Vogels kijken in krekengebied Dijkwater

Het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland is voor vogelaars een heel interessant eiland. Van oost tot west liggen de natuurgebieden aan elkaar ‘geschakeld’. Een van die gebieden is het krekengebied Dijkwater tussen Sirjansland en Dreischor. Je kunt in dit gebied heerlijk vogels kijken.

Krekengebied Dijkwater is in 1954 ontstaan, vlak na de Watersnoodramp. Het is de jongste polder op Schouwen-Duiveland. Zoals dat wel vaker zo is gegaan: vruchtbare grond werd landbouwgrond, en al het andere werd natuur. In vroeger tijden voerden de kreken schepen naar de landbouwhaventjes dieper landinwaarts. Nu zijn de kreken afgedamd, maar nog altijd behoorlijk zilt! En juist dat zilte milieu staat garant voor een interessante flora en fauna.

Om met de flora te beginnen: let in het voorjaar op de vele orchideeën in het gebied. Krekengebied Dijkwater staat erop bekend. Door het zilte water bevriest het water in de winter minder snel, en daarom kun je het hele jaar door prima vogels kijken in Dijkwater. Er komen tal van vogels voor in het gebied. Natuurlijk veel watervogels. Denk aan kleine zilverreiger, lepelaar, geoorde fuut, dodaars, ijsvogel, krakeend, smient, slobeend en verschillende soorten ganzen. Steltlopers worden er ook gezien. Denk aan tureluur, kievit, watersnip, witgatje, oeverloper, wulp, kemphaan, groenpootruiter, goudplevier, kleine plevier en bonte strandloper. Je kunt aan alles merken dat je in de Zeeuwse Delta bent. Dijkwater staat ook bekend om de groepen flamingo’s die er foerageerden, maar of dat nog zo is, weet ik eerlijk gezegd niet. En omdat in het gebied ook aardig wat riet groeit, maak je er ook kans op de roerdomp. Ja, ik weet het, dan moet je wel een beetje geluk hebben…

Praktische informatie over vogels kijken in het Dijkwater

Het krekengebied is uitstekend bereikbaar via Weg door het Dijkwater. Langs deze weg staat een vogelkijkscherm. Even honderd meter lopen en je staat bij het scherm. Ik moet eerlijk zeggen, ‘t is vaak niet veel soeps daar bij dat scherm. Het is meer kijkgat dan scherm en dat betekent dat de vogels vlakbij het scherm jou nog sneller in de gaten hebben dan jij hen. De enige oplossing is laag blijven en door de onderste gaten turen. Maar ja, je zult maar langer zijn dan 1 meter tachtig!

Door krekengebied Dijkwater loopt een wandelroute van ongeveer 5 kilometer, Stevensluiswandeling geheten. Om een idee te krijgen hoe deze route loopt klik je hier.

Het is een mooi gebied daar tussen Sirjansland en Dreischor. Ga er lekker wandelen of pak de fiets. En plan je een vogelexcursie naar Schouwen-Duiveland, neem het Dijkwater dan zeker op als tussenstop.

Bekijk ook mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)