Vogels kijken in Inlaag 1887

Bij het Zeeuwse dorp Ellewoutsdijk ligt een natuurgebied dat typisch is voor Zeeland: een inlaag. Een door een dijk ingesloten natuurgebied dat in normale tijden drassig is, nat zelfs. Zout kwelwater welt op vanuit de bodem waardoor er zoutminnende planten groeien. En is het hoog water in de Westerschelde, dan rusten er groepjes wadvogels uit in de natte delen. Vogels kijken in Inlaag 1887, de vraag is: welke vogels kun je er zien, en wanneer?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Laat ik beginnen dat de meest interessante seizoenen om in Inlaag 1887 vogels te kijken het voorjaar, de zomer en het najaar zijn. In het voorjaar broeden rond de poelen allerlei wadvogels. Denk aan tureluur, scholekster en kluut. Tijdens de trekperioden kun je verrassende waarnemingen doen. Denk aan de kemphaan, de krombekstrandloper of andere steltlopers. En in zomer en najaar voegen zich daar andere soorten bij, zoals bontbekplevier, kleine plevier, zwarte ruiter, groenpootruiter, zilverplevier, bonte strandloper, rosse grutto, regenwulp, wulp, oeverloper, witgatje, watersnip, grutto en kemphaan.

De kleine zilverreiger jaagt in de poelen. De bergeend foerageert in de ondiepe plasjes. De bruine kiekendief jaagt boven de graslanden. Op het prikkeldraad rond het natuurgebied en in de struiken zitten kneu en putter. De graspieper is hier nog redelijk algemeen. En dan moeten we nog de brandganzen noemen die in groepjes in het gebied foerageren en dan luid van zich laten horen.

Inlaag 1887 is in de negentiende eeuw ontstaan door het afgraven van klei voor de aanleg van de reservedijk. Daarmee werd de bodem verlaagd en bleef er water staan. Voor de landbouw was deze grond niet zo geschikt, maar als natuurgebied is het goud waard. Het staat evenals de naastgelegen Inlaag 2005 onder beheer van Natuurmonumenten.

Praktische informatie over vogels kijken in Inlaag 1887

Je bereikt Inlaag 1887 door te navigeren naar Arendshoekweg 7, Ellewoutsdijk (coördinaten 51°23’42.4″N 3°48’05.5″E). Je kunt hier je auto parkeren en langs de dijk langs het gebied wandelen. Ook via het dorp Ellewoutsdijk kun je het gebied goed bereiken. Dat is vroeg in de ochtend, bij zonsopkomst zelfs te verkiezen, omdat het zonlicht dan wat gunstiger staat.

De inlaag zelf is niet toegankelijk, maar vanaf het wandelpad onder de dijk is het goed te overzien. De afstanden tot de vogels is soms behoorlijk, dus een telescoop is een pré.

Het pad langs Inlaag 1887 is verhard en stelt geen al te hoge eisen aan schoeisel. Het pad is verhard met grove kiezel en is niet goed toegankelijk voor mensen in een rolstoel.

Je kunt een bezoek aan Inlaag 1887 uitstekend combineren met een bezoek aan Inlaag 2005. Dit gebied ligt er pal naast, in de richting van Vlissingen. Speur elk poelje af op steltlopers. Zorg er liefst voor dat je silhouet niet al te donker afsteekt tegen de lucht. Dat gebeurt als je de dijk op loopt en vanaf de dijk vogels gaat kijken. Soorten als wulp en zwarte ruiter kunnen daar behoorlijk verschrikt op reageren.

Overigens leent het gebied zich ook uitstekend om per fiets te bezoeken. Aan de andere kant van de zeedijk ligt een fietspad langs de Westerschelde.

Bekijk ook mijn overzicht van beste vogelgebieden in Zeeland. Zo vindt je snel en eenvoudig andere interessante vogelgebieden in de buurt van Inlaag 1887.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

Zeeland is één van de beste provincies om vogels te kijken. In de Zeeuwse delta met zijn zeearmen, kustlijn en afwisselende landschap kun je in elk seizoen geweldig vogels kijken. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, maar wat de Zeeuwse natuurgebieden met elkaar verbindt is de invloed van het zoute water. Wil je eens een aantal dagen in Zeeland vogels kijken, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie, vaak in of vlak bij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)