Vogels kijken in Park Lingezegen – Waterrijk oost

Arnhem lijkt mij een héél geschikte uitvalsbasis om vogels te kijken. En voor wie niet in Arnhem woont, ook een heel geschikte bestemming om vogels te kijken. In de bossen, uiterwaarden en moerassen rond de stad kun je prima vogels kijken. En zo ging ik begin maart naar Park Lingezegen – Waterrijk oost, een natuurgebied dat het midden houdt tussen een park en een moerasgebied.

Park Lingezegen – Waterrijk oost bestaat uit waterpartijen, rietvelden, graslandjes en bosschages die netjes recht zijn aangeplant. Daar trekken de vogels niet veel van aan, maar een beetje ‘bedacht’ doet het wel aan. Uiteindelijk zal de natuur deze ambtelijke bosjes wel herindelen, maar dat duurt denk ik nog wel een poosje. Veel bomen zijn nog behoorlijk jong. Waar struiken groeien, heerst gelukkig wel wat meer natuurlijke (wan)orde. Zo hoort het.

Ik bezocht Park Lingezegen – Waterrijk oost op 9 maart, een zonnige, enigszins koude dag met wind uit het oosten. Dat zijn ideale omstandigheden om de kraanvogeltrek te volgen, en inderdaad vloog er een groep van zes kraanvogels over. Later die dag werden nog veel grotere groepen gemeld. Een Indische gans liep me op met de grauwe ganzen. Wilde eend, krakeend, bergeend, slobeend, pijlstaart en krakeend waren vanzelfsprekende soorten, evenals meerkoet en waterhoen. Een aalscholver foerageerde in één van de plassen. De graspiepers waren druk met baltsen. De rietgorzen hielden zich een beetje gedeisd. Bij het vogelkijkscherm schalde de zang van de cetti’s zanger een aantal keer door de rietkraag. En één keer dacht ik een rietgors te horen, maar was in werkelijkheid een roodborsttapuit.

Pal voor het vogelkijkhut is een broedeilandje aangelegd en dat was bezet door tientallen grutto’s. Die lieten zich van dichtbij bekijken. Een paar grauwe ganzen, kokmeeuwen en kuifeenden vergezelden de steltlopers. Op het eilandje een eindje verderop stonden bovendien een paar kluten. Dat is wel een leuke soort zover landinwaarts.

Reetjes renden door het gebied en verstopten zich in de struikpartijen. Een waterpieper scharrelde rond op een drassig stukje. Veldleeuweriken waren voorzichtig aan het zingen. Een witte kwikstaart dartelde rond. En toen vlogen de kraanvogels over. Dat was de kers op de slagroom.

Het moerasgebied is een ideaal gebied voor zangvogels als blauwborst, kleine karekiet, rietzanger en cetti’s zanger. Die broeden zeker in het gebied en zullen vanaf half maart gaan arriveren. In de struiken hoorde ik bovendien tjiftjaf, roodborst en winterkoning zingen.

Het boek aan Park Lingezegen – Waterrijk oost was aangenaam. Natuurlijk vanwege de mooie soorten als kraanvogel, waterpieper en grutto. Maar ook omdat je er heerlijk kunt wandelen.

Praktische informatie over vogels kijken in Park Lingezegen – Waterrijk oost

Je parkeert je auto op de parkeerstrook langs de Kampsestraat, Elst (coördinaten 51°56’08.8″N 5°53’14.9″E). Hier wandel je het gebied in. Er zijn eigenlijk geen andere parkeerplaatsen rond het gebied.

In Park Lingezegen – Waterrijk oost kun je een mooie wandeling maken. Die brengt je ook bij een vogelkijkscherm. Nu ben ik in de regel geen fan van vogelkijkschermen (de kijkgaten zijn meestal te klein, de locatie is waardeloos of de vogels zien jou evengoed als jij hen, kortom de meeste gluurmuren zijn de stoplap van het project), maar over deze gluurmuur ben ik wel enthousiast. De kijkgaten zitten op verschillende hoogten en ze zijn ook voor fotografen geschikt. De muur is bovendien gemaakt van onverwoestbaar metaal, dus we hoeven niet bevreesd te zijn voor verrottingsgevaar. Bovendien is pal voor de gluurmuur een schelpeneilandje aangelegd en dat trekt vogels aan. Zo heurt het.

De paden in het gebied zijn onverhard. Heeft het heel veel geregend, dan zijn laarzen denk ik een pre. En anders volstaan goede wandelschoenen. Voor mensen die in een rolstoel zitten is het gebied niet toegankelijk.

Ontdek nog veel meer interessante vogelgebieden in de buurt van Arnhem.

Vakantiehuizen rond Arnhem

vakantiehuisjes in wenen

De omgeving van Arnhem leent zich prima voor een weekendje of midweek weg. Voor toeristen valt er veel te ontdekken in en rond de stad. Natuurlijk is er een bekende dierentuin te vinden. Maar ook de bewogen geschiedenis van Arnhem heeft zijn sporen achtergelaten. En ook het natuurschoon mag er zijn. Wil je eens een paar dagen doorbrengen in deze omgeving, bekijk dan het aanbod van vakantiehuizen op natuurhuisje.nl eens. Deze huisjes staan op rustige locaties midden in de natuur. Perfect voor de natuurliefhebber.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!