Vogels kijken in Nationaal Park Donau-Auen bij Wenen

In december vogels kijken rond Wenen. Waar ga je dan naar toe? Gisteren wandelde ik door natuurgebied Lainzer Tiergarten ten westen van de stad, vandaag wandel ik door een deel van Nationaal Park Donau-Auen ten oosten van de stad. Kilometers lang strekt dit rivierbos zich uit langs de oever van de rivier de Donau. Je vindt er vooral loofbomen: berk, olm, populier, els en hier en daar een eik. In de winter ideaal om spechten te kijken.

Urenlang kun je wandelen door Nationaal Park Donau-Auen. Wandelpaden zijn er verhard en overhard. Je kunt kruip-door-sluip-door tussen bomen en struiken gaan, je kunt je ook verplaatsen over de met grof grind verharde paden. Beide voeren je langs boompartijen, soms heel oude en verweerde bomen, grasvelden die in voorjaar en zomer vast vol met bloemen staan, en langs riet- en waterpartijen. In de buurt van het bezoekerscentrum worden vogels bijgevoerd en zie je hier en daar vetbollen ophangen. Dat is leuk, want dan zie je nog eens een matkopje van heel dichtbij. Vloog er ook nog een Vlaamse gaai op? Ja, dat ook, en ook hij verdween in het struikgewas voordat ik hem met mijn camera wist ‘te vangen’.

Praktische informatie over vogels kijken in Nationaal Park Donau-Auen

Je bereikt Nationaal-Park Donau-Auen door te navigeren naar het bezoekerscentrum aan de Dechantweg 10, 1220 Wenen (coördinaten 48°11’40.0″N 16°28’05.3″E). Hier bevindt zich een ruime parkeerplaats en je loopt hier meteen het gebied in.

Wil je het hele gebied verkennen, dan kun je het beste de fiets meenemen. De verharde paden lenen zich uitstekend om te fietsen. Ik kwam verschillende fietsers tegen op niet al te zware fietsen. Natuurlijk, een mountainbike is in zo’n gebied nooit mis.

Hoewel het water in de Donau heel hoog stond, viel het me alleszins mee dat de wandelpaden nog begaanbaar waren. Nergens kwam ik een pad tegen dat onder water stond. Nu zijn wij niet heel diep het gebied ingewandeld, misschien was de situatie verderop anders.

In Nationaal Park Donau-Auen wemelt het in het voorjaar van de zangvogels. Ook de zeearend kun je hier zien.

Vakantiehuisjes in de natuur

jako van gorsel met verrekijker

Wenen ligt in Neder-Oostenrijk, een natuurrijk deel van Oostenrijk. Hier vindt je vooral heuvels. Het land is dus voor Oostenrijkse begrippen laag. De Donau stroomt hier en op de oevers vind je hier en daar mooie moerasgebieden. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Oostenrijk, op een rustige locatie en midden in de natuur? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Ben je specifiek op zoek naar een vakantieadres in Wenen, bekijk dan het uitgebreide aanbod op Booking.com.