Vogels kijken in Polder Vockestaert bij Schiedam

Een collega en vogelaar tipte me: ga eens naar Polder Vockestaert bij Schiedam. Daar zie ik altijd blauwborsten, snorren, rietzangers en grutto’s. Zo gezegd, zo gedaan en inderdaad, ik kan niet anders dan bevestigen dat Polder Vockestaart een waar eldorado is voor rietvogels. Ik vergelijk het met de Groene Jonker bij de Nieuwkoopse Plassen, hoewel dat laatste gebied echt op en top natuurgebied is. Polder Vockestaert is ingericht als natuur- en recreatiegebied. Je zult af en toe dus om hardlopers, fietsers en hondenbezitters moeten laveren. Of zij om jou. Maar dat laat onverlet dat het in april en mei een eldorado is. Wie wil vogels kijken in Polder Vockestaert bij Schiedam, die kan zijn hart ophalen.

Vogels kijken in Polder Vockestaert is overigens niet vanzelfsprekend. Ik vroeg een aantal lokale vogelaars naar de geschiedenis van het natuurgebied, maar ze moesten me allemaal het antwoord schuldig blijven. Waarschijnlijk was dit deel van het Groene Hart tien jaar geleden een gewoon weidegebied. Toen werd een deel afgegraven en onder water gezet, werden elzen en andere bomen aangeplant en deed de natuur de rest. Wie nu gaat vogels kijken in Polder Vockestaert, die treft er uitgestrekte rietvelden, rietkragen, plasjes, drassige weilanden en halfopen bosjes aan. Een ideale combinatie om in het voorjaar vogels te kijken.

Toen ik de auto uitstapte, schalde het prachtige geluid van de grutto’s in mijn oren. Hoog in de lucht vlogen een aantal nationale vogels. Verderop landde een grote groep wulpen. Wintertalingen lagen in de ondiepe plassen. Verderop, in het eerste het beste rietveld, meteen een rietzanger. En even de bocht om en ik had een stel bijzondere rietvogels te pakken: een winterkoninkje hoog in het riet en een tweetal kneutjes. Een rietgors streek neer en vanuit een rietveld verderop hoorde ik de snor al. En toen landde de eerste blauwborst voor mijn lens. Op nog geen tien meter van mij vandaan! Van de blauwborst vind je vele territoria in Polder Vockestaert. Ik ken geen plek waar ik de blauwborst van zo dichtbij wist te naderen (en zoveel). Het mooiste beeld kon ik slechts in mijn geheugen opslaan en niet filmen: een blauwborst die als een parachute neerstreek op een metershoge rietstengel, pal boven mijn hoofd!

Blauwborst, rietgors, rietzanger, snor, winterkoninkje en kneu dus. En toen meende ik een blauwe reiger te zien overvliegen, maar ik keek met een half oog. Geen blauwe reiger, maar een roerdomp! De opname die ik nog wist te maken is helaas vaag, maar het was onmiskenbaar deze mysterieuze moerasvogel. Even later vlogen ook nog twee lepelaars over. Vanuit het rietveld ving ik ook nog een kreet op van de waterral.

Vogels kijken in Polder Vockestaert. Doe dat vooral in de periode eind maart tot eind mei. Dan zijn de rietvogels het meest actief. Vooral voor de blauwborst let het nauw. Heeft het mannetje eenmaal zijn territorium bevestigd en zijn de kuikens uit het ei, dan zul je hem nauwelijks meer horen of zien. April vind ik zelf de beste periode voor de blauwborst.

Verbazingwekkend trouwens dat zo dichtbij stedelijk gebied en te midden van intensieve landbouw zo’n rijk natuurgebied ligt. Dat vind ik op zichzelf een hoopvol teken. Want dat betekent dat ook elders in het land nieuwe natuurgebiedjes snel bevolkt zullen worden door allerhande vogelsoorten. Wat mij betreft worden er meer van dit soort natuur- annex recreatiegebieden aangelegd.

Praktische informatie

Polder Vockestaart bereik je door in je TomTom in te toetsen: Harreweg, Schiedam. Daar bevindt zich bij een informatiebord een parkeerplaats. Het verslag van hierboven is een weergave van het gebied ten oosten van de Harreweg. Daar bevinden zich de rietvelden. Ten westen van de Harreweg bevinden zich ook rietvelden en rietkragen, maar wordt het gebied meer gedomineerd door plasjes. Het is daar ook iets drukker met hondenbezitters. Let op: dat van die plasjes kan ook komen doordat de rietvelden regelmatig worden afgemaaid. Dan heb je in het voorjaar daarop natuurlijk geen oud riet waar de rietvogels zo dol op zijn. Ik parkeer mijn auto trouwens op de Groeneweg, Schiedam. Een eindje doorrijden over dit smalle polderweggetje en je komt vanzelf een parkeerhaventje tegen. Meer dan twee tot drie auto’s kunnen daar trouwens niet staan.

Ben je een fervente wandelaar, dan kun je de auto ook bij de oude kerk op de Kerkweg, Schiedam parkeren. Het is een flinke tippel naar het natuurgebied, maar het is echt een heel mooi stukje Schiedam daar. Knapzak mee, en een dagje uit wandelen. En dat te midden van dat enorme stedelijke gebied daar in de Europoort.

Polder Vockestaert wordt doorkruist door ruiterpaden en wandelpaden, verhard en onverhard. Over de verharde paden komen wielrenners en hardlopers aangesnord. Een punt van aandacht dus. Let op: er staan nergens verbodsbordjes, maar de rietvelden zelf zijn beslist niet toegankelijk. Zeker in het broedseizoen wordt er regelmatig gecontroleerd. Betreed je verboden terrein, dan kost je dat € 90,00. Niet doen dus, maar dat hoef ik een ware vogelaar niet uit te leggen, denk ik.

Verrekijker mee en natuurlijk je fotocamera, want ik ken maar weinig plaatsen waar de rietvogels zo fotogeniek zijn dan juist in Polder Vockestaert. Op een of andere manier zijn ze gewenst aan voetgangers en andersoortige menselijke voorbijgangers.

Het terrein stelt weinig eisen aan schoeisel en kleding. Wandelschoenen volstaan.

En dan nog de beste tijd om vogels te kijken in Polder Vockestaert bij Schiedam: wat mij betreft van eind maart tot eind mei vanwege het opzichte gedrag van de zangvogels. In de rest van het jaar is het natuurlijk een gebied dat het bezoeken waard is. Dan kun je in het riet genieten van baardmannetjes. De ijsvogel jaagt boven slootjes en plassen. Grote zilverreiger, waterpieper, ooievaar, wulp, sperwer en buizerd zijn soorten die je dan kunt zien.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?