Vogels kijken in Kagsmosen

Het is mijn eerste vakantiedag in Kopenhagen en mijn vakantie kan nu al niet meer stuk. Vandaag zag ik mijn eerste roodhalsfuut in zomerkleed! Nooit eerder zag ik hem zo. Aan de Brouwersdam zie ik hem in de winter, maar dan is hij grijs en lijkt hij sterk op onze ‘eigen’ fuut. Nu is het april en zit de roodhalsfuut op het nest. Gelukkig verlaat één van de partners de rietkraag. Ik kan me vergapen over zijn prachtige verenkleed. In dit artikel lees je meer over vogels kijken in Kagsmosen

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in Kagsmosen

In het noordwesten van Kopenhagen ligt Kagsmosen, een moerasgebied in de vorm van een driehoek. Er loopt een wandelpad omheen en parallel aan het wandelpad loopt een brede sloot. In het westen van het moerasgebied ligt ook nog een grote plas die wordt omringd door riet. En in deze plas broedt de roodhalsfuut die je in het filmpje hieronder kunt zien.

In het gebied broedt nog een bijzondere vogelsoort, de Noordse nachtegaal. Die zag of hoorde ik helaas niet toen ik dit natuurgebied bezocht. Wel zag ik er de staartmees, koolmees, tjiftjaf, meerkoet, kuifeend, grauwe gans, bonte kraai, ekster en kauw. Ik hoorde er ook de boomkruiper en één keer de piep van de ijsvogel. In het riet van de waterplas zag ik ook een knobbelzwaan op het nest. Ook leuk, sterker nog, héél leuk, was de eekhoorn die pal naast het wandelpad ons vanuit een boom aanstaarde. Even daarvoor was hij opgeschrikt door de bonte kraai. Als dat niet was gebeurd, dan hadden wij de eekhoorn finaal gemist.

Zoals je in het filmpje kunt horen, ligt Kagsmosen pal naast de snelweg. Het geraas is er niet van de lucht. Alleen als de wind uit het oosten komt, heb je van het lawaai nauwelijks last. Ik treur er echter niet om. Met behulp van Stig Prehn, een lokale vogelaar, heb ik mijn roodhalsfuut gezien. Stig vertelt me dat deze bijzonder fraaie futensoort nu voor het zevende jaar in het gebied broedt. Hij heeft de roodhalsfuten zien baltsen, het nest zien bouwen en hij zal ze straks ook met jongen op de rug zien. Hij vertelt ook dat de dodaars in dit gebied broedt, een soort die ik helaas niet zie tijdens mijn bezoek.

Praktische informatie over vogels kijken in Kagsmosen

Je bereikt Kagsmosen door te navigeren naar Vindingevej, Kopenhagen (coördinaten 55°42’34.0″N 12°27’46.1″E). Je parkeert je auto in deze straat en wandelt na de school het gebied in. Je moet het bruggetje over om in Kagsmosen te komen.

Wil je de roodhalsfuten zien, dan bezoek je Kagsmosen in de periode maart tot en met juli.

Wil je weten welke vogels in Denemarken zijn gezien, raadpleeg dan de website Dofbasen. Let op: het overzicht is ingedeeld per regio. Kijk onder het kopje DOF KØBENHAVN voor de waarnemingen in de hoofdstad. Het is wel zaak dat je zoekt op de Latijnse naam, tenzij je de Deense vogelnamen kent natuurlijk.

Het wandelpad is verhard en vereist geen speciale wandelschoenen. In het gebied staan bankjes. In het weekend kan het er extra druk zijn.

Een wandeling door Kagsmosen duurt niet langer dan een uur. Het gebied is niet zo groot. Het is geen gebied om een dag in te vertoeven. De meeste vogelaars zullen het gebied gericht bezoeken voor roodhalsfuut en Noordse nachtegaal, vermoed ik.

Ontdek nog meer praktische tips over vogels kijken rond Kopenhagen.

Natuurhuisjes in Denemarken

jako van gorsel met verrekijker

Anders dan Nederland is Denemarken een ontzettend dunbevolkt land. Het land is stukken groter dan ons postzegeltje aan de Noordzee en de bevolking is vele malen kleiner dan die van ons. Al bij binnenrijden is duidelijk dat de Denen veel zuiniger omgaan met datgene wat een land mooi maakt: natuurwaarden. Geen wonder dat je ook in Denemarken tal van mooi gelegen vakantiehuisjes vindt. Bekijk hier het aanbod van natuurhuisjes in Denemarken. Klik op de kaart om het aanbod per eiland te bekijken.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)