Vogels kijken in het Zwillbrocker Venn

Net aan de Duitse kant van de grens ligt bij de Achterhoek het Zwillbrocker Venn. In dit natuurgebied broeden vogels die je in najaar en winter in Nederland kunt zien. Welke vogels dat zijn, heb je hierboven al gezien: flamingo’s. Tropische verrassingen die je in Nederland én in Duitsland niet zou verwachten.

Het Zwillbrocker Venn is een moerasgebied waar je de grootste kolonie kokmeeuwen aantreft. Ongeveer 16.000 meeuwen hoor je er in het voorjaar krijsen. Dat is een oorverdovend lawaai, maar ondertussen natuurlijk wel fascinerend. In een meeuwenkolonie zindert het namelijk elk ogenblik van het leven. Burenruzies zijn aan de orde van de dag. Soms dwaalt er een verloren kuiken door de kolonie. En wat is het mooi om kokmeeuwen te zien die hun kuikens voeren. Naast de kokmeeuwen broeden hier ook aalscholvers. Ook in deze kolonie is het nooit stil. De geluiden zijn wel anders, heel anders.

Wie gaat vogels kijken in het Zwillbrocker Venn zal echter nog aangenamer verrast zijn bij het zien van de derde broedkolonie: die van de flamingo’s. In de jaren tachtig streken de eerste flamingo’s hier neer en sindsdien broeden ze er elkaar jaar. Soms krijg ik de vraag waar de flamingo’s in het Grevelingenmeer broeden en dan is het antwoord: in het Zwillbrocker Venn, net over de Nederlands-Duitse grens. Je kunt er de Europese flamingo, Chileense flamingo en de Caribische flamingo zien vanuit één van de drie vogelkijkhutten. Leuk om te weten dat je ze later in het jaar dus in Nederland kunt zien.

Natuurlijk wemelt het in het gebied in het voorjaar ook van de zangvogels. Ga lekker vroeg in de morgen erop uit en geniet van de vogelgeluiden en de fraaie flora in het Zwillbrocker Venn.

Deze flamingo’s broeden in het Zwillbrocker Venn

Praktische informatie

Bij het oude kerkgebouw aan de Zwillbrock in Zwillbrock (Vreden) start de wandelroute. Het is meteen ook het eindpunt. Loop een rondje rond de vennen en je komt precies op de startlocatie terecht. Rond de kerk vind je ook horeca en hotels.

Over de foto boven dit artikel: die is afkomstig van Saxifraga.nl en gemaakt door Jan van der Straaten.