Vogels kijken in Réserve naturelle des Marais du Vigueirat

Op de rechteroever (bekeken vanuit het zuiden) van de Rhône, ligt in de Camargue een prachtig wandel- en vogelgebied: Réserve naturelle des Marais du Vigueirat. Dit reservaat wordt keurig onderhouden. Er zijn een paar vogelkijkhutten in geplaatst en er is een bezoekerscentrum. Dit alles is de schappelijke entree meer dan waard.

Wij gingen in de laatste week van april 2019 vogels kijken in Réserve naturelle des Marais du Vigueirat. Het was zonnig weer, windkracht 4 á 5. Een stevig briesje dus, niet ideaal voor rietvogels. In het ondiepe water stonden verschillende ralreigers, blauwe reiger, koereigers, zwarte ibissen en kleine zilverreigers. Bosruiters foerageerden op de drooggevallen modderbanken, samen met groenpootruiters. Steltkluten zijn er talrijk en laten zich van heel dichtbij bekijken. Vanuit het struweel klinkt overal de heldere zang van de nachtegaal. De graszanger vloog op een aantal plaatsen op uit de lage begroeiing. De ijsvogel heb ik niet gezien, wel gehoord. Hij broedt in het gebied. De koekoek kwam voorbij vliegen, en een ooievaar streek op het laatst neer. De slangenarend was de kers op de taart tijdens ons bezoek.

Naast vogels leven er ook andere dieren in het gebied. De beverrat zagen we nergens van zo dichtbij als hier. De smaragdhagedis liet zich regelmatig zien. Een koningspage koesterde zich in de zon.

Een paar dagen later gingen we een wandeling te paard maken door Réserve naturelle des Marais du Vigueirat. Een tocht van een uur, de kortste route. Je komt dan in een deel van het gebied waar je anders niet komt. Wat mij opviel is dat normaal gesproken schuwe vogels je te paard heel dichtbij laten komen. En mijn conclusie was ook dat in de afgesloten delen van de natuurgebieden wonderbaarlijk veel meer vogels zitten dan in het toegankelijke deel. Zo zag ik, gezeten op mijn grijswitte paard, een enorme groep witgatjes foerageren. Die zouden anders allang zijn opgevlogen. Volgens de gids komt de scharrelaar ook veel voor in Réserve naturelle des Marais du Vigueirat, maar moest die soort nog arriveren.

Ook de bijeneter broedt in het natuurgebied. De dag dat wij te paard gingen, zagen we vanaf de toegangsweg een enorme groep jagen boven het weiland. Ze streken neer in de takken boven de toegangsweg en lieten zich van dichtbij bekijken. Eén van de beste plekken in de Camargue om de bijeneters te zien, want ze broeden er volgens onze gids. Zij vertelde dat zij tijdens de paardentocht van twee uur de broedkolonie van de bijeneters bezoekt. Het is maar dat je het weet.

Bekijk hier mijn opname van de ralreiger:

Praktische informatie over vogels kijken in Réserve naturelle des Marais du Vigueirat:

Het adres van het natuurgebied is: Mas Thibert, Chemin de l étourneau, 13104 Mas-Thibert, Frankrijk. Bezoek ook de website van het gebied.

Bij de ingang van het gebied zijn kluisjes. Leg daar je waardevolle spullen in. Laat ze in géén geval in de auto liggen, want daar werden wij door een local expliciet voor gewaarschuwd. Parkeer bovendien je auto ook niet op de toegangsweg. Dat is verboden om het landbouwverkeer niet te hinderen.

Na onze wandeling door Réserve naturelle des Marais du Vigueirat zijn wij naar het strand aan de Middellandse Zee gereden. Je moet dan met de pont de Rhône oversteken bij Bar de Barcarin. Je rijdt zo veel mogelijk naar het zuiden over de D36D. Voor vogelaars een heel interessante locatie. Kijk bij de zoutmeren uit naar Provencaalse grasmus, tapuit en kleine zwartkop. Ook de bijeneter wordt hier gezien. Ik zag op een paaltje een roodkopklauwier zitten. Aan het eind van de D36D zag ik flamingo, kleine zilverreiger, kluut, tureluur, steltkluut, dunbekmeeuw, kokmeeuw, zwartkopmeeuw, geelpootmeeuw, visdief, grote stern, bontbekplevier en als klap op de vuurpijl de strandplevier. Ik keek vooral vanuit de auto. Ga je te voet verder, of per fiets, dan zie je ongetwijfeld nog veel meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Plaats hier je reactie