Vogels kijken in Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník

Hoe je de naam van dit gebied uitspreekt weet ik niet. En ik ben blij dat ik de naam het kunnen kopiëren, want anders had die vast de nodige spelfouten meegekregen. Het is een gebied op een uur rijden van Praag, ten oosten van deze mooie stad. Het is een moerasgebied van een behoorlijke omvang. Het is helaas niet heel goed toegankelijk, maar je kunt er bijzondere verrassingen doen, zoals je hieronder zult ontdekken. Vandaag ga ik vogels kijken in Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník.

Vogels kijken in Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník

Een moerasgebied dus. Water, riet, wilgen, bospartijen en bloemveldjes wisselen elkaar af. Toen ik het gebied bezocht stond er een stevige wind. Maar dat mocht de pret niet drukken, want ik stapte de auto uit en ik hoorde meteen een vogel zingen die ik nog niet eerder had gehoord. Het bleek een withalsvliegenvanger te zijn! Deze soort had ik nog niet eerder gezien en dat ik hem nu zo makkelijk en zo snel al zou zien, dat had ik niet verwacht. Wel wist ik dat de vogel in dit gebied voorkomt. Het is een rusteloze vogel, de withalsvliegenvanger. Hij hipt van tak naar tak en dan ook nog eens naar elke boomholte die hij weet te vinden. En aldoor zingt hij zijn kenmerkende, parelende lied.

En toen hoorde ik een kraanvogel vliegen! Gevolgd door een hele groep die op de thermiek naar boven cirkelt. En vervolgens kwamen er nog twee op me afgevlogen. En om de ervaring nog meer kracht bij te zetten: een half uur later bezochten we de vogelkijkhut op palen en hadden we uitzicht over een eiland met een haar honderd kraanvogels! Kennelijk verzamelen deze waadvogels zich eind april en begin mei in dit gebied.

Roofvogels zag ik ook in Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník. De zeearend liet zich zien. Een jonge zeearend cirkelde boven de plas en een volwassen zeearend liet zich in een flits boven de bomen uit zien. Een boomvalk liet zich gedurende een paar seconden zien, evenals een buizerd. Een havik cirkelde boven het bos en natuurlijk kan de bruine kiekendief ook niet ontbreken. Die had het zwaar te verduren van de bonte kraaien.

Welke zangvogels hoorde en zang ik er nog meer? De grote karekiet, rietzanger en rietgors. Twee appelvinken vlogen over en verdwenen in het bos. Een nachtegaal zat te zingen en ik hoorde heel kort een geelgors zingen. Tjiftjaf en fitis lieten zich horen. Een houtduif vloog op. En natuurlijk hoorden we ook de ijsvogel.

Welke andere watervogels zagen we nog? De knobbelzwaan, krakeend, zomertaling, meerkoet, kuifeend, tafeleend en veel krooneenden.

Dit was allemaal in de ochtend. Na de lunch verkende ik een bloemweide aan de andere kant van Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník. Hier loopt een wandelpad, maar het voert je niet echt het gebied in. Je bekijkt het vanaf de achterkant. De bruine vuurvlinder vloog er massaal rond op een bloemveldje. Let wel: het was de eerste mei. Een landkaartje poseerde. Oranjetipjes en klein geaderd witjes vlogen over de bloemweide. Ik hoorde een nachtegaal zingen en toen hoorde ik het weemoedige en tere piepje van de buidelmees die zich nog liet zien ook!

Het was een onvergetelijke vogeldag daar in Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník. Ben je in Praag of in de buurt, bezoek dit gebied dan zeker. En natuurlijk helemaal in het voorjaar, want dat is denk ik wel de beste periode om dit gebied te bezoeken.

Praktische informatie over Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník

Je bereikt Ornitologická pozorovatelna Bohdanečský rybník door te navigeren naar Lázně Bohdaneč, 533 41 Lázně Bohdaneč (coördinaten: 50°05’13.5″N 15°39’48.9″E). Je parkeert je auto langs de weg en wandelt het gebied in, in de richting van de vogelkijkhut. Rij je na je bezoek aan de vogelkijkhut door naar de rotonde in het dorp, dan kun je daar een fietspad annex geasfalteerd wandelpad in. Het lijkt erop dat je er met de auto in mag, maar dat is beslist geen aanrader. Beter ga je wandelen of fietsen. Je bekijkt het gebied dan vanaf de andere kant. Je komt het gebied hier niet in, maar hoe verder je op het pad komt, hoe meer je je in het gebied waant.

De vogelkijkhut staat op palen. Voor fotografen levert dat niet het mooiste perspectief op, maar de hut is stevig, en bovendien goed afgesloten. De wind voel je nauwelijks. De kijkgaten bieden uitzicht naar alle kanten.

De paden in het gebied zijn verhard. Goede wandelschoenen volstaan.

De beste periode om het gebied te bezoeken is het voorjaar. Dan trekken veel vogels door en de broedvogels zijn ook aanwezig.

Een handig reisgidsje voor Tsjechië is het Reishandboek Tsjechië. Deze handzame reisgids verschrijft oneindig veel culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. Handig voor wie natuur- en cultuurbeleving wil combineren tijdens de vakantie.

Natuurhuisjes in Tsjechië

vakantiehuisjes in wenen

Wil je je vakantie in Tsjechië doorbrengen op een rustige en vooral ook: natuurlijke plek, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. De huisjes die je via deze aanbieder boekt, staan altijd in de natuur. Extra leuk is dat je door een natuurhuisje te boeken, je lokale natuurprojecten ondersteunt.

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.