‘gewone’ soorten. Wel maak je er kans op de eekhoorn, ree, wild zwijn, vos, boommarter en steenmarter.

Ben je op zoek naar meer interessante vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant, bekijk dan dit overzicht.

Natuurhuisjes in de buurt van Riels Hoefke

jako van gorsel met verrekijker

De streek rond Goirle, pal tegen de grens met België gelegen, is een natuurrijke streek. Hier rijgen de natuurgebieden zich aan elkaar. En even over de grens kom je ook nog een paar mooie natuurgebieden tegen, zoals het befaamde Turnhoutse Vennengebied. Dit is kortom een prima gebied om eens een weekendje of weekje te vertoeven. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie of zelfs in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)