Vogels kijken in Noord-Brabant

Ontdek hier de mooiste vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant. Onder de kaart vind je de omschrijving van de gebieden.

Blauwe Kamer
Bij Breda, tegen het prachtige Mastbos aan, ligt Landgoed Blauwe Kamer waar je kunt genieten van een korte vogelwandeling. Lees meer.

Bleeke Heide, Chaam
Een leuk gebied om even te stoppen of om een wandeling te maken. De Bleeke Heide is een weidereservaat. Je ziet er tal van steltlopers, eenden en andere weidevogels. Lees meer.

Boswachterij Dorst, Oosterhout
Wil je in het najaar paddenstoelen kijken, of wil je op zoek gaan naar vogels van bos, hei en ven, dan kun je in Boswachterij Dorst heerlijke wandelingen maken. Ik verbaasde me over het grote aantallen paddenstoelensoorten die in dit uitgestrekte natuurgebied voorkomen. Lees meer.

Brabantse Biesbosch, Werkendam
Nationaal Park de Biesbosch is een natuurgebied met internationale allure. Het is een van de weinige zoetwatergebieden met getijdenwerking in Europa. De dynamiek van de rivieren, de uitgestrekte en ongerepte natuur trekt massa’s vogels aan zoals zeearend, visarend, ijsvogel, lepelaar en grote zilverreiger. Een aantal vogelkijkhutten maken het bezoek aan de Biesbosch helemaal tot een feest. Lees meer.

Castelreesche Heide
Formeel ligt dit natuurgebied in de Belgische Kempen, maar omdat het vloeiend overgaat in natuurgebied Het Merkske aan de andere kant van de grens, plaats ik het toch in dit overzicht. De Castelreesche Heide is een uitgestrekt bos- en vennengebied met een bewogen geschiedenis. Je kunt er heerlijke vogelwandelingen en fietstochten maken. Lees meer.

Dal van de Beerze
De Beerze is een meanderend beekje dat stroomt ten noordwesten van Oirschot. Je kunt hier een prachtige natuurwandeling maken. In het voorjaar hoor en zie je hier heel veel zangvogels. Je komt er ook de fascinerende weidebeekjuffer tegen. Lees meer.

Dintelse Gorzen, De Heen
Natuurgebied de Dintelse Gorzen is een heel bijzonder gebied om vogels te kijken. De voormalige schorren van het Volkerak zijn een waar lustoord voor vogels. Zeearend, lepelaar en velduil worden er gezien. Maar welke vogels zie je nog meer? Lees meer.

Dommeldal, Waalre
Het riviertje de Dommel meandert door het Brabantse land bij Waalre. Je bent hier diep in Brabant. Je ziet hier natuurlijk vogels die typerend zijn voor zo’n riviertje: ijsvogel en grote gele kwikstaart. En in het struweel en de poeltjes ontdek je nog veel meer. Lees meer.

Drimmelen
Even buiten het dorp Drimmelen kun je een korte vogelwandeling maken door het broekbos dat daar ligt. Je kunt hier de meest voorkomende zangvogels zien. Plus een paar roofvogels. Lees meer.

De Emerput, Breda
Op een bedrijventerrein bij Breda ligt een grote plas, de Emerput. Deze plas geniet onder vogelaars grote bekendheid vanwege de geoorde futen die er jaarlijks broeden. Lees meer.

Hogerwaardpolder, Woensdrecht
De Hogerwaardpolder ligt precies op de grens tussen Zeeland en Noord-Brabant. Sinds Brabants Landschap het gebied in beheer heeft, zijn de natuurwaarden aanzienlijk verhoogd. Je kunt er het hele jaar door veel en interessante vogels zien. De Hogerwaardpolder is een ideale tussenstop voor je vogeltochten in deze regio. Lees meer.

