Vogels kijken bij Kinderdijk

Molengebied Kinderdijk is een toeristische trekpleister met internationale allure. Meer dan honderdduizend toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan dit geweldige gebied. Ze komen natuurlijk in de eerste plaats voor de molens. En terecht. De aanblik van die eeuwenoude gebouwen is indrukwekkend. Maar het molengebied biedt meer! Het is ook een Natura 2000 gebied en is daarmee geclassificeerd als een belangrijk natuurgebied in Europa. Vogels kijken kun je dus prima bij de molens van Kinderdijk! In dit artikel je waarom.

Wat denk je bijvoorbeeld van de purperreigers die jaarlijks in het gebied broeden? Ik heb me door een bewoner van één van de molens laten vertellen dat er in 2014 meer dan 160 nesten werden geteld. Hij was een van de gelukkigen die mee mocht met de nestentelling. Of van rietvogels als snor, rietzanger, kleine karekiet en heel soms een grote karekiet? En de zwarte sterns die zo uit de schoolplaten van Koekkoek lijken te zijn weggevlogen. Het meest mysterieus zijn misschien wel de waterral en het porseleinhoen, maar verwacht niet dat je deze twee uiterst schuwe broedvogels zult zien. Zij verschuilen zich in het dichte riet en laten zich zelden zien. De bruine kiekendief jaagt boven de rietvelden, kieviten proberen hem te verjagen. Soms zie je een ooievaar boven de molens vliegen. Visdiefjes duiken in het water, evenals de blauwe reigers die je dan vaak met een kikker boven op de wal ziet klimmen. Een enkele keer vliegt tussen de zwarte sterns een zeldzamere stern rond, bijvoorbeeld een witvleugelstern in het voorjaar van 2017. Het mooiste is om op een windstille avond in mei of juni langs de kant van het water te gaan zitten. De vogels raken op den duur aan je gewend en vliegen vlak langs je.

Praktische informatie over vogels kijken in Kinderdijk

In het molengebied Kinderdijk kun je heerlijk wandelen en fietsen. Bij het bezoekerscentrum kun je fietsen huren. Wil je het gebied per boot bezoeken, huur dan een motorbootje bij Restaurant De Krom in Oud-Alblas of bij Restaurant Le Barrage in Alblasserdam. Hou er rekening mee dat het vanuit Oud-Alblas langer varen is naar Kinderdijk. Eerlijk gezegd kijk ik niet graag vogels vanuit een sloep, maar het is natuurlijk wel een leuk uitje.

Hou er rekening mee dat het vanaf het voorjaar tot het najaar behoorlijk druk kan zijn in het molengebied. Toeristen vanuit alle werelddelen lopen er in grote getale rond. Kies voor een bezoek vroeg in de morgen of juist in de avond om de drukte te ontlopen. De vroege ochtend is natuurlijk het beste tijdstip om vogels te bekijken.

Een wandelpad voert je door de weilanden en vlak langs de molens genaamd de Hoge en de Lage Molen. Loop vanuit Kinderdijk over de dijk in de richting van Nieuw-Lekkerland. Sla na een paar honderd meter af naar rechts. Je daalt de dijk af en loopt in de richting van twee molens: de Hoge Molen en de Lage Molen. Dit pad is een deel van het Graaf Floris V Pad. Let op: op de dijk bevond zich een vogelhut die uitzicht bood over de Hoge Boezem van de Overwaard. In het voorjaar en de zomer zie je hier namelijk vrijwel zeker zwarte sterns, purperreigers, visdiefjes en bruine kiekendief. In 2014 broedde er voor de Hoge Molen zelfs een roodborsttapuit.

Je auto parkeren is enigszins problematisch. Je kunt betaald parkeren bij de molens. Mocht ik met de auto naar Kinderdijk gaan, dan ben ik als zuinige Zeeuw geneigd om de auto in het dorp te parkeren. Maar daar is het vaak een kwestie van zoeken. Het beste is om met openbaar vervoer te komen. Met de waterbus vanuit Rotterdam bijvoorbeeld. Dat maakt het uitje helemaal af. Of, als je fietsen meeneemt, je auto parkeren in Alblasserdam of Nieuw-Lekkerland en het gebied per fiets verkennen.

Route & parkeren

Kom je vanuit de Krimpenerwaard, steek dan in het dorp Krimpen aan de Lek met het autopontje de rivier de Lek over. Die pont zet je in Kinderdijk aan wal.

Met de auto vanuit Rotterdam en Nijmegen neem je op de A15 afslag Alblasserdam. De borden wijzen je de weg naar Kinderdijk.

Vanuit Rotterdam kun je met de waterbus voor Kinderdijk afmeren. Zeker met kinderen een leuke belevenis.

Breng ook een bezoek aan de Donkse Laagten

Weidevogels en watervogels in de gebieden rond Kinderdijk, helemaal in geval je het gebied per fiets gaat bezichtigen. Voor geoefende fietsers is natuurgebied de Donkse Laagten niet heel ver.

Vakantiehuisjes in de buurt van Kinderdijk

jako van gorsel met verrekijker

De Alblasserwaard leent zich prima voor een kort of iets langer verblijf. Natuurgebieden als Molengebied Kinderdijk, de Donkse Laagten, de Zouweboezem en natuurlijk de Biesbosch liggen op nog geen half uur rijden. Tel daarbij op dat ook steden als Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Utrecht goed aan te rijden zijn. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in en om de Alblasserwaard, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige plekjes.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!