Vogels kijken in het Ulvenhoutse Bos

In mei 2021 ontdekte ik één van de mooiste bossen van Nederland: het Ulvenhoutse Bos, onderdeel van de Baronie van Breda. Dit gemengde bos wisselt af met weilanden, vennen en afgeschermde tuinen. Je passeert er oude boerderijen en wandelt door statige beukenlanen. Hier heb ik een dag rondgedwaald met al mijn zintuigen open.

Vogels kijken in het Ulvenhoutse Bos

De Baronie van Breda is een eeuwenoud landschap ten zuiden van Breda. Het bestaat uit een afwisselend landschap waar gelukkig ook plaats is voor kleinschalige landschapselementen als braamstruiken en andere haagstruiken. En voor bossen, uitgestrekte bossen. Sommige delen van deze bossen zijn meer dan 1.000 jaar oud, waaronder de bