Vogels kijken in Quackjeswater

Quackjeswater is een duinmeer in natuurgebied Voornes Duin. Het ligt bij Hellevoetsluis op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten. Voornes Duin is een uitgestrekt duingebied op de kop van het eiland. Quackjeswater ligt aan de ene kant, het natuurgebied op de Maasvlakte aan de andere. Je zou van het ene deel naar het andere deel kunnen wandelen of fietsen, waarbij ik vermoed dat je die afstand in meerdere etappes moet afleggen. Het landschap is heel gevarieerd: van duinen tot meertjes, weilanden en slikgebieden. Voornes Duin staat dus garant voor veel vogelsoorten!

Terug naar Quackjeswater. Vogels kijken in Quackjeswater is een feest! Dit duinmeer staat bekend om de lepelaars die er broeden. Natuurmonumenten maakte bekend dat er in 2015 maar liefst 214 nesten zijn geteld. Daarmee is Quackjeswater in het voorjaar een hotspot voor wie lepelaars van dichtbij wil bekijken. Tegenover de kolonie, niet ver van de ingang van het gebied, bevindt zich een uitkijkpunt. Je hebt hier een spectaculair uitzicht op de kolonie. Half april kunnen de lepelaars al kuikens hebben (zie de video hieronder). In het uitkijkpunt staat een telescoop voor het publiek. Ik raad je aan om zelf een verrekijker mee te nemen, en als je die hebt ook je telescoop. Je kunt uren naar de fraaie lepelaars turen. En als je wat anders wilt zien, naast de kolonie lepelaars huist een kolonie aalscholvers. Ook broedt er elk jaar een aantal kleine zilverreigers tussen de lepelaars (in 2015 negen nesten, de helft minder dan in 2014). Maar daarmee is nog niet alles gezegd!

Het duinmeer ligt beschut tussen de duinen en het duinbos. De oevers zijn begroeid met biezen, struiken en bomen. Je ziet er dus een enorme variatie aan vogels. Je ziet er gegarandeerd veel watervogels. Dodaars en geoorde fuut broeden er. De visarend is een doortrekker. De ijsvogel is er regelmatig te zien, speur de struiken en bomen langs het meertje af. Je maakt er zelfs kans op steltlopers als het witgatje. Visdiefjes en grote stern jagen in de zomer boven de plas. En in de bossen hoor en zie je (zang)vogels als roodborst, fitis, tjiftjaf, zwartkop, goudvink, staartmees, groenling, vink, grote bonte specht en groene specht. En deze vogelrijkdom trekt natuurlijk roofvogels als buizerd, sperwer en havik aan. In de winter zie je op de plas talloze eenden en ganzen. Kijk je op de wegenkaart dan zie je dat Provinciale Weg N57 niet ver weg is. Maar doordat het duinmeer zo beschut ligt, merk je er niets van. Het is met recht een oase van rust.

Praktische informatie

Langs Quackjeswater is een wandelroute uitgezet door Natuurmonumenten. Deze route voert je om het hele meer. Natuurlijk voert de route je langs het uitkijkpunt. Maar ook door het duingebied dat soms op een oerbos lijkt. Klik hier om de wandelroute te downloaden. Je vind op deze pagina trouwens nog veel meer wandelroutes. En lees hier mijn verslag van mijn vogelwandeling rond Quackjeswater.

De wandelroute bestaat uit onverhard pad. Wanneer het langdurig en veel heeft geregend, kan het raadzaam zijn om waterdicht schoeisel of zelfs laarzen aan te doen. Maar normaal gesproken kun je er met normale wandelschoenen prima uit de voeten.

Voor kinderen die van ravotten, boompje klimmen en andere outdooractiviteiten houden, is er voldoende uitdaging. Er valt ook voor hen veel te beleven in de duinen.

Actief in de natuur van Zuid-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Eten & drinken

De kop van het eiland Voorne-Putten is erg toeristisch. Vlakbij Quackjeswater bevindt zich Restaurant De Houten Paardjes, maar hier kun je volgens de website pas vanaf 17.00 uur terecht. In het dorpje Rockanje heb je verschillende restaurants en strandtenten waar je kunt lunchen en dineren. Ben je op doorreis naar Goeree-Overflakkee en ben je liefhebber van seafood, bezoek dan de viswinkel bij de visafslag aan de buitenhaven van Stellendam (afslag Stellendam op de Haringvlietdam).

Route & parkeren

Komend vanuit de richting Rotterdam volg je de Provinciale Weg N57. Je neemt op de rotonde de afslag naar de N497 in de richting van Hellevoetsluis. Eerste afslag rechts en dan direct weer rechts. Je rijdt nu parallel aan de N497. Tweede afslag rechts onder de N57 door. Eenmaal onder de N57 door meteen naar links, een dijk op, hier begint de Duinweg. Eerste links en je ziet een ruime parkeerplaats en de ingang van het gebied.

Let verder op

Natuurgebied De Kwade Hoek. Ook een prachtig duingebied annex natuurgebied. Ook dit gebied is toegankelijk voor wandelaars, o.a. via de buitenhaven van Stellendam.

De fraaie stranden van Voorne-Putten. Vlakbij Quackjeswater heb je de keuze uit Noordzeestrand en het strand van de Haringvliet aan de andere zijde van de N57. In de zomer is aan de kant van de Haringvliet een spectaculaire waterspeelplaats.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)