Vogels kijken in Nederland – een overzicht

Nederland is een van de toplanden om vogels te kijken. Met internationaal vermaarde natuurgebieden als de Noordzee, Oosterschelde, Westerschelde en de Waddenzee is Nederland van grote betekenis voor tal van soorten. En wat denk je van onze weidegebieden die ontzettend belangrijk zijn voor vogels als de grutto en tureluur?

Op deze pagina kun je per provincie te meest interessante vogelgebieden bekijken. Ik begin in mijn omschrijving van de gebieden met de vogels die je er zoal ziet. In de tweede helft vind je praktische informatie en altijd: het adres.

Vogelgebieden per provincie

Vogelkaart van Nederland

Ben je op zoek naar een interessant vogelgebied in Nederland, dan ben je op deze pagina op de juiste plek. Klik op een van de afbeeldingen en ontdek welke vogelgebieden je in de provincies vindt. Wil je heel Nederland in ene keer bekijken, bekijk dan mijn vogelkaart van Nederland.

Vogels kijken in Zeeland

De provincie Zeeland is een van de meest veelzijdige provincies om vogels te kijken. Op en rond de Westerschelde en Oosterschelde vindt je tal van gebieden waar je het hele jaar rond kunt genieten van wadvogels. De Noordzee staat garant voor zeevogels, zeker in de winter. En in de duinen struin je door bossen, vennen en zandverstuivingen. 

Vogels kijken in Zuid-Holland

Hoewel grote delen van de provincie Zuid-Holland bestaan uit woonwijken, wegen, bedrijven- en haventerreinen, kun je er verrassend goed vogels kijken. Aan de kust geniet je van de kustvogels, meer landinwaarts zijn het weidevogels en zangvogels die de aandacht vragen. En wat te denken van moerasvogels in nieuwe natuurgebieden als de Biesbosch, de Groene Jonker en de Polder Vockestaert?

Noord-Brabant

De zandgronden in de provincie Noord-Brabant hebben veel te bieden: bos, heide, zandverstuiving en vennen. Richting de grote rivieren vind je uitgestrekte moerasgebieden waarvan de Biesbosch natuurlijk wel het bekendste is.

Vogels kijken in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft een aantal gebieden die ik jaarlijks een paar keer bezoek. De Zuidpier bij IJmuiden moet je in het najaar een keer bezoeken voor de zeevogels die voorbij trekken. En het Landje van Geijsel geniet landelijke bekendheid voor de enorme groepen grutto’s die vroeg in het voorjaar neerstrijken. Maar je vindt in deze provincie nog veel meer!

Vogels kijken in Utrecht

Gelegen in het hart van Nederland, de provincie Utrecht. Bossen, weidegebieden en rivierenlandschap wisselen elkaar af. Met een enorme diversiteit aan vogelsoorten in de aanbieding.

Vogels kijken in Limburg

Heide, bossen, heuvels, rivieren en hoogveen. De provincie Limburg heeft het allemaal. Vogelaars die van het Bourgondische leven houden, zijn in Limburg helemaal op hun plaats. 

Vogels kijken in Overijssel

Rivieren en uiterwaarden. Daar staat de provincie Overijssel om bekend. Hollandser kan een landschap niet zijn. Trek met verrekijker en telescoop langs onze wateren en geniet van de duizenden vogels.

Vogels kijken in Gelderland

In onze grootste provincie liggen uitgestrekte natuurgebieden. Rivier, uiterwaard, zandgrond, bos, hei, alles vind je in deze veelzijdige provincie.

Vogels kijken in Flevoland

Onze nieuwste provincie heeft een van de meest besproken natuurgebieden op zijn grondgebied: de Oostvaardersplassen. Eerlijk gezegd vooralsnog het enige natuurgebied dat ik op Flevoland bezocht. 

Vogels kijken in Friesland

In een van de twee meest noordelijke provincies lonken de weidegebieden, uitgestrekte bossen en natuurlijk de Waddenzee. Deze pagina is een eerste aanzet voor een vogeltoer door de provincie Friesland.

Vogels kijken in Groningen

vogels kijken in groningen

Vanwege de afstand heb ik de provincie Groningen nog niet vaak bezocht om er vogels te kijken. En dat is jammer, want je vindt er echt de meest interessante natuurgebieden. En ook buiten de natuurgebieden vallen er spectaculaire soorten te zien. Denk alleen maar aan de grauwe kiekendieven in de graanakkers. 

Vogels kijken in Drenthe

Drenthe is een van de meest geliefde provincies om er de vakantie door te brengen. Hier vind je nog de rust van het platteland. En dat betekent dat je er ook nog heerlijk kunt vogels kijken. Al fietsend of wandelend door de mooiste natuurgebieden.

De beste verrekijkers om vogels mee te kijken (gerangschikt per prijsklasse):