vogels kijken in portugal

Vogels kijken in Portugal
Voor vogelliefhebbers is Portugal een aangenaam land. In dit Zuid-Europese land kun je je hobby combineren met een rondreis door dit prachtige land. Vliegen, rijden door Portugal, alles is mogelijk.

Met de Atlantische Oceaan in het westen en het Spaanse binnenland in het oosten heeft Portugal een fantastische verscheidenheid aan biotopen waardoor je in een relatief klein gebied veel vogelsoorten kunt zien. Het landschap varieert van bergen tot vlaktes, verborgen valleien en weiden, uitgestrekte dennenbossen en bosjes, rotsachtige kusten en stranden, estuaria, rivierdelta’s en lagunes. Portugal heeft maar liefst 93 belangrijke vogelgebieden binnen haar grenzen, waar maar liefst 360 verschillende vogelsoorten regelmatig kunnen worden waargenomen. Voor een aantal soorten is Portugal een van de weinige landen waar je ze kunt zien in Europa.

Het noorden van Portugal

Het noorden van Portugal biedt een landschap met mooie plattelandsgebieden die gevormd worden door golvende heuvels, diepe valleien, indrukwekkende hellingen. Op het platteland vind je Port-terrasvormige wijngaarden en beschutte dorpen die nog steeds de oude gemeenschapswegen gebruiken om hun producten te vervoeren.

Het noorden is rijk aan natuurschoon. Je vindt hier enkele van de grootste beschermde gebieden in Portugal, zoals het Peneda-Gerês Nationaal Park en het internationale natuurpark Douro. In Peneda-Gerês Nationaal Park kun je vogels zien als de slangerarend, grauwe kiekendief, steenarend en dwergarend. Ook de hop, kwartel en de kuifkoekoek behoren tot de bijzondere soorten die je er kunt zien. En om het rijtje compleet te maken, wat dacht je van de scharrelaar, roodstuitzwaluw, Iberische kwikstaart, blonde tapuit, rode rotslijster, blauwe rotslijster, graszanger, bergfluiter, wielewaal en ortolaan?

Douro behoort tot een van de belangrijkste natuurgebieden in Portugal en zelfs het Iberisch schiereiland. Het is een rivier die vanuit het Spaanse binnenland Portugal binnenkomt en over een lange afstand zelfs de grens tussen beide landen vormt. De rivier heeft op bepaalde plekken diepe canyons uitgesleten. Vogels die je in de buurt van de Douro kunt zien zijn diverse soorten gieren, zwarte ooievaar, kleine zwartkop, baardgrasmus, roodkopklauwier, Thekla’s leeuwerik, blauwe ekster, zwarte spreeuw en de Spaanse mus. De meeste van de soorten die ik hierboven bij Peneda-Gerês Nationaal Park noemde, kun je ook langs de Douro zien. Is een trektocht langs deze rivier tot diep in Spanje misschien een idee?

Langs de kustlijn

De uitgestrekte kustlijn vormt de verbinding tussen land en zee met een verrassend landschap dat lange stranden, bossen, kwelders en moerassen, zoals het lagune systeem Ria de Aveiro bevat.

Het binnenland is zeer bergachtig met enkele plateaus, gedomineerd door de berg Serra da Estrela (het hoogste punt van het vasteland van Portugal).  Een van de belangrijkste plaatsen om te bezoeken is het International Tagus Natural Park, een belangrijk Portugees wetland. Woudaapje, roerdomp, purperreiger, kwak, zwarte ibis, flamingo, visarend, grijze wouw, purperkoet, griel en kortteenleeuwerik zijn zomaar enkele soorten die je er kunt zien. Het is ook een heel belangrijk gebied voor doortrekkers.

Lissabon

Lissabon is de enige Europese hoofdstad die zo dicht in de buurt ligt van een plek waar je uitstekend kunt vogels kijken: de monding van de Taag (een rit van 20 minuten). De monding is het belangrijkste Portugese waterrijke gebied en een van de belangrijkste in Europa. Het estuarium van de Taag, de waterrijke plek van Ramsar, omvat een brede speciale beschermingszone (ZPE) en een natuurreservaat (RNET) van meer dan 14.000 hectare, speciaal gecreëerd om overwinterende, doortrekkende en broedvogels te beschermen. Vanwege de specifieke geografische ligging van het gebied is het echter ook rijk aan een opmerkelijke verscheidenheid aan niet-wetland biotopen, waaronder beboste hellingen en uitgestrekte weilanden. Maar de grootste faam onder vogelaars heeft het estuarium natuurlijk vanwege de vele, vele watervogels die je er kunt zien, in het bijzonder tijdens de trekperiode. De grote groepen flamingo’s spreken misschien nog wel het meest tot de verbeelding. Een stedentrip combineren met een vogelexcursie naar een van de belangrijkste wetlands van Europa, kan het beter?

De binnenlanden

Het binnenland, de enorme gouden graanvelden golven die dansen in de wind; langs de kust en ongerepte stranden. Vaak hebben ze een ruig en onontgonnen uitstraling. Het open, ruimtelijke landschap is bezaaid met kurkeiken of olijfbomen die de tijd hebben doorstaan.

Het zuiden van Portugal

De Algarve ligt op de meest westelijke punt van Europa en is het meest zuidelijke punt van Portugal. De regio staat bekend om zijn prachtige witte zandstranden en zonnige klimaat. Het landschap aan de kust van Algarve is zeer gevarieerd. Het wordt gekenmerkt door abrupte en grillige kustlijnen, uitgestrekte zandstranden, inhammen gevormd door lagunes, moerasgebieden en verschillende formaties van zandduinen. Het Barrocal-gebied kenmerkt tevens ook de overgang tussen kust en berg, die bestaande uit kalksteen en leisteen. Dit gebied staat ook wel bekend als de “beira-serra” (letterlijk de berg rand) waar de meeste landbouwproducten van de Algarve vandaan komen. In de Algarve maak je kennis met een aantal uiteenlopende landschappen. Van kustgebied tot berglandschap, de Algarve heeft elke vakantieganger én elke vogelaar veel te bieden. Vogels kijken inde Algarve kan het hele jaar door. Wil je weten welke gebieden je het beste kunt bezoeken, lees dan dit verslag van de Vogelwacht Uden. Ook op de website van Dutch Birding kwam ik een boeiend verslag van een vogelreis tegen. Een aanrader om te lezen!

Vogels kijken in Portugal. In elk jaargetij een aanrader!

De beste reisgidsen voor vogelaars:

Geweldige natuurreisgids voor de Provence en de Camargue! Engelstalig.

Ontdek de beste vogelgebieden in Extremadura (en veel meer). Engelstalig.

Een geweldige natuurgids om het Waddengebied te ontdekken!

Nog zo'n geweldige natuurgids, nu om de Veluwe te ontdekken.

Per provincie de beste vogelgebieden met beschrijving.

Een reisgids naar een bijzonder gebied.

Nederlandstalige natuurreisgids naar één van de beste vogelgebieden in Europa.

Nederlandstalige natuurreisgids voor wie vogels wil kijken in Noordoost-Duitsland.

Costa Rica behoort tot de beste landen ter wereld om vogels te kijken!

Nederlandstalige vogelreisgids naar Extremadura, één van de beste gebieden in Europa om vogels te kijken.

Weer zo'n fijne natuurreisgids voor wie vogels wil kijken op dit bijzondere Griekse eiland.

Wist je dat je uitstekend kunt vogels kijken op Mallorca? Deze gids beschrijft de beste vogelgebieden.

Ontdek de mooiste natuurgebieden in België.

Helaas uitverkocht, maar deze gids koester ik. Beschrijft de beste vogelgebieden in Zuid-Frankrijk. Kun je hem bestellen, dan zeker doen (mits tegen een redelijke prijs uiteraard).

Beschrijft de beste vogelgebieden in Noord-Frankrijk. Helaas ook uitverkocht. Kun je hem tegen een redelijke prijs bestellen, dan zeker doen.

Een (natuur)reisgids naar een bijzondere vakantiebestemming.

De 50 spectaculairste wandelroutes ter wereld!

Deze geliefde vakantiestemming heeft je ook op het gebied van vogels kijken heel veel te bieden. Inclusief een beschrijving van De Brenne. Engelstalig.

De meest complete natuurreisgids naar de Dordogne. Engelstalig.

De meest complete natuurreisgids naar de Cévennes. Engelstalig.

Zuid-Portugal heeft spectaculaire natuur te bieden. Ontdek het in deze Engelstalige natuurreisgids.

Voor wie een rustige (natuur)camping zoekt in Centraal-Europa.

Voor wie een rustige (natuur)camping zoekt in Italië.

Bevat een overzicht van de beste vogelgebieden in Nederland en België.

Een leuk reisgidsje om de onderwaternatuur in de Middellandse Zee te ontdekken.

Wat mij betreft is Zeeland de mooiste provincie van Nederland. 

Voor wie een rustige camping zoekt in Polen, Tsjechië en Slowakije.

Piemonte in het noorden van Italië heeft alles wat een vakantieganger met liefde voor de natuur verlangt.

Ontdek de natuur in Drenthe te voet.

Orta San Guilio, een bijzonder stadje gelegen aan de voet van de Alpen.

Voor wie wandelen wil op IJsland.

Is er een betere manier om Schotland te verkennen dan te voet?

De mooiste wandelingen over de Utrechtse Heuvelrug.

Ontdek de mooiste plekjes in Italië.

De mooiste wandelroutes in Midden-Zweden.

Wandelingen voor beginners en gevorderden door één van de mooiste regio's in Frankrijk.

De mooiste wandeltochten door Bretagne.

De beste plaatsen om walvissen te kijken. Dat wordt een bijzondere vakantie!

Het langste natuurpad van Nederland is tevens het beste pad om vogels te kijken!

Uit in eigen land: maar liefst 80 natuurtochten in Nederland.