Vogels kijken in Lammermuir

Lammermuir, een natuurreservaat ten zuiden van Edinburgh, is een heuvelachtig gebied dat begraasd wordt door duizenden schapen. Het glooiende landschap doet onwerkelijk aan, wat ook geldt voor onze eigen heidevelden. Dit is een door de mens gecreëerd landschap, wat niet wil zeggen dat er niets te zien valt. Integendeel! Je kunt er heel interessante vogels zien!

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!

Lammermuir staat vooral bekend om zijn populatie Schots sneeuwhoen. Deze populatie wordt zorgvuldig beheerd. Helaas heb ik tijdens ons bezoek aan Lammermuir het Schots sneeuwhoen niet gezien, tenzij in een korte flits: voor onze auto sloop plots een hoen de vegetatie in. Het was duidelijk geen patrijs, maar of het een Schots sneeuwhoen was of een fazantenhen, het ging te snel om met zekerheid de juiste soort vast te stellen. Nu waren wij ook niet in het hart van Lammermuir. We stonden of aan de rand van het gebied, of er net buiten. Om in Lammermuir te komen, moesten we nog een half uur rijden, en dat hadden we er niet voor over. We maakten dus een wandeling door de heuvels en door de heidevelden die nog niet in bloei stonden.

Welke vogelsoorten zag ik er? De tapuit om mee te beginnen, en het paapje en roodborsttapuit. Graspiepers alom. En de kneu. En heel mooi: de beflijster waarvan ik zowel het mannetje als het vrouwtje zag, maar helaas doken ze te snel de vegetatie in. Ik heb ze dus niet kunnen vast leggen. Ontzettend leuk was het om de oeverloper te zien in zijn broedgebied: langs de snelstromende beekjes. Twee grote zaagbekken kwamen over een beekje aanvliegen en boven me cirkelden raven en buizerd. Kievit en scholekster broeden in de heuvels, best vreemd om deze steltlopers in zo’n heuvelachtig gebied te zien. En eindje verderop, we zaten weer in de auto, zagen we de fazant en rode patrijs.

Wil je het Schots sneeuwhoen in Lammermuir zien, dan behoeft dat dus een iets betere voorbereiding. Zet koers naar het hart van het gebied en doe van te voren navraag wat de beste plekken zijn.

Meer vogelgebieden rond Edinburgh

Ben je in het voorjaar op vakantie in de regio rond Edinburgh, ga dan beslist op zoek naar kolonies van zeevogels. Een bezoek aan één van deze kolonies is onvergetelijk! Ontdek in mijn artikel over vogels kijken in Schotland de vogelgebieden die ik er in het voorjaar van 2024 bezocht.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)