Vogels kijken in Lainzer Tiergarten bij Wenen

In de winter van 2023 bezochten wij Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, volgens velen de mooiste stad van Europa. Natuurlijk nam ik de gelegenheid te baat om ook de omgeving van de stad te verkennen. Of beter omschreven: ik ging in de omgeving van Wenen vogels kijken. Dat vond ik een spannende zaak, want welke vogels zie je eigenlijk in hartje winter? In natuurgebied Lainzer Tiergarten maakten we een lange wandeling door de bossen. Een wandeling die eindigde met een prachtig uitzicht over de stad. Hieronder lees je meer over vogels kijken in Lainzer Tiergarten.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in Lainzer Tiergarten bij Wenen

Lainzer Tiergarten ligt ten westen van Wenen. Het natuurgebied begint waar de stadsgrens eindigt. Op nog een tien minuten van ons appartement lag dus dat prachtige natuurgebied! Nu had het de dagen ervoor ontzettend veel geregend. Grote delen van de onverharde wandelpaden waren modderig. Het was de zondag voor Kerst en die combinatie van modderige wandelpaden en Kerst zorgden ervoor dat het in de morgen heerlijk rustig was. Dit natuurgebied is namelijk onder inwoners van Wenen een populair gebied om te wandelen en te verpozen.

In Lainzer Tiergarten leven trouwens ook grote groepen reeën, edelherten, wilde zwijnen en moeflons. Deze schuwe dieren zul je niet snel te zien krijgen, las ik ergens. Ik deed dus geen poging, of beter gezegd: we waren veel te laat om deze zoogdieren te zien. De vogels ondertussen lieten zich niet onbetuigd. In het struikgewas op de speelweides net buiten de grensmuur van het gebied zag ik groepjes putters, vinken, koolmezen, pimpelmezen en staartmezen. Mooi was de witkoppige staartmees die ik voor de camera kreeg. In plaats van zwarte kraaien zie je in en om Wenen bonte kraaien en deze zochten ook op de speelweiden naar eten.

Eenmaal in het park, een stevig draaihek geeft je toegang, ging het los. Grote lijster en glanskop vlogen over. Ook hier weer groepjes koolmezen en pimpelmezen. En toen zagen we onze eerste specht: een middelste bonte specht. Gevolgd door een prachtige zwarte specht. De zwarte specht zagen we terwijl op de achtergrond middelste bonte specht en groene specht zich lieten horen. En terwijl boven ons hoofd een grote bonte specht in de top van een boom een tak aan het inspecteren was. Boomklevers hoorden we overal, vooral in de eikenbomen. En dat waren onze waarnemingen tijdens onze vogelwandeling.

Twee bijzondere spechtensoorten kun je in Lainzer Tiergarten zien: de witrugspecht en de grijskopspecht. Verder zie je er zangvogels als roodborst, winterkoning, zwartkop, zwarte roodstaart en appelvink, afhankelijk van het seizoen.

Het Lainzer Tiergarten bezochten wij om drie redenen:

  1. De bijzondere vogels, waaronder zwarte specht, middelste bonte specht en witkoppige staartmees.
  2. Het prachtige uitzicht over de stad Wenen.
  3. De schitterende bossen waar veel dood hout blijft liggen en dat verklaart waarom je er de genoemde spechtensoorten kunt zien.

Praktische informatie over vogels kijken in Lainzer Tiergarten bij Wenen

Je bereikt Lainzer Tiergarten door te navigeren naar de Hanschweg, Wenen (48°10’36.5″N 16°15’15.6″E). Aan het eind van deze weg vind je een aantal parkeerplaatsen en het toegangshek tot het natuurgebied.

Let op: het natuurgebied kent openingstijden! Je kunt de actuele openingstijden vinden op de website van het gebied, ga naar de website Lainzer Tiergarten.

De paden in het gebied zijn over het algemeen onverhard. Het heuvelachtige terrein gaat soms steil omhoog. Goede wandelschoenen raad ik aan.

Vakantiehuisjes in de omgeving van Wenen

jako van gorsel met verrekijker

Wenen ligt in Neder-Oostenrijk, een natuurrijk deel van Oostenrijk. Hier vindt je vooral heuvels. Het land is dus voor Oostenrijkse begrippen laag. De Donau stroomt hier en op de oevers vind je hier en daar mooie moerasgebieden. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Oostenrijk, op een rustige locatie en midden in de natuur? Bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Ben je specifiek op zoek naar een vakantieadres in Wenen, bekijk dan het uitgebreide aanbod op Booking.com.