Vogels kijken in Oostende

Je zult misschien denken: wie gaat er nu vogels kijken in Oostende? Wel, dat snap ik, maar tegelijk snap ik het niet. Want vogels kijken kun je immers overal en zeker in een haven- annex vissersstad. Ik vind niet zo leuk om in een haven vogels te kijken. Misschien zie je er alleen maar meeuwen, maar ik heb ontdekt dat meeuwen kijken vaak een uitdagende bezigheid is. Vaak zie er echter nog wel meer, dus alle reden om er in een kustplaats op uit te trekken. En dat deed ik in oktober. Tijdens de herfstvakantie ging ik een midweek vogels kijken in Oostende. In dit artikel ontdek je welke vogels ik er zag (en hoorde).

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in Oostende

Oostende is een gezellige badplaats langs de Vlaamse kust. Ten noorden en zuiden van de stad liggen mooie stranden. Op de golfbrekers rusten bij hoog water groepjes steltlopers uit. Drieteenstrandlopers, bonte strandlopers, scholeksters, een enkele tureluur en bontbekplevier. En natuurlijk de nodige meeuwen. Ik schreef een apart artikel over vogels kijken op het strand van Oostende. Lekker uitwaaien op het stand en ondertussen genieten van de vogels, kan het mooier!

Als je bij de haven van Oostende het strand oploopt, dan heb je vast de Westelijke strekdam al ontdekt. Ga daar in het najaar zeker vogels kijken! De zeevogeltrek is dan in volle gang en staat er een stormwind uit het westen of noordwesten, dan kun je hier tal van bijzondere zeevogels voorbij zien vliegen. Denk aan jan-van-gent, alk, zeekoet, soorten jagers en duikers en zelfs Noordse pijlstormvogels. Waait de wind uit andere richtingen, dan moet je een behoorlijke portie geluk hebben op bijzondere waarnemingen. Zo ver streken de strekdammen bij de haven van Oostende niet de zee in (helaas).

Ondertussen let je ook op de steltlopers die op de rotsblokken naast de dam foerageren of uitrusten. Groepjes steenlopers met daartussen een enkele kanoet of paarse strandloper. De paarse strandloper zag ik op de stenen vóór de dam in de Noordzee. In de haven zelf zag ik futen en alken zwemmen. En natuurlijk de gewone zeehond en grijze zeehond die bij laag water regelmatig op het strand liggen uit te rusten. Aalscholvers vliegen laag over het water. En vaart er een vissersboot de haven in, dan kijk ik nieuwsgierig naar de meeuwen die achter de boot ‘hangen’. Vliegt er misschien een drieteenmeeuw mee?

Ook het witte staketsel is trouwens interessant voor vogelaars. Naast de hierboven genoemde steltlopers, zag ik hier ook twee ijsvogels. Die jagen vanaf de balken onder de planken. Je hoort ze vaak al van ver piepen. Als je over het strand langs het staketsel wandelt maak je kans om ze te zien. Op het strand en in de haven kom je natuurlijk de nodige meeuwen tegen. Veel zilvermeeuwen en kokmeeuwen, een enkele kleine mantelmeeuw en grote mantelmeeuw. Heb je geluk dan zie je ook geelpootmeeuwen.

Verder was het rustig met de vogels in Oostende. Rond één van de appartementencomplexen hoorde ik nog een grote gele kwikstaart. Zien deed ik hem echter niet. En een enkele keer zaten de stadsduiven op het strand en dat leverde ook leuke plaatjes op.

Een locatie waar ik niet ben geweest, was de spuikom. Daar wandel je vanuit het centrum niet zomaar even naar toe, maar het is wel een interessante locatie zo ontdek ik op waarnemingen.be. Momenteel (ik schrijf dit artikel op 24 oktober) worden er soorten gezien als geoorde fuut, dodaars, fuut, kuifaalscholver, kleine zilverreiger en ijsvogel.

In de duinen ten noorden van Oostende zul je ongetwijfeld de nodige zangvogels kunnen zien, zeker tijdens de trekperiode. Staat er in in oktober een oostenwind, ga dan eens in het duin staan en luister naar de groepjes sijzen, graspiepers, vinken, veldleeuweriken, boomleeuweriken en andere zangvogels die overvliegen.

Ondanks dat ik misschien niet de meest bijzondere vogels zag daar in Oostende, heb ik wel enorm genoten van mijn wandeling door de haven en naar de zee. In een haven is altijd wel iets te zien. De meeuwen laten hun jammerende geluid horen. Schijnt de zon dan is het helemaal mooi. En ook bijzonder prettig in Oostende: je kunt er heerlijk vis eten! Dus: bedankt Oostende voor uw gastvrijheid!

Praktische informatie over vogels kijken in Oostende

Rond het centrum zijn diverse parkeergarages, waaronder het Mijnplein. Gratis parkeren doe je aan de Zinnialaan. Het is dan een kleine kilometer lopen naar het strand van Oostende.

Bij hoog water verzamelen zich groepjes steltlopers op de strekdammen én in de haven. Het is leuk om die opeengepakte vogels te zien staan. Speur natuurlijk tussen de steenlopers naar de iets meer bijzondere kanoeten en andere steltlopers.

Vogels voeren zou ik maar uit je hoofd laten. Dat kan je op een lelijke prent komen te staan.

Vogelaars kunnen in de omgeving van Oostende leuke uitstapjes maken. Bijvoorbeeld naar de IJzermonding bij Nieuwpoort in het zuiden. Of naar het Zwin in het noorden. En wil je weten waar je het beste naar zeehonden kunt kijken, lees dan mijn artikel over zeehonden kijken in Oostende.

Natuurhuisjes bij Oostende

Wij verbleven in oktober een midweek in Oostende. We huurden een appartement in het centrum, in de buurt van de stranden en de havens. Elke dag wandelden we de Westelijke strekdam of het staketsel op. Natuurlijk genoten we ook van de vogels in de havens en vergaapte ik me aan de vers gevangen vis in de Vistrap. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje midden in de natuur in de buurt van Oostende, bekijk dan eens het aanbod van natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl. Je kunt natuurlijk ook het aanbod bekijken op Booking.com (waar wij ons appartement hadden geboekt). Het leuke van ons verblijf aan de Vlaamse kust vond ik de combinatie van leuke natuurgebieden, de haven- en visserijstad Oostende en natuurlijk de Vlaamse gastronomie. Of je nu naar supermarkt Delhaize gaat, of naar de bakker of naar een restaurant of traiteur, overal wordt je maaltijd met grote zorg klaar gemaakt. Wat vind je in Oostende toch veel fantastische eetwinkels en restaurants waar hoogstaande kwaliteit wordt geboden! En historische plaatsen als Brugge en Gent zijn natuurlijk ook niet ver weg.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)