Vogels kijken in het Wagejot op Texel

Een van de pareltjes langs de oostkust van Texel is het Wagejot. In Zeeland zouden we zo’n gebied een karrenveld noemen. Brak water ater afgewisseld met slikrandjes en eilandjes. Tijdens mijn bezoek aan Texel in de herfstvakantie was ik regelmatig te vinden in of bij het Wagejot. De reden? De vele soorten steltlopers die ik er zag en zeker de krombekstrandloper die er tot mijn grote verrassing nog te zien was! In dit artikel lees je meer over vogels kijken in het Wagejot op Texel.

Vogels kijken in het Wagejot op Texel

Zoals hierboven al aangegeven is het Wagejot een drassig natuurgebied. In het voorjaar kun je op de vele eilandjes tal van wadvogels zien broeden. Van visdief tot kluut en bontbekplevier. In najaar en winter kun je er tal van wintergasten zien. En doortrekkers natuurlijk!

Tijdens ons bezoek aan Texel en het Wagejot zag ik tot mijn grote verrassing nog een krombekstrandloper. Een juveniel, te zien aan de geelbruine vlek op de borst. Hij liep over het slikrandje dat parallel aan de weg loopt. Bleef ik in de auto zitten, dan bleef de krombekstrandloper ook doen wat hij deed. Hij vloog niet op. Dat gold ook voor de andere vogels op die slikrandjes bij de weg: de bonte strandlopers, zilverplevieren, tureluren, watersnippen, kluten en wintertalingen.

Het Wagejot dient ook als hoogwatervluchtplaats, hoewel die ene keer dat ik precies met hoog water bij het gebied was de aantallen wadvogels in het gebied niet heel hoog waren. Er stonden wat groepjes bonte strandlopers, scholeksters, kluten, zilverplevieren en kokmeeuwen in het ondiepe water. Welgeteld één goudplevier hinkelde door de groep. Het beeld werd danig verstoord toen een grote groep rotganzen tussen en om de steltlopers neerstreek. Er werd die dagen in de groep een witbuikrotgans gezien, maar die heb ik er niet in kunnen ontdekken.

Vogels kijken in het Wagejot is het hele jaar rond genieten van wadvogels. Het gebied laat vanuit de berm gemakkelijk en goed overzien. Ten zuiden van het Wagejot liggen nog een paar soortgelijke gebiedjes: de Zandkes en Dijkmanshuizen. Ten noorden raad ik een bezoek aan Utopia aan, ook een vermaard natuurgebied dat binnendijks is gelegen.

Bekijk in dit filmpje de krombekstrandloper en andere wadvogels die ik in het Wagejot zag:

Praktische informatie over vogels kijken in het Wagejot

Het Wagejot bereik je door in je navigatie in te toetsen: Lancasterdijk, Oostereind (coördinaten: 53°05’15.2″N 4°53’58.0″E).

Vanuit de berm heb je een prachtig uitzicht over het Wagejot. Hou er wel rekening mee dat steltlopers nogal schuw kunnen zijn. Stap je uit de auto, dan vliegen ze op en weg, zeker wanneer ze over de slikrandjes het dichtst bij de berm scharrelen. Check dus eerst of er steltlopers dichtbij staan. Is dat het geval, kijk dan uit de auto of stap een eindje verderop uit.

Over de Lancasterdijk wordt behoorlijk hard gereden door het andere verkeer. Parkeer je auto dus veilig in de berm en op de parkeerplaatsen!

Het Wagejot is niet toegankelijk voor wandelaars. De enige optie is om vanuit de berm het gebied te overzien. Voordeel is dat het ook voor mensen die minder goed ter been zijn, prima bereikbaar en ‘toegankelijk’ is.

Op de omliggende akkers kun je in najaar en winter grote groepen goudplevieren zien. Het loont de moeite om deze akkers ook even af te speuren.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op Texel, bekijk dan het aanbod van Natuurhuisjes op Texel. Vanuit alle delen van Texel is de Slufter prima bereikbaar.

Vakantiehuisjes in Noord-Holland

vakantiehuisjes in wenen

De kuststrook van Noord-Holland, en zeker die van Texel, is geliefd onder natuurliefhebbers. Je kunt er lange wandelingen maken. Je geniet er van de vogels en van ander natuurschoon. Maar ook andere delen van de provincie zijn het bezoeken meer dan waard. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie, midden in de natuur, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan vrijwel altijd op rustige en natuurlijke plaatsen waar je nog kunt genieten van de natuur.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!