Vogels kijken in Parque do Alvão

Vanuit de stad Vila Real in Portugal kun je een eerste blik werpen op de bergen die hoog boven de stad oprijzen. Die bergen vormen Parque Natural do Alvão. Een beschermd natuurgebied waar je ook nog traditionele dorpjes kunt bezoeken. Maak bijvoorbeeld eens een wandeling bij dorpjes als Lamas do Olo en Dornelas. In deze dorpjes is de traditionele architectuur nog behouden gebleven.

In Parque do Alvão gaan landbouw en natuur nog samen. De bergen zijn er woest en kaal. Het ziet er uit als een onherbergzaam gebied, maar echt waar er wonen nog mensen hoor. En er leven ook vogels! Dit is Portugal en dat betekent dat je er heel andere soorten kunt zien dan bij ons in de Lage Landen. Vogels kijken in Parque do Alvão is een belevenis op zichzelf. In dit artikel leg ik je uit welke vogels je er kunt zien. In plaats van Parque do Alvão wordt ook de naam Parque Natural da Serra do Alvão gebruikt. 

Vogels kijken in Parque Natural da Serra do Alvão

In Parque Natural da Serra do Alvão kun je soorten zien die je in Nederland of België niet vaak zult zien. Dat maakt deze regio zo interessant voor vogelaars. Ik noem een aantal soorten:

Dwergarend, slangenarend, grauwe kiekendief, kleine torenvalk, aasgier, vale gier, grijze gors, Provençaalse grasmus, kleine zwartkop, rotszwaluw, roodstuitzwaluw, alpengierzwaluw, zwarte spreeuw, hop, kuifkoekoek en zomertortel. Zo rijk als het befaamde vogelgebied een eindje verderop, in Spanje, de Extremadura, is Parque Natural da Serra do Alvão niet. Maar hou je van wandelen, dan kun je je hart ophalen in dit enigszins onontdekte gebied in Portugal. Natuur, cultuur en geschiedenis vormen een heel interessante smeltkroes voor natuurminnende vakantiegangers.

Vogels kijken in Parque Natural da Serra do Alvão is al een beleving, dat geldt helemaal als je je interesseert in insecten. Ik beperk me even tot de vlinders. Soorten die in de zomer in dit natuurpark gezien worden zijn: blauwe ijsvogelvlinder, knoopkruidparelmoervlinder, zilveren maan, moerasparelmoervlinder, bosparelmoervlinder, bosrandparelmoervlinder,  kleine weerschijnvlinder, Spaanse eikenpage, gentiaanblauwtje, klein tijgerblauwtje, tijgerblauwtje, rouwmantel, kardinaalsmantel, kleine boswachter, witbandzandoog, resedawitje, violette vuurvlinder, zuidelijk dambordje, Spaans dambordje en bleek hooibeestje. De omgeving van het dorp Lamas de Olo en Ermelo zijn rijke vlinderplekken.

Wat ik al zei, ik beperk me tot de dagvlinders. Reptielen, amfibieën en natuurlijk tal van andere insectensoorten kun je in Parque Natural da Serra do Alvão zien. Het is gewoon een heel interessant gebied.

herken de kleine weerschijnvlinder klein domaso comomeer
Kleine weerschijnvlinder