Vogels kijken in National Reserve Žehuňský

Ga je naar Praag op vakantie en wil je je stadsvakantie combineren met vogels kijken, dan kun je overwegen om National Reserve Žehuňský te bezoeken. Dit uitgestrekte moerasgebied is op een klein uur rijden van Praag gelegen. Je kunt er (vooral in het voorjaar) bijzondere soorten zien. Wel een probleem: het gebied blijkt niet zo goed toegankelijk als ik dacht!

Vogels kijken in National Reserve Žehuňský

Een uitgestrekt moerasgebied is het, dat National Reserve Žehuňský. Brede rietkragen, een grote waterplas, struweel rond de plas, bloemweiden en telefoondraden. Alle ingrediënten zijn aanwezig om aardig te kunnen vogels kijken. Wij wandelden eerst over de west- en noordoever door het gebied en daar zagen we al een aantal mooie soorten zoals de grauwe gors, geelgors, nachtegaal, snor en koekoek. De bruine kiekendief vloog over, evenals een buizerd. Vanuit het riet hoorde ik nog een derde gors: de rietgors. En op de telefoonlijnen bij de doorgaande weg (waar behoorlijk hard wordt gereden) zag ik boerenzwaluwen en een Europese kanarie. In het waterkanaal dat opvallend droog stond, zaten goudvinken en kneutjes te badderen, maar die hadden mij eerder in de gaten dan ik hen. Op de rand van het bassin zaten tafeleenden en liepen oeverlopers te foerageren. Kleine plevieren waren er druk aan het baltsen. Tot slot kwam hier ook nog een grote gele kwikstaart overvliegen.

Het bewandelbare deel op de noordoever hield al snel op en we besloten de oever aan de kant van het dorp te gaan bewandelen. Daar zagen we zwarte sterns vliegen, evenals een groep kokmeeuwen. Ringmussen scharrelden rond in de tuinen. In de enorme naaldboom bij de parkeerplaats zaten opnieuw wat Europese kanaries. De zanglijster liet zich horen en na een paar honderd meter zagen we een bonte vliegenvanger. Spreeuwen vlogen af en af met voedsel voor hun kuikens. Die broeden daar massaal in de enorme populieren, evenals een grote bonte specht.

En dit was het wel, tijdens ons bezoek. Dat het gebied nauwelijks toegankelijk is, was een tegenvaller. Ik had verwacht dat je om het gebied heen kunt wandelen. Misschien hadden we dit bezoek moeten combineren met een wandeltocht door de bossen op de heuvels, maar daar hadden we geen tijd meer voor. We moesten weer terug naar Praag voor een bezoek aan de stad.

Praktische informatie over vogels kijken in National Reserve Žehuňský

Je bereikt National Reserve Žehuňský door in je navigatie in te voeren: Žehuň. Je parkeert je auto in de straat tegen de waterplas aan. Dit is de zuidoever. Rij je door, dan kun je je auto parkeren op de noordoever (coördinaten: 50°08’36.8″N 15°17’24.2″E). Hier wandel je over een bloemenweide naar de brede rietkragen.

In het gebied komen ook roerdomp, woudaap en porseleinhoen voor. Omdat de afstanden groot zijn, heb je een goede telescoop en vooral een grote portie geluk nodig om deze soorten te zien.

Op de noordoever is geen sprake van officiële wandelpaden. Heeft het veel geregend, dan kan het een modderige boel zijn. Op de zuidoever loopt een slecht onderhouden grindpad.

Vakantiehuisjes in Tsjechië

vakantiehuisjes in wenen

Wil je je vakantie in Tsjechië doorbrengen op een rustige en vooral ook: natuurlijke plek, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. De huisjes die je via deze aanbieder boekt, staan altijd in de natuur. Extra leuk is dat je door een natuurhuisje te boeken, je lokale natuurprojecten ondersteunt.