vogels kijken in polder breebaart

Vogels kijken in Polder Breebaart

Over Polder Breebaart las ik eerder dit jaar (of was het vorig jaar?) al een interessant artikel van Monica Wesseling in dagblad Trouw. Na het lezen nam ik me voor dit gebied ooit eens te bezoeken. Nu ligt Termunten niet bepaald bij ons om de hoek… Verder van huis in eigen land kan ik vermoedelijk niet gaan. Tijdens de herfstvakantie verbleven we in Lauwersoog en toen de rest van de familie wilde winkelen in Groningen, was het voor mij niet heel moeilijk: ik zou naar de Dollard rijden en Polder Breebaart bezoeken. Lekker vogels kijken in Polder Breebaart, daar keek ik naar uit.

De beloften in het artikel in Trouw werden helemaal waargemaakt. Wat een fantastisch vogelgebied is Polder Breebaart! En wat een geweldige mensen, die vrijwilligers van Het Groninger Landschap! Het bezoekerscentrum was gesloten, maar ik was mijn fles water vergeten mee te nemen. En die was ik onderweg ook vergeten te kopen. Ondanks dat het centrum gesloten was, de pinautomaat zo dood als een pier, kon ik er toch een flesje fris water bekomen. Ook via deze weg breng ik mijn hartelijke dank nog over.

In Polder Breebaart kun je het hele jaar door genieten van steltlopers en andere wadvogels. Aan de andere kant van de dijk ligt de Dollard. Bij hoog water stroomt Polder Breebaart vol met steltlopers als bonte strandloper, kievit, kluut, tureluur, zwarte ruiter, tureluur, watersnip, groenpootruiter, kemphaan, lepelaar en veel meer. Ik lees van een waarneming van 264 lepelaars! Dat is spectaculair hoor. Ook de aantallen rotganzen, brandganzen en grauwe ganzen kunnen duizelingwekkende hoogten bereiken. In het voorjaar hoor en zie je er soorten als blauwborst, bosrietzanger, kleine karekiet, baardmannetje en roodborsttapuit. Grutto, zomertaling en dwergmeeuw zijn andere leuke waarnemingen. Polder Breebaart is ook het terrein voor roofvogels als buizerd, ruigpootbuizerd, slechtvalk en smelleken.

De dag dat ik ging vogels kijken in Polder Breebaart, zaten er duizend kluten vlak voor de vogelkijkhut De Kiekhörn. Dat leverde spectaculaire beelden op. Het was een feest om de kluten te filmen, helemaal toen ze plotseling het luchtruim kozen:

Praktische informatie

Polder Breebaart bereik je door in je navigatiesysteem in te toetsen: Dallingeweersterweg 30, 9947 TB Termunten. Je kunt je auto parkeren bij het bezoekerscentrum. Daar starten ook de twee wandelroutes.

In Polder Breebaart bevindt zich een charmante vogelkijkhut, De Kiekhörn. Een paar honderd meter lopen vanaf het bezoekerscentrum. Heb je haast, dan kun je de auto ook onder aan de dijk parkeren.

En dan nog een fantastische tip: Punt van Reide. Dit buitendijkse gebied grens aan Polder Breebaart en pak je tijdens je wandeltocht natuurlijk gewoon mee.

Vogels kijken in Polder Breebaart: een tip die ik je niet wil onthouden.

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 9 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij het inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.