Vogels kijken in Park Vliegbasis Soesterberg

Gisteren was ik begin van de middag klaar met werken en aangezien ik in Utrecht was, bood mij dat de kans om op de Utrechtse Heuvelrug een vogelgebied uit te zoeken. De rit ging naar een onverwachte plek: Vliegbasis Soesterberg. Al te militaristisch ben ik niet, dus oorden met gevechtsvliegtuigen, tanks en raketwerpers probeer ik zoveel mogelijk te negeren, maar deze vliegbasis is aan de natuur teruggegeven, althans, die delen die daarvoor geschikt zijn. En dat levert een bijzonder stukje natuur op. Een kwartiertje rijden en daar stond ik langs de vliegbaan. Wat zie je zoal als je gaat vogels kijken in Park Vliegbasis Soesterberg?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in Park Vliegbasis Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg ligt bovenop de Utrechtse Heuvelrug. En dat betekent dat het er lekker zanderig is. Op sommige paden sjok je door rul zand. Maar de meeste paden zijn lekker aangestampt of zelfs verhard. Overal in het gebied kom je relikwieën tegen uit de tijd dat hier de soldaten met hun spel bezig waren. Bunkertjes, geschutskoepels en nog veel meer van dat betonwerk. Maar het bijzondere was dat ik meteen bij aankomst moest uitkijken om de inzaaide vlasakkers niet in te lopen. Er was een bioloog bezig met het inventariseren van de aanwezige insecten en hij wist me te vertellen dat het geelsprietdikkopje en de kommavlinder er in behoorlijke aantallen voorkomen. Dat zijn bijzondere soorten voor Nederlandse begrippen. Sterker, ik zoek elk jaar in het buitenland naar deze twee soorten, maar ik heb ze ook daar slechts een enkele keer gezien.

Vogels kijken op een zomerse dag en dan ook nog eens in de middag is niet de beste timing. Toch zag en hoorde ik al snel de tuinfluiter, zwartkop, zanglijster, grote bonte specht, roodborst, winterkoning, gekraagde roodstaart, zwarte roodstaart, bonte vliegenvanger, goudhaan, koolmees, pimpelmees, vink, boomklever en boomkruiper. De grauwe klauwier die op het terrein broedt én gezien kan worden, heb ik niet gezien helaas. Dat kwam vast doordat ik niet veel meters heb gemaakt, ingespannen dat ik was om de bonte vliegenvanger en de zanglijster te filmen. Beide opnamen zijn niet gelukt trouwens.

Natuurlijk kun je er nog veel meer zien. Havik, sperwer, buizerd, wespendief, slechtvalk en torenvalk jagen er rond. De roodborsttapuit komt op het terrein voor, evenals de boomleeuwerik, veldleeuwerik, grote lijster, zwarte specht, groene specht, kleine bonte specht, appelvink en kruisbek.

Vliegbasis Soesterberg is een oase te midden van de stedelijke bebouwing. Sta je op het uitkijkpunt dan zie je (naald)bos rondom en daarachter de skyline van Utrecht. Het is er heerlijk wandelen. En heb je iets meer gevoel voor militair geweld, dan zul je je zeker vergapen aan de tank, vliegtuigen en al het andere schiettuig waarmee we onze medemens naar de andere wereld trachten te brengen.

Praktische informatie over vogels kijken op Park Vliegbasis Soesterberg

Je bereikt Park Vliegbasis Soesterberg door te navigeren naar de Verlengde Paltzerweg 1, Soest. Rij het park binnen en parkeer je auto voor het Nationaal Militair Museum (parkeren is gratis). Hier beginnen de wandelroutes over het park.

Let op: tijdens de broedperiode is een deel van het park afgesloten. Meer informatie vind je op de website van Utrechts Landschap. Hier vind je ook de wandelroutes.

Bij en in het museum is horeca aanwezig. Hier kun je lekkere broodjes kopen en een goeie bak koffie. En ijsjes bovendien.

Ontdek meer natuurgebieden in de provincie, bekijk dit overzicht.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)