Vogels kijken in Klaasjeswater of Oude Dee

Iets is er nog zichtbaar van het landschap van weleer, daar tussen Herkingen en Dirksland op Goeree-Overflakkee. Te midden van het geweld van ruilverkaveling en intensivering van de landbouw liggen er nog een oude kreekrestanten, waaronder Klaasjeswater of Oude Dee. Zo althans luidt de naam van de oude kreek op Google Maps. Sjaak en ik maakten er een tussenstop tijdens een vogeltocht over het eiland.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in Klaasjeswater of Oude Dee

Kijk je van boven op het Klaasjeswater of Oude Dee neer, dan zie je dat dit water in vroeger tijden heeft uitgemond in wat nu het Grevelingenmeer is. Steek je in oosten een paar akkers over, dan bereik je het Paardenwater waarmee de kreek in vroeger tijden verbonden moet zijn geweest. Herstel deze natuurcorridor, zou ik zeggen! Stuur daar op dat stukje Goeree-Overflakkee aan op een nieuwe ruilverkaveling en herstel de verbinding tussen deze twee kreekrestanten! Betrek er nog wat extra akkerruimte bij aan weerszijden en beplant die ruimte met struiken als meidoorn en sleedoorn en je hebt er weer een prachtig stukje authentieke bij.

Goed, dit is een groteske vorm van dagdromerij. Sjaak en ik stonden op de Schenkeldijk en keken uit over het Klaasjeswater of Oude Dee. We verbaasden ons over het enorme aantal eenden dat in het gebied zat. Het was half maart en we zagen grote aantallen slobeend, wilde eend, kuifeend, wintertaling, tafeleend en smient. Mooi ook dat we er grutto’s zagen. Er zullen er vast een paar in het gebied broeden. Evenals kluut en tureluur. Witgatjes zijn er op doortrek en waarschijnlijk geldt dat ook voor de watersnip.

We zagen er geen heel bijzondere soorten, maar toch is Klaasjeswater of Oude Dee een leuke stop op je vogeltocht over Goeree-Overflakkee.

Praktische informatie over vogels kijken in Kaasjeswater of Oude Dee

Vanaf de Schenkeldijk bij Dirksland heb je uitzicht over Kaasjeswater of Oude Dee (coördinaten 51°43’41.9″N 4°03’50.7″E).

Het beste moment om vogels te kijken in Kaasjeswater of Oude Dee is de tweede helft in de middag. Dan heb je de zon min of meer in je rug. Hoe later op de dag, hoe meer zon in je rug.

Je kunt onder aan de Schenkelsdijk vogels kijken. Je gaat via een trap naar beneden. Je kunt ook vanaf de dijk vogels kijken. Hou er wel rekening mee dat de polderweg hier behoorlijk smal is.

Omdat de kreek behoorlijk uitgestrekt is, is het gebruik van een telescoop aan te raden.

Ontdek veel meer vogelgebieden in de buurt van Kaasjeswater of Oude Dee en bekijk mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes op de Kop van Goeree-Overflakkee

jako van gorsel met verrekijker

Op de Kop van Goeree-Overflakkee vind je heel veel interessante vogelgebieden. Bijvoorbeeld in en rond het gezellige toeristische Ouddorp. Vanuit Ouddorp bereik je natuurlijk ook snel en eenvoudig de vogelgebieden in Zeeland. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje gelegen op een rustige locatie, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Je vindt er vakantiehuisjes in de duinen, in de buurt van het historische stadje Goedereede, op de rest van Goeree-Overflakkee en nog veel meer.