Vogels kijken in natuurgebied Avelingen bij Gorinchem

Tussen Boven-Hardinxveld en Gorinchem ligt een prachtig natuurgebied waar het heerlijk wandelen is: natuurgebied Avelingen. Het ligt buitendijks aan de oever van rivier de Merwede. Weilanden, grienden, elzenbossen, hoge bomen, kreken, waterplassen en zandoevers wisselen elkaar af. Zo veel afwisseling, dat is veelbelovend voor vogelaars!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

In de Avelingen kun je ontzettend veel vogels zien. In de winter zit het gebied tjokvol wintergasten. Ganzen, eenden, steltlopers en zangvogels. Kolgans, brandgans, grote zaagbek, dodaars, wintertaling, kuifeend, smient en waterral om maar eens wat watervogels te noemen. Wees bij elke stap die je doet op je hoede voor watersnip, houtsnip of bokje. En zangvogels? Dan mag je denken aan matkop, groene specht, goudhaantje, rietgors, roodborsttapuit, cetti’s zanger, staartmees, grote bonte specht, groenling en vink. De kreken en slootjes zijn uiteraard het jachtgebied van de ijsvogel die je vrij gemakkelijk kunt zien vanaf het wandelpad. Zo veel gevogeltje, dat trekt roofvogels aan als buizerd, sperwer, havik en eerder in het najaar ook boomvalk.

In de zomer is het natuurgebied bijzonder rijk aan dagvlinders. Denk aan soorten als icarusblauwtje, klein koolwitje, groot koolwitje, klein geaderd witje, citroenvlinder, kleine vuurvlinder, bruin blauwtje, landkaartje, kleine vos, dagpauwoog, atalanta en oranjetipje.

De Avelingen is voor weidevogels van groot belang. In de winter verzamelen soorten als kievit, wulp en goudplevier in het natuurgebied. In het voorjaar is de Avelingen van nóg groter belang voor weidevogels. Maar dan als broedgebied. Kievit, watersnip, tureluur, grutto, scholekster, veldleeuwerik en graspieper broeden er in de uitgestrekte weilanden. Volgens de regionale vogelwacht zijn er in de Avelingen twee kolonies van blauwe reigers en broeden er ook mooie soorten als wielewaal, nachtegaal, matkop, groene specht en gekraagde roodstaart. De Avelingen is een natuurgebied dat typerend is voor de grote rivieren. Kijk je vanuit de lucht op de Avelingen en omliggende natuurgebieden neer, dan ligt de Avelingen feitelijk in het verlengde van dat andere fenomenale natuurgebied langs de Merwede: de Biesbosch.

Praktische informatie over vogels kijken in natuurgebied Avelingen

Natuurgebied Avelingen is een heerlijk wandelgebied. Het gebied is vrij toegankelijk, mits je op de paden blijft.

Aan de voet van de Nieuwe Wolpherensedijk (tegenover huis nummer 18) bevindt zich een parkeerplaats waar de wandelpaden beginnen. Je loopt hier langs een kreek die de naam het Schelluinse Gat draagt. Hier kun je de ijsvogel van dichtbij zien. Helaas meestal vliegend, omdat hij jou eerder ziet dan jij hem. Soms hoor je zijn karakteristieke geluid verderop en dat betekent: behoedzaam doorwandelen en liefst achter het riet verscholen blijven. Hopelijk kun je hem een tijdje bekijken. Voer in je TomTom het volgende adres in: Nieuwe Wolpherensedijk 18, Gorinchem. Je kunt ook afkoersen op vijf huizen op de dijk net voor of net na de brug naar Schelluinen.

Bij een hoge waterstand loopt natuurgebied Avelingen onder water. Dan wordt het afgesloten voor publiek. Vaak komt dat niet voor, maar het geeft wel aan dat je mag rekenen op flink wat modder en hier en daar een plas water. En dat stelt eisen aan je schoeisel. Trek in natte perioden in ieder geval laarzen aan.

Ben je op zoek naar meer vogelgebieden in de regio, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Zuid-Holland. Omdat aan de andere kant van de rivier de provincie Noord-Brabant begint, wijs ik je ook op mijn overzicht van vogelgebieden in Noord-Brabant.

Vakantiehuisjes in de buurt van Gorinchem

jako van gorsel met verrekijker

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de buurt van de Zouweboezem, bekijk dan het aanbod van rustig gelegen natuurhuisjes in deze regio. Eén vakantiehuisje kan ik speciaal aanbevelen vanwege zijn ligging: huisje De Kikker, geschikt voor 6 personen. Dit vakantiehuisje staat werkelijk midden in natuurgebied de Zouweboezem bij Lexmond. Aan de achterzijde en vanuit de tuin heb je een weids uitzicht over de Achthovense polder en aan de voorkant, net over het wandelpad, zingen snor, rietgors, blauwborst en al die andere moerasvogels. Je hebt geen buren, dus het is er heerlijk rustig. In de tuin worden vrij elk voorjaar grauwe vliegenvangers gezien.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)