Vogels kijken in Mas du Pont de Rousty

Ten zuiden van de stad Arles ligt in de Camargue een uitgestrekt natuurgebied waar je in elk jaargetij een heerlijke vogelwandeling kunt maken: Mas du Pont de Rousty. Het behoort bij het Museum van de Camargue, maar de toegang is vrij. Ik bezocht dit gebied in de winter en ik deed er een paar indrukwekkende waarnemingen. Ontdek in dit artikel over vogels kijken in Mas du Pont de Rousty meer over vogels kijken in dit fraaie gebied.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Achter het museum van de Camargue is een fraaie wandelroute uitgestippeld. De totale lengte van iets meer dan drie kilometer is weliswaar niet zo heel lang, maar ga je met aandacht vogels kijken dan neemt de wandeling toch de nodige tijd in beslag. Zoals hierboven aangegeven bezocht ik het gebied in de winter. In de laatste week van het jaar om precies te zijn. Het was er opvallend rustig met de vogels. En toch stond ik versteld van een paar waarnemingen…

Allereerst iets over de wandeling. Die voert je langs moerassen die je vrijwel overal in de Camargue aantreft. Moerassen met een lage vegetatie die echter worden afgewisseld door mooie rietkragen en heggen. Er loopt een watergang langs het natuurgebied. Dieper in het gebied bevindt zich een meer en een uitgestrekt rietveld. Aan het begin liggen ook een paar akkers en daar hoorde ik kuifleeuweriken! De wandelroute voert je over onverhard pad. Dat vind ik altijd weldadig. Je waant je in de natuur!

Het was hartje winter en betrekkelijk rustig. Maar dat was betrekkelijk! Want ik kwam er verschillende groepen van honderden grauwe gorzen tegen! Ze zaten op de telefoondraden die doorbogen onder het gewicht van de vogels. Ze zaten even verderop in de toppen van bomen en struiken. En waar ik ook liep, ik kwam overal grauwe gorzen tegen. Ik vond het werkelijk fenomenaal! Soms dook de hele zwerm naar beneden om even later weer neer te strijken op de telefoondraad of in de top van de boom. En vlogen de grauwe gorzen over dan hoorde je hun zachte roep: pit-pit.

De jonge beverratten die voor me uit vluchtten in het gras waren natuurlijk leuk om te zien. Evenals de roodborsttapuit, de vinken en de rietgors in het riet voor een vlonder. In de watergang vloog een ijsvogel voor me uit. En trouwens, de grauwe gorzen trokken zich niets aan van de buizerd op de paal. Aan alle kanten omringden de grauwe gorzen de roofvogel die op zijn gemak op de paal zat en de omgeving afspeurde naar prooien.

Meerdere waterrallen riepen vanuit het riet. Cetti’s zangers lieten hun bekende riedel horen vanuit de vegetatie. Vinken zag ik in eerste instantie aan voor grauwe gorzen tot ze toch vinken bleken te zijn. Op het pad richting de vogelkijkhut zag ik een klapekster in de top van een struik zitten. Dat is toch ook een eersteklas waarneming! Vanuit de verte klonk het geroep van kraanvogels, maar daarover straks meer.

Vanuit de vogelkijkhut heb je een excellent uitzicht over het meer. Vogelfotografen zullen vast wat moeite hebben met de kijkgaten. Die zijn wat smal. Het was echter heel rustig op de plas. Een paar knobbelzwanen, wat kleine zilverreiger en een grote zilverreiger, dat was het wel. Een cetti’s zanger kroop door de vegetatie en ook hier riepen de waterrallen. En boven het riet joeg een bruine kiekendief.

Op de weg terug, voorbij het karakteristieke Camargue-huisje, gebeurde het wonder: de kraanvogels stegen massaal op en vlogen pal over! Het was voor het eerst dat ik dit schouwspel zag en het maakte grote indruk op me. Even later keerde de groep weer terug en vlogen ze voor een tweede keer over! Ondertussen had ik alweer een paar nieuwe groepen van grauwe gorzen in het vizier.

In andere jaargetijden maak je kans op een groot aantal bijzondere soorten als de graszanger, kleine zwartkop, kuifkoekoek, hop, witwangstern, visdief, zwarte ibis, roerdomp, ralreiger en purperreiger en een groot aantal steltlopers en zangvogels.

Kortom, deze winterwandeling bevestigde voor mij dat in de winter vogels kijken in de Camargue ook beslist een aanrader is! Ontdek meer interesse vogelgebieden in de Camargue in mijn artikel over vogels kijken in de Camargue.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur.