kleine rietgans wijngaarden polder sliedrecht

Vogels kijken in Polder Sliedrecht

Ten noorden van de A15, de meest file-gevoelige snelheid van ons land, ligt Polder Sliedrecht. Een polder in de Alblasserwaard als alle polders. Alleen maar Engels raaigras, wat sloten om het hemelwater af te voeren, en verder vrijwel niks. Kaal en niet interessant voor weidevogels als grutto en tureluur. Maar in de winter komen er andere weidevogels en die hebben het prima naar hun zin in de polder! In dit artikel lees je wat je kunt zien als je gaat vogels kijken in Polder Sliedrecht.

Vogels kijken in Polder Sliedrecht

Polder Sliedrecht is één van de weinige plekken in de Alblasserwaard waar je in de winter de toendrarietgans kunt zien. De afgelopen vier winters heb ik er telkens een groep van enige honderden exemplaren gezien. Nu is de toendrarietgans geen heel zeldzame verschijning in de Nederlandse polders in de winter, maar in de Alblasserwaard is hij beslist niet algemeen. Je ziet in de Alblasserwaard wel veel overwinterende brandganzen, kolganzen en grauwe ganzen, maar toendrarietganzen vrijwel niet.

Tussen de toendrarietganzen maak je ook kans op de kleine rietgans. Het verschil tussen beide soorten is miniem. Gelukkig heb ik een gids voor minimale verschillen tussen vogels en na lang puzzelen wist ik welke het was. Oftewel: de kleine rietgans heb ik er zelf gezien! Het spreekt vanzelf dat je tussen de rietganzen ook knobbelzwanen, kolganzen en grauwe ganzen kunt zien.

Roofvogels hebben het ook prima naar hun zin in Polder Sliedrecht. Torenvalk en buizerd jagen er dagelijks. Verder schuimen blauwe reiger en grote zilverreiger de velden af. En zie je er de gewone vogels als meerkoet, krakeend, kuifeend en waterhoen. In de winter maak je ook kans op de grote gele kwikstaart.

In voorjaar en zomer is Polder Sliedrecht minder interessant. Tenzij er een toevallige passant rond vliegt, zoals in 2019 de rode wouw.

Ten noorden van het dorpje Wijngaarden

Rij je de Tolsteeg uit dan kom je in het dorpje Wijngaarden. Sla rechtsaf en de eerste links. Je rijdt het dorpje weer uit over de Wijngaardsesteeg. Speur hier de weilanden af naar kleine zwanen die er elk jaar overwinteren (hoewel ik de indruk heb dat het er elk jaar minder zijn).

Praktische informatie over vogels kijken in Polder Sliedrecht

Polder Sliedrecht bereik je via de Parallelweg Sliedrecht. Deze weg loopt door de polder. Speur op deze weg de weilanden af naar ganzen. En doe hetzelfde op de Tolsteeg voor het dorpje Wijngaarden.

Een waarschuwing is op zijn plaats: de wegen zijn hier behoorlijk smal. En vooral de parallesweg wordt gebruikt door sluipverkeer vanuit Sliedrecht. Sommige mensen rijden er behoorlijk hard. Op de Tolsteeg kunnen auto’s elkaar niet passeren. Gebruik de passeerstroken. En wees ten allen tijde voorzichtig, en al helemaal bij het uitstappen!

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een fraai gelegen locatie? Midden in de mooie Alblasserwaard? Een ideale uitvalsbasis om de natuur in deze regio te verkennen?
Bekijk dan het ruime aanbod op Natuurhuisje.nl.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!