Kampina, Oisterwijk en Boxtel
Vogels kijken in de Kampina is een belevenis op zich. Met name in het voorjaar kun je er tal van Rode Lijst soorten waarnemen. Soorten die hier zelfs broeden! In de Kampina kun je meerdere dagen doorbrengen. Echt een aanrader. Lees meer.

Kelsdonk, Etten-Leur
Bij Etten-Leur ligt een weidegebied van ongeveer 250 hectares. Drassig grasland, slootjes en struweel wisselen elkaar af. Weer eens iets heel anders dan het vele bos dat je in Noord-Brabant aantreft. Een wandelroute voert je door het gebied. Lees meer.

Kleine Bolspolder, Kruisland
Dit een van die kleine gebiedjes die je makkelijk over het hoofd ziet. Wie heeft ooit van de Kleine Bolspolder gehoord? Ik belandde er bij toeval, maar zag er direct twee ijsvogels vliegen. Ben je in de buurt, of wil je ijsvogels fotograferen of bekijken, dan zeker even een bezoek brengen aan dit door bomen en struiken omzoomde meertje. Lees meer.

Kornse Boezem
Bij het dorp Dussen, in het Land van Altena, ligt een verborgen natuurparel: de Kornse Boezem. In dit natuurgebied wisselen moerasbos, rietland, waterpartijen en hooiland zich af. En dit levert een heel gevarieerde vogelstand op. Lees meer.

Landgoed De Hoevens
Ten zuiden van Tilburg ligt Landgoed De Hoevens, een gevarieerd landgoed waar je heel veel soorten vogels tegen kunt komen. Je combineert een wandeling over dit landgoed met een wandeling over de Regte Heide en het Riels Hoefke. Lees meer.

Landgoed De Utrecht
Bij Esbeek, tegen de grens met België aan, ligt een prachtig landgoed waar je tussen de bossen ook een uitgestrekt ven aantreft. En in dat ven kun je heel verrassende waarnemingen doen. Lees meer

Markiezaatsmeer, Bergen op Zoom
Het Markiezaatsmeer is een van de vijf belangrijkste vogelgebieden van Nederland. Zo broeden er maar liefst 125 vogelsoorten. Vogels kijken in het Markiezaatsmeer moet je dus echt een keer doen. Lees meer.

Mastbos, Breda
Ten zuiden van Breda ligt een gevarieerd natuurgebied dat weliswaar wordt gedomineerd door bos, maar waar je ook vennen en heide aantreft. Je kunt er dus ook heel veel verschillende soorten vogels zien: het Mastbos. Lees meer.

Nationaal Park de Groote Peel, Ospel-Nederweert
Vogels kijken in de Groote Peel is een feest! Er broeden maar liefst ongeveer 100 vogels en ook in het naseizoen kun je er interessante waarnemingen doen. Lees meer.

Noordpolder van Ossendrecht
In de Noordpolder van Ossendrecht waande ik me even in een Frans moerasgebied. Dit is een pareltje gelegen onder de Brabantse Wal. Lees meer.

Oisterwijkse Bossen en Vennen
Bij Oisterwijk ligt een natuurgebied waar het hele gezin blij wordt. Kinderen spelen in het natuurspeelbos en wie wil wandelen of fietsen heeft verschillende mogelijkheden. En dan natuurlijk de vogels. Maar liefst vijf soorten spechten leven in het gebied. Lees meer.

Oude Warande, Tilburg
Bij de Universiteit van Tilburg ligt een voormalig jachtgebied waar je nu niet alleen vogels kunt zien, maar ook de curieuze maar o zo schattige Siberische grondeekhoorns. Lees meer.

Plateaux, Bergeijk
Vennen, bossen, heide en weilanden vormen een afwisselend natuurgebied op de grens van Nederland en België. Welkom in Brabant. Welkom in de Plateaux waar je ontzettend veel vogels kunt zien. Lees meer.

De Pannenhoef, Zundert
Landgoed de Pannenhoef bestaat uit bos, ven en weiland. En dat betekent dat je er een grote variatie aan vogels kunt zien. Lees meer.

Pompveld, Waardhuizen
Het Pompveld bij het dorp Waardhuizen in het Land van Heusden en Altena laat zien hoe het authentieke landschap er in deze regio ooit uitzag. Het is een oase voor vogels. In het voorjaar geniet je van het overweldigende vogelkoor. Lees meer.

Regte Heide
Bij Goirle, in het zuiden van Noord-Brabant, pal tegen de grens met België, ligt natuurgebied de Regte Heide. Hier kun je bijzondere vogels zien als de grauwe klauwier, houtsnip en geelgors. Je kunt er heerlijke wandelingen maken. Lees meer.

Riels Hoefke
Wil je een bezoek aan de Regte Heide bij Goirle combineren met een bezoek aan een recht bosgebied, wandel dan ook over het Riels Hoefke, een bosgebied dat grenst aan de Regte Heide. Lees meer.

Sint Anthoniegorzen, Willemstad
Ben je de snelweg even beu, dan even vogels kijken in de Sint Anthoniegorzen bij Willemstad. Je kunt er ontzettend veel soorten zien, waaronder de spectaculaire zeearend. Lees meer.

Stippelberg, De Rips
In het uiterste oosten van Noord-Brabant ligt een bosgebied van meer dan 1.500 voetbalvelden groot. Je ziet hier alle spechtensoorten die in Nederland broeden. Plus een groot aantal bijzondere andere vogels. Lees meer.

Strijbeekse Heide
Ten zuiden van Breda ligt een prachtig natuurgebied waar je heerlijke wandelingen kunt maken: de Strijbeekse Heide. Hier zie je vogels als de zwarte specht, kleine bonte specht, kuifmees. In de winter maak je er zelfs kans op de klapekster. Lees meer.

Ulvenhoutse Bos, Ulvenhout
Het Ulvenhoutse Bos maakt onderdeel uit van de Baronie van Breda, een eeuwenoud en kleinschalig landschap. Ik maakte er een vogelwandeling op zoek naar de zwarte specht. Lees meer.

Ulvenhoutse Voorbos, Breda
Ten zuidoosten van Breda, op de grens met Ulvenhout, kun je heerlijk dwalen door het Ulvenhoutse Voorbos dat natuurlijk overgaat in het veel grotere Ulvenhoutse Bos. Hier geniet je van de bosvogels en van de onverharde bospaadjes die door het bos slingeren. Lees meer.

Vierde Bergboezem, Breda
De Vierde Bergboezem is technisch gezien een wateropvanggebied dat moet voorkomen dat Breda in natte tijden onder water komt te staan. Het is ook een natuurgebied en zeker in het voorjaar kun je er ontzettend veel vogelsoorten zien. Lees meer.

Werkendam, Boven-Merwede
Pal voor Werkendam ligt natuurgebied de Cloppendaal. Dit is een uiterwaard dat onder beheer staat van Brabants Landschap. Wil je vogels kijken in Werkendam, dan kun je hier te recht. Groot is het gebied niet, maar wel typerend voor het rivierenlandschap. En heb je het er gezien, dan stoom je gewoon door naar de Brabantse Biesbosch even verderop. Lees meer.

Willemstad, Hollands Diep
Bij Willemstad, gelegen aan de oever van het Hollands Diep, bevindt zich een grote kolonie blauwe reigers en aalscholvers. In het voorjaar produceren ze de meest wonderlijke geluiden. Alle reden om dit historische stadje eens te bezoeken. Lees meer.

Woudrichem, Land van Altena
Tussen de dorpen Sleeuwijk en Woudrichem ligt in de uiterwaarden van de Boven-Merwede natuurgebied de Groesplaat. Door dit natuurgebied loopt een brede geul die je vanaf de dijk uitstekend kunt overzien. Er staat ook een vogelkijkhut en bovendien lopen er door het natuurgebied onverharde wandelpaden. Lees meer.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?