Vogels kijken in november

November heeft de naam een saaie vogelmaand te zijn. De vogeltrek is achter de rug, alle zomervogels zijn vertrokken. De dagen worden ook nog eens korter en donkerder, het weer is fris en soms regent het dagenlang. Maar toch is november beslist géén saaie vogelmaand. Als ik in mijn archief terugkijk, dan zie ik dat ik alle jaren ook in november heel veel opnames heb kunnen maken. In dit artikel lees je meer over vogels kijken in november.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogels kijken in november

Is de vogeltrek echt voorbij in november? Mijn ervaring is dat dit niet het geval is. Grote groepen vinken, goudhanen en lijsterachtigen trekken nog altijd door. Overal in ons land kun je ze tegenkomen en natuurlijk zeker ook langs de kust en in onze bossen. Ga op een droge en niet al te winderige dag maar eens vroeg naar buiten. Zeker weten dat je de nodige zangvogels zult zien. Het aardige is ook dat meidoorn, rozebottel en andere besdragende struiken nog tjokvol bessen hangen. Die trekken fotogenieke vogels als kramsvogel en koperwiek aan. Jammer genoeg zijn dit meestal behoorlijk schuwe vogels en houden ze zich vooral in het binnenste van de struiken op. Benader de struiken dus omzichtig en blijf zelf zo veel mogelijk uit beeld.

Vogeltrek langs de kust

Aan de kust gaat de trek ook nog even onverminderd door. Kijk maar eens op waarneming.nl welke vogels er op de Zuidpier van IJmuiden worden gezien. Je zult zien dat het aantal soorten dat de pier passeert op weg naar het zuiden ontzettend gevarieerd is. Van bergeend, rosse grutto, kuifeend, topper, zwarte zee-eend, keep, vink, oeverpieper, kramsvogel, ijsgors, rotgans, roodkeelduiker, drieteenmeeuw, dwergmeeuw, kleinste jager en veel meer. Langs de hele kust duiken groepen sneeuwgorzen op, maar met name op de stranden van de Waddeneilanden, bij de eerder genoemde Zuidpier, in de Kwade Hoek en de stranden bij Ouddorp op Goeree-Overflakkee en Burgh-Haamstede op Schouwen-Duiveland. Strandleeuwerik arriveren ook op grotere schaal, evenals hier en daar de ijsgors. Met sneeuwgors, ijsgors en strandleeuwerik heb ik ook de doelsoorten benoemd voor een bezoek aan het magnifieke natuurgebied de Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee. Het is wel flink zoeken in dit uitgestrekte natuurgebied, en je moet dus altijd een beetje geluk hebben, maar je zoektocht wordt meestal beloond. Kijk vooral waar andere vogelaars een tijdje halt houden, is mijn advies.

Zeevogels kijken

Voor mij staat november vaak in het teken van vogels kijken langs de kust. Ik bezoek de Brouwersdam, de Neeltje Jans, de monding van de Oosterschelde. Een plaats die je zeker niet mag overslaan als je in de buurt bent is de Buitenhaven van Vlissingen. Hier kun je bij een stevige wind uit het westen/zuiden/zuidwesten allerlei interessante zeevogels zien. Denk aan de dwergmeeuw, grote burgemeester, ijsduiker, alk, zeekoet, rosse franjepoot en kuifaalscholver.

Vogels kijken in het binnenland

In het binnenland arriveren steeds meer ganzen uit het noorden. De groepen kolganzen, brandganzen en toendrarietganzen groeien met de week. Hetzelfde geldt trouwens voor de rotganzen, maar die zie je langs de kust, in Zeeland, Zuid-Holland en in de Waddenzee. Check waarneming.nl voor de bijzondere roodhalsgans. En hetzelfde doe je voor de dwerggans. Een goede plek om die te zien is het Oudeland van Strijen. En dan is er nog de trek van de kraanvogels. November, zeker de eerste helft, is dé periode waarin je grote groepen kraanvogels kunt zien overvliegen. Je hoort ze natuurlijk als eerste. In het oosten van het land maak je de grootste kans, maar soms vliegen ze toch ver in het westen door. Zo werden deze week zelfs in de Alblasserwaard groepen kraanvogels gezien op hun tocht naar het zuiden.

Texel en het Lauwersmeergebied

Trouwens, ik moet natuurlijk Texel nog noemen. Ook in november hét vogeleiland van ons land waar je vrijwel elk jaar ook in november bijzondere dwaalgasten kunt zien. Ben je in de gelegenheid een paar dagen op dit Waddeneiland te verblijven, dan raad ik je dat ten zeerste aan. Evenals trouwens het Lauwersmeergebied waar de eerste groepen kleine zwanen arriveren.

Kledingtips voor vogels kijken in november

Het weer in november is zoals valt te begrijpen meestal behoorlijk herfstachtig. Koud en natuur en winderig dus. Ik heb speciaal voor de natte omstandigheden een waterdichte broek aangeschaft, eentje met een waterdichtheid van 5000 mm. Om ook in het natte gras en zelfs in de modder te kunnen liggen, heb ik er ook een regenjas met een waterdichtheid van maar liefst 20.000 mm bij aangeschaft. En mocht dit alles niet voldoende zijn, dan trek ik mijn waadpak aan. Vergeet ook je laarzen niet en dikke truien niet. Zeker de locaties aan de kust kunnen bijzonder guur zijn.

Goed alternatief: paddenstoelen kijken

Mocht je een keer niet zo veel zin hebben om vogels te gaan kijken, dan heb je in november natuurlijk een geweldig alternatief: paddenstoelen zoeken. Hoewel ik bepaald geen deskundige ben, vind ik paddenstoelen filmen dan ook ontzettend leuk.

November saai?

November saai? Vergeet het maar. November is juist een heel prettige maand om vogels te kijken (afgezien van de soms barre weersomstandigheden). De zon komt steeds later op, waardoor je gelukkig niet meer zo ontstellend vroeg je bed uit hoeft. Want dat is wel een factor: ook in november zijn de vogels vroeg in de morgen het meest actief. Koude nachten dwingen de vogels om zo snel mogelijk zo veel mogelijk voedsel te vergaren.

Blijf er zeker op uit trekken!