Vogels kijken in Kaapduin

Bij Oostvoorne ligt Kaapduin, een droog duinlandschap waar je een prachtige natuurwandeling kunt maken. Je passeert loofbos, naaldbos, duinpannen, zanderige plekken waar de zandhagedis zich kennelijk ophoudt. Je kunt zomaar een half uur wandelen en nauwelijks een vogel tegenkomen en dan plots passeert een zwermpje staartmezen je pad. Kortom, alle reden om eens af te reizen naar Oostvoorne en niet alleen het strand, de oever van het Meer van Oostvoorne en Landgoed Mildenburg te bezoeken.

Schuin tegenover Hotel ‘t Wapen van Marion ligt één van de ingangen van het gebied. Je wandelt onder een kathedraal van loofbomen de duinen in. Het zandpad kronkelt door de duinen en op den duur bereik je een fietspad. Daar houdt Kaapduin op en gaat het over in de Duinen van Oostvoorne. Ik reken ‘de overkant’ gemakshalve ook tot Kaapduin, want daar voerde onze vogelwandeling ons onvermijdelijk ook heen.

Ook in de Duinen van Oostvoorne bleef het lang rustig. Maar de schoonheid van het landschap vergoedde veel. Tot inderdaad plots een zwermpje staartmezen mijn pad kruiste, er opeens een groene specht kwam aanvliegen om in een olm te landen, een koolmees tevoorschijn kwam hoog boven me en er ook nog een koperwiek in de top van een boom landde. Zo kon het wel weer, en daarna bleef het weer lange tijd stil. Uiteindelijk zag ik ook nog een goudhaan naar voedsel zoeken in de struiken. Dat is toch ook altijd een belevenis.

Mooi ook was het perceel met populieren waarin opvallend veel maretakken groeien. De groene bollen vallen meteen op en nodigen uit om een oeroud ritueel uit te voeren. En dat ritueel is tevens een goede reden om weer eens naar Kaapduin en de Duinen van Oostvoorne terug te keren.

Praktische informatie over vogels kijken in Kaapduin

Je bereik Kaapduin door te navigeren naar Zeeweg 59, Oostvoorne (coördinaten 51°55’02.0″N 4°05’14.6″E). Je kunt hier je auto parkeren en je wandelt het natuurgebied in.

De wandelpaden in Kaapduin zijn onverhard. In vrijwel alle seizoenen volstaan goede wandelschoenen. Heeft het veel geregend, dan zullen de paden hier ook niet supernat zijn, want het water zakt snel de zandbodem in. Niet voor niets dat Kaapduin een voormalig waterwingebied is.

In Kaapduin zie je vooral de bosvogels die ik hierboven heb genoemd. Betrek er de boomkruiper, boomklever, grote bonte specht, Vlaamse gaai, sijs, goudvink, vink, kneu, boomleeuwerik en nachtegaal bij. Ik kwam tussen de waarnemingen geen heel bijzondere soorten tegen, anders dan een incidentele kruisbek die over het gebied vliegt. Je bezoekt Kaapduin vooral voor het landschap en daarna voor de vogels.

In het weekend kan het behoorlijk druk zijn met wandelaars. Tot tien uur in de ochtend zie je niet veel mensen, maar daarna rollen de mensen uit hun (vakantie)woningen pardoes het natuurgebied in. Ben je een stiltezoekers dan kun je het gebied het beste door de week bezoeken.

Ontdek meer vogelgebieden in de buurt en raadpleeg daarvoor mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zuid-Holland.

Vakantiehuisjes bij Oostvoorne

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Oostvoorne is geliefd onder toeristen. Je vindt er prachtige stranden, maar vooral prachtige natuur. Voorns Duin is wel het meest uitgestrekte natuurgebied in de duinen langs de kust. Ook de oevers rond het Oostvoorns Meer zijn ontzettend interessant voor vogelaars. Voor wandelaars en fietsers is dit deel van Zuid-Holland ideaal. Brielle is een historisch stadje dat je natuurlijk zeker bezocht moet hebben. Wil je eens een weekend of weekje doorbrengen in deze omgeving, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.