Vogels kijken bij Kinderdijk

Molengebied Kinderdijk is een toeristische trekpleister met internationale allure. Meer dan honderdduizend toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan dit geweldige gebied. Ze komen natuurlijk in de eerste plaats voor de molens. En terecht. De aanblik van die eeuwenoude gebouwen is indrukwekkend. Maar het molengebied biedt meer! Het is ook een Natura 2000 gebied en is daarmee geclassificeerd als een belangrijk natuurgebied in Europa. Vogels kijken kun je dus prima bij de molens van Kinderdijk! Wat denk je bijvoorbeeld van de purperreigers die jaarlijks in het gebied broeden? Ik me door een bewoner van een van de molens laten vertellen dat er in 2014 meer dan 160 nesten werden geteld. Hij was een van de gelukkigen die mee mocht met de nestentelling. Of van rietvogels als snor, rietzanger, kleine en grote karekiet? En de zwarte sterns die zo uit de schoolplaten van Koekkoek lijken te zijn weggevlogen. Het meest mysterieus zijn misschien wel de waterral en het porseleinhoen, maar verwacht niet dat je deze twee uiterst schuwe broedvogels zult zien. Zij verschuilen zich in het dichte riet en laten zich zelden zien. De bruine kiekendief jaagt boven de rietvelden, kieviten proberen hem te verjagen. Soms zie je een ooievaar boven de molens vliegen. Visdiefjes duiken in het water, evenals de blauwe reigers die je dan vaak met een kikker boven op de wal ziet klimmen. Een enkele keer vliegt tussen de zwarte sterns een zeldzamere stern rond, bijvoorbeeld een witvleugelstern in het voorjaar van 2017. Het mooiste is om op een windstille avond in mei of juni langs de kant van het water te gaan zitten. De vogels raken op den duur aan je gewend en vliegen vlak langs je.

Praktische informatie

In het molengebied Kinderdijk kun je heerlijk wandelen en fietsen. Bij het bezoekerscentrum kun je fietsen huren. Wil je het gebied per boot bezoeken, huur dan een motorbootje, ga dan naar Restaurant De Krom in Oud-Alblas. Hou er rekening mee dat het vanuit Oud-Alblas langer varen is naar Kinderdijk.

Hou er rekening mee dat het vanaf het voorjaar tot het najaar behoorlijk druk kan zijn in het molengebied. Toeristen vanuit alle werelddelen lopen er in grote getale rond. Kies voor een bezoek vroeg in de morgen of juist in de avond om de drukte te ontlopen. De vroege ochtend is natuurlijk het beste tijdstip om vogels te bekijken.

Een wandelpad voert je door de weilanden en vlak langs de molens genaamd de Hoge en de Lage Molen. Loop vanuit Kinderdijk over de dijk in de richting van Nieuw-Lekkerland. Sla na een paar honderd meter af naar rechts. Je daalt de dijk af en loopt in de richting van twee molens: de Hoge Molen en de Lage Molen. Dit pad is een deel van het Graaf Floris V Pad. Let op: op de dijk bevond zich een vogelhut die uitzicht bood over de Hoge Boezem van de Overwaard. In het voorjaar en de zomer zie je hier namelijk vrijwel zeker zwarte sterns, purperreigers, visdiefjes en bruine kiekendief. In 2014 broedde er voor de Hoge Molen zelfs een roodborsttapuit. In de video hieronder hoor je een snor zingen voor de Hoge Molen. De vogelkijkhut is helaas verwijderd omdat de jeugd hem als sloopobject zag.

Je auto parkeren is enigszins problematisch. Je kunt betaald parkeren bij de molens. Mocht ik met de auto naar Kinderdijk gaan, dan ben ik als zuinige Zeeuw geneigd om de auto in het dorp te parkeren. Maar daar is het vaak een kwestie van zoeken. Het beste is om met openbaar vervoer te komen. Met de waterbus vanuit Rotterdam bijvoorbeeld. Dat maakt het uitje helemaal af. Of, als je fietsen meeneemt, je auto parkeren in Alblasserdam of Nieuw-Lekkerland en het gebied per fiets verkennen.

Actief in de natuur van Zuid-Holland
Wil je tijdens je vakantie of een dagje uit eens lekker actief de natuur in Zuid-Holland in? Bijvoorbeeld op beversafari of paintballen? Bekijk dan dit overzicht van de leukste belevenissen in de natuur van Zuid-Holland.

Eten & drinken

Aan de ingang van molengebied Kinderdijk bevindt zich Grand Cafe Buena Vista.

In het molengebied staan talloze picknicktafels. Strijk daar met mooi weer neer en geniet van je etenswaren en de omgeving. Koop desnoods bij de plaatselijke bakker in Kinderdijk brood of iets anders. Het is een uitstekende ambachtelijke bakker.

Route & parkeren

Kom je vanuit de Krimpenerwaard, steek dan in het dorp Krimpen aan de Lek met het autopontje de rivier de Lek over. Die pont zet je in Kinderdijk aan wal.

Met de auto vanuit Rotterdam en Nijmegen neem je op de A15 afslag Alblasserdam. De borden wijzen je de weg naar Kinderdijk.

Vanuit Rotterdam kun je met de waterbus voor Kinderdijk afmeren. Zeker met kinderen een leuke belevenis.

Let verder op

Weidevogels en watervogels in de gebieden rond Kinderdijk, helemaal in geval je het gebied per fiets gaat bezichtigen. Voor geoefende fietsers is natuurgebied de Donkse Laagten niet heel ver.

Achter Nieuw-Lekkerland bevinden zich stukken ongerepte natuur langs de rivier. Hier broeden vogels als blauwborst en cetti’s zanger. Je kunt er prima langs en over de rivierdijk wandelen.

Verder lezen

Weidevogels van Astrid Kant. in dit boek wordt van zeer dichtbij het broedgedrag van de weidevogels helder beschreven en prachtig in beeld vastgelegd.

Weidevogels in beeld van J. van Gelderen. Beknopt gidsje waarin 15 weidevogels zijn afgebeeld en beschreven. Op een enkele na zijn de meeste van deze vogels gemakkelijk waar te nemen voor wie in het voorjaar de weidegebieden opzoekt.

Kinderdijk van Eppo Notenboom. Het typisch Hollandse polderlandschap van Kinderdijk met zijn 19 molens die sinds 1740 het schilderachtige beeld van dit gebied bepalen en dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst, staat centraal in dit boek.

Molenrijk Zuid-Holland van Eppo Notenboom. Iedere molen van de molenrijkste provincie van ons land, Zuid-Holland, heeft in dit boek een eigen full colour pagina met foto’s en een korte beschrijving, anekdotische van bijzondere gebeurtenissen in het leven van deze specifieke molen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)