Vogels kijken in Polder Breebaart

Over Polder Breebaart las ik eerder dit jaar (of was het vorig jaar?) al een interessant artikel van Monica Wesseling in dagblad Trouw. Na het lezen nam ik me voor dit gebied ooit eens te bezoeken. Nu ligt Termunten niet bepaald bij ons om de hoek… Verder van huis in eigen land kan ik vermoedelijk niet gaan. Tijdens de herfstvakantie verbleven we in Lauwersoog en toen de rest van de familie wilde winkelen in Groningen, was het voor mij niet heel moeilijk: ik zou naar de Dollard rijden en Polder Breebaart bezoeken. Lekker vogels kijken in Polder Breebaart, daar keek ik naar uit.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De beloften in het artikel in Trouw werden helemaal waargemaakt. Wat een fantastisch vogelgebied is Polder Breebaart! En wat een geweldige mensen, die vrijwilligers van Het Groninger Landschap! Het bezoekerscentrum was gesloten, maar ik was mijn fles water vergeten mee te nemen. En die was ik onderweg ook vergeten te kopen. Ondanks dat het centrum gesloten was, de pinautomaat zo dood als een pier, kon ik er toch een flesje fris water bekomen. Ook via deze weg breng ik mijn hartelijke dank nog over.

In Polder Breebaart kun je het hele jaar door genieten van steltlopers en andere wadvogels. Aan de andere kant van de dijk ligt de Dollard. Bij hoog water stroomt Polder Breebaart vol met steltlopers als bonte strandloper, kievit, kluut, tureluur, zwarte ruiter, tureluur, watersnip, groenpootruiter, kemphaan, lepelaar en veel meer. Ik lees van een waarneming van 264 lepelaars! Dat is spectaculair hoor. Ook de aantallen rotganzen, brandganzen en grauwe ganzen kunnen duizelingwekkende hoogten bereiken. In het voorjaar hoor en zie je er soorten als blauwborst, bosrietzanger, kleine karekiet, baardmannetje en roodborsttapuit. Grutto, zomertaling en dwergmeeuw zijn andere leuke waarnemingen. Polder Breebaart is ook het terrein voor roofvogels als buizerd, ruigpootbuizerd, slechtvalk en smelleken.

De dag dat ik ging vogels kijken in Polder Breebaart, zaten er duizend kluten vlak voor de vogelkijkhut De Kiekhörn. Dat leverde spectaculaire beelden op. Het was een feest om de kluten te filmen, helemaal toen ze plotseling het luchtruim kozen:

Praktische informatie

Polder Breebaart bereik je door in je navigatiesysteem in te toetsen: Dallingeweersterweg 30, 9947 TB Termunten. Je kunt je auto parkeren bij het bezoekerscentrum. Daar starten ook de twee wandelroutes.

In Polder Breebaart bevindt zich een charmante vogelkijkhut, De Kiekhörn. Een paar honderd meter lopen vanaf het bezoekerscentrum. Heb je haast, dan kun je de auto ook onder aan de dijk parkeren.

En dan nog een fantastische tip: Punt van Reide. Dit buitendijkse gebied grens aan Polder Breebaart en pak je tijdens je wandeltocht natuurlijk gewoon mee.

Vogels kijken in Polder Breebaart: een tip die ik je niet wilde onthouden.

Vakantiehuisjes in Groningen

vakantiehuisjes in wenen

De provincie Groningen is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange natuurwandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. In vrijwel alle delen van de provincie vind je mooie natuurgebieden. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.