Vogels kijken in Nationaal Park Maasduinen

In het noordelijkste puntje van Limburg ligt één van onze nationale parels op natuurgebied: Maasduinen. Dit langgerekte gebied strekt zich uit over twintig kilometer. Je wandelt er door een afwisselend landschap van rivierduinen, heide, loof- en naaldbos en laaggelegen vennen. Voor vogels een genot om er te wandelen, zeker in het voorjaar wanneer er bijzondere vogels tot broeden komen. In deze blog leg ik je uit welke soorten je kunt zien als je gaat vogels kijken in Nationaal Park Maasduinen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De variatie aan landschapstypen brengt met zich mee dat je er ook ontzettend veel verschillende soorten vogels kunt zien. Van waadvogels, steltlopers, eenden, roofvogels tot zangvogels en spechten. Dat alleen al maakt het maken van een vogelwandeling door Maasduinen tot een feest. En dan komt daar het prachtige landschap nog eens bij! Sommige landschapselementen zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd toen de wind tonnen aan zand aanvoerde en de duinen zich vormden.

Welke vogels kun je er zoal zien? Ze allemaal op te noemen gaat niet lukken. Ik noem de meest opvallende. De zwarte specht, groene specht, kleine bonte specht en middelste bonte specht. Vind ik altijd mooie soorten om te zien, sterker nog: ik ben wel weer eens toe aan het zien van een zwarte specht. De grauwe klauwier broedt in het gebied, evenals de ijsvogel, geelgors, appelvink, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenzanger, nachtegaal, fluiter, wielewaal, koekoek, zomertortel, gekraagde roodstaart en roodborsttapuit. Zelfs vind je er een aantal territoria van de nachtzwaluw. Rond de vennen en plassen komen moerasvogels voor als dodaars, waterral, kleine karekiet, bosrietzanger en blauwborst. Op de modderige oevers van plassen en vennen zie je tijdens de trekperioden steltlopers als groenpootruiter, bosruiter, tureluur, oeverloper, bontbekplevier en kleine plevier. De laatste twee soorten broeden er ook.

Kraanvogel
Heb je tijdens de najaars- en voorjaarstrek geluk, dan zie je kraanvogels overvliegen. Soms in groepen van enige tientallen tegelijk. Luister naar hun kenmerkende roep en kom onder de indruk van de schoonheid van deze vogels. In het najaar zijn ze onderweg naar hun overwinteringsgebieden in Spanje. In het voorjaar naar hun broedgebieden in Duitsland en Noord-Europa. Soms gebruiken de kraanvogels Maasduinen ook als pleisterplaats, maar reken niet te snel op een waarneming, want ze zijn ontzettend schuw en mijden de drukte.

Praktische informatie over vogels kijken in Nationaal Park Maasduinen

Vanuit het dorpje Wellerlooi kun je Nationaal Park Maasduinen te voet verkennen. Een goede startlocatie is Café Het Centrum, Catharinastraat 18, Wellerlooi. Coördinaten: 51°32’1” N 6°8’7” E.

Bij het Westermeerven staat een vogelkijkhut, een leuke locatie om moerasvogels te zien als lepelaar, grote zilverreiger, slobeend, zomertaling, pijlstaart, dodaars, watersnip, groenpootruiter, blauwborst en kleine karekiet.

Ook bij het Reindersmeer bevindt zich een vogelkijkhut. Deze locatie leent zich meer voor het zien van zangvogels.

Een tussenstop maak je in Jachthut Op Den Hamer. Hier geniet je van een pannenkoek, een hamburger van een lokale meesterslager of gewoon een lekker ambachtelijk ijsje.

Op de website van Staatsbosbeheer vind je een aantal wandelroutes door Nationaal Park Maasduinen. Hou er rekening mee dat deze wandelingen een andere startlocatie kennen dan ik hierboven vermeld.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Limburg?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)