Vogels kijken in Polderreservaat Kockengen

Vlak buiten Kockengen, een dorp boven Utrecht, ligt een klein en charmant natuurreservaat. Het is een moerasgebied met veel riet, wat broekbos en natuurlijk ook waterpartijen waarin allerlei waterplanten groeien waaronder waterlelies. Het water ligt in de beschutting van brede rietkragen en het rustige water met de waterlelies is ideaal broedgebied voor de zwarte sterns. Daar worden dan ook nestvlotjes voor neergelegd, al dan niet met metalen gaas eromheen om ongewenste gasten te weren. Ik was er begin juli en dat is eerlijk gezegd behoorlijk laat voor de zwarte sterns. Ik heb zo’n vermoeden dat een aantal zwarte sterns met kuiken en al was vertrokken. Gelukkig zat er nog een juveniele zwarte stern in de veren op een vlotje, terwijl op een paar andere vlotjes nog juvenielen in dons zaten. Ze werden nog volop gevoerd en dat kun je in Polderreservaat Kockengen van dichtbij volgen vanaf het wandelpad.

Verder was het er rustig. Geen wonder natuurlijk, begin juli. Ik hoorde nog een rietzanger zingen, een kleine karekiet, wat vinken, een paar tuinfluiters, een tjiftjaf, een grauwe vliegenvanger en een putter. Een merel voerde haar kuiken. En een spotvogel was aan het foerageren. Meerkoet, wilde eend en fuut zwommen op het water.

Opvallend aanwezig waren de vele insecten op de schermbloemen. Het was best fris toen wij er waren, en er stond een behoorlijke bries, maar daar trokken de insecten zich niets van aan. Ook atalanta en klein geaderd witje lieten zich zien.

Praktische informatie over vogels kijken in Polderreservaat Kockengen

Je bereikt het Polderreservaat Kockengen door te navigeren naar Dreef, Kockengen. Je parkeert je auto op het parkeerterrein van de begraafplaats (coördinaten 52°09’02.3″N 4°56’51.8″E). Zou er een uitvaart zijn, dan kun je maar beter in een aanpalende straat parkeren.

De paden in het natuurgebied zijn onverhard, met gras begroeid. Goede wandelschoenen volstaan in de regel. Let langs de dijk wel goed op dat je niet in een hondendrol stapt, want dit is de strontboulevard van het dorp. Geen enkele hondenbezitter voelt zich hier geroepen om de drollen die uit de viervoeters komen rollen op te ruimen. De drollen liggen over de hele dijk verstopt tussen het gras.

De zwarte sterns laten zich in de periode mei tot en met begin juli bewonderen. Zijn de kuikens eenmaal vliegvlug dan zijn ze van de ene op de andere dag vertrokken. Je kunt dus maar het beste het gebied in juni bezoeken.

Natuurhuisjes in de buurt van Kockengen

Kockengen ligt in een verrassend groene omgeving. Je bent hier dan ook vlakbij de Nieuwkoopse Plassen en de Groene Jonker. Er zijn hier dus wel de nodige natuurgebieden te vinden die vooral in het voorjaar een bezoek waard zijn. Zo wordt de purperreiger in de omgeving van Kockengen regelmatig gezien. Wil je eens een weekendje weg in de buurt van Kockengen of de Nieuwkoopse Plassen bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Vind je hier geen geschikt vakantiehuisje, bekijk dan of op Booking.com een geschikte accommodatie te vinden is.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!