Vogels kijken in Polder Oude Oostdijk bij Goedereede

Wie op vakantie gaat naar Ouddorp, zal er vast wel eens komen: in de Polder Oude Oostdijk bij Goedereede. Deze polder ligt tegen de duinen van natuurgebied de Kwade Hoek aan. Aan de andere kant van de polder zie je het historische stadje Goedereede liggen met de stompe toren en de korenmolen als skyline. Een bezoek aan dit stadje is aan aanrader, al was het maar om even te lunchen op de markt. Sjaak en ik rijden regelmatig door de polder op zoek naar bijzondere vogels. En die vind je er (soms). In dit artikel lees je meer over vogels kijken in Polder Oude Oostdijk bij Goedereede.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken in Polder Oude Oostdijk bij Goedereede

Polder Oude Oostdijk bij Goedereede is één van de weinige polders op Goeree-Overflakkee waar je nog restanten vindt van het oude kleinschalige landschap. De vele slootjes worden aan weerszijden begroeid door riet en andere waterplanten. De weilanden zijn zichtbaar kruidenrijker dan de weilanden in veengebieden als de Alblasserwaard. Hier en daar een heg en natuurlijk altijd de duinen aan de horizon. Een enkele boer werkt mee aan projecten die de vogelstand bevorderen. Zo filmde ik groenlingen op een uitgebloeide zonnebloem. Die stond in een ingezaaide akkerrand om de patrijs te helpen.

Beste tijd van het jaar om vogels te kijken

De beste perioden van het jaar om vogels te kijken in Polder Oude Oostdijk zijn de winter en het voorjaar. In de winter verblijven er enorme groepen brandganzen en kolganzen in de polder. Met soms een roodhalsgans en rotgans ertussen. Buizerd, bruine kiekendief, torenvalk en sperwer jagen er op zangvogels. En op de ingezaaide akkerranden zie je zangvogels als rietgors, groenling, putter, vink en keep. De grote gele kwikstaart overwintert rond de slootjes die gevuld zijn met brak water. Spectaculair kunnen de groepen goudplevieren zijn die soms in de polder verblijven.

In de lente is de polder het leefgebied van doortrekkers en broedvogels. Je moet je realiseren dat de polder op de kop van Goeree-Overflakkee ligt. Trekvogels volgen de kustlijn, dus je kunt hier verrassende waarnemingen doen. De regenwulp is een vaste doortrekker. Grutto, scholekster, kievit en tureluur zijn steltlopers die je er zeker ziet, zelfs als broedvogel. Soms wordt een doortrekkende morinelplevier gesignaleerd.

Ben je gespitst op zangvogels dan mag je in het voorjaar rekenen op de roodborsttapuit, veldleeuwerik, graspieper, rietgors, koekoek (in de omringende bossen), rietzanger en tapuit.

Zou het in de winter streng vriezen en behoorlijk sneeuwen, speur dan de brakke slootjes in de buurt van Goedereede eens af op watersnip, houtsnip en bokje. En je ziet dan vast nog meer soorten steltlopers in de slootjes foerageren.

Praktische informatie over vogels kijken in Polder Oude Oostdijk bij Goedereede

Om Polder Oude Oostdijk te bereiken voer je in je navigatiesysteem in: Romeinseweg, Goedereede. Dit is één van de polderweggetjes die door het gebied lopen.

Je kunt in mijn beleving de polder het best op de fiets verkennen. Dan maak je op de meest intense manier kennis met het landschap en de vogels. Wil je echter vogels van dichtbij fotograferen, dan is de auto een ideale vogelkijkhut. Je bent mobiel en je zit redelijk beschut. De vogels zijn bovendien gewend aan auto’s, dus blijven langer zitten.

Aan horeca in de omgeving geen gebrek. Ik zou zelf naar Goedereede gaan, waar je op de markt een aantal leuke restaurants vindt. Maar de omgeving is toeristisch genoeg om je nog veel meer te bieden!

Natuurhuisjes in de buurt van Goedereede

jako van gorsel met verrekijker

In de omgeving van Goedereede vind je heel veel interessante vogelgebieden. Vanuit Goedereede bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het gezellige vakantiedorp Ouddorp en nog veel meer.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)