Vogels kijken in het Weegje bij Waddinxveen

Het Weegje (of beter: ‘t Weegje) onder de rook van Waddinxveen is een natuur- annex recreatiegebied waar je vooral in het vroege voorjaar prima een leuke vogelwandeling kunt maken. Wat mij vooral opvalt is de grote groep grutto’s die je er vaak al in februari kunt zien. ‘t Weegje is dan ook één van de natuurgebieden in Nederland waar je als eerste de grutto kunt zien in februari of maart. En juist die grutto’s brachten mij op het idee om ‘t Weegje te bezoeken. Op deze pagina lees je dus meer over vogels kijken in het Weegje bij Waddinxveen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in het Weegje bij Waddinxveen

Sta je op de parkeerplaats voor het Weegje, dan heb je uitzicht op een recreatieplas. En aan het eind van het parkeerterrein bevindt zich Restaurant Het Praathuis waar je doordeweeks kunt lunchen. Nog niet direct de meest inspirerende omgeving om vogels te kijken, maar daarvoor wandel je het gebied in. Is jouw startpunt de parkeerplaats en ben je er vroeg in de morgen, wandel dan tegen de klok in, is mijn advies. Je hebt dan het grootste deel van je vogelwandeling het licht in de rug.

Kies je voor deze start, dan passeer je eerst een moerasbosje met tussen ‘t Weegje en de spoorlijn een rietveld. Hier maak je kans op allerlei zangvogels. Tijdens mijn wandeling begin maart zag en hoorde ik er de winterkoning, roodborst, pimpelmees, koolmees, staartmees, zanglijster, cetti’s zanger, putter en vink. Later in het voorjaar voegen zich daar andere zangvogels bij. Je maakt in dit natuurgebied zelfs kans op de snor en koekoek! Andere zangvogels van het riet die je hier tegenkomt zijn bijvoorbeeld de rietzanger en kleine karekiet. Tijdens mijn wandeling hoorde ik er een waterral roepen. Ik zag tot mijn verrassing op waarneming.nl dat er vorig jaar ook een nachtegaal is gehoord en gezien. Dat zijn toch mooie soorten! Fitis, tjiftjaf, zwartkop, grasmus en tuinfluiter komen er ook voor.

Zoals hierboven al aangegeven, in februari en maart strijkt hier elk jaar een grote groep grutto’s neer, met enkele IJslandse grutto’s. De groep laat zich in het plasdrasgebied in het centrale deel van het gebied vanaf het wandelpad goed bekijken. Je ziet dan meteen andere vogels als grauwe gans, brandgans, bergeend, Canadese gans, fuut, kievit, tureluur, watersnip en later in het voorjaar kleine plevier. De blauwe reiger jaagt langs de sloten en dat is niet gek: tussen de kolonie aalscholvers die zich in het gebied bevindt, broeden ook blauwe reigers. Al in februari beginnen beide soorten met nestelen. Soms foerageert er ook een lepelaar.

Vogels kijken in het Weegje bij Waddinxveen levert een leuke vogelwandeling op. Leuk om te zien hoe tussen de bewoning, bedrijventerreinen, spoorweg en snelweg zo’n interessant gebied ligt dat zoveel verschillende vogelsoorten aantrekt.

Praktische informatie over vogels kijken in ‘t Weegje

Je bereikt natuurgebied ‘t Weegje door in je navigatie in te voeren: Het Weegje 4 Waddinxveen. Dit is het adres van restaurant Het Praathuis dat een eenvoudige menukaart aanbiedt. Voor de allerkleinsten is er achter het restaurant een speeltuinje.

Het wandelpad door het gebied is verhard. Op sommige plekken echter zijn er onverharde zijpaden aangelegd. Heeft het langdurig geregend, pas dan je schoeisel aan.

In het gebied bevindt zich een vogelkijkmuur. Helaas kijk je vanachter deze gluurmuur het grootste deel van de dag tegen de zon in en dat levert behoorlijk kleurloze plaatjes op. Liever kijk je vanaf het wandelpad uit over het plasdrasgebied. Ik snap werkelijk niet waarom beleidsmakers hun budgetten aan dit soort van nutteloze zaken besteden. Het zijn vast geen vogelaars geweest. Plaats dan géén gluurmuur, zou ik denken.

Lees hier mijn beschrijving van de vogelwandeling die ik maakte in Het Weegje.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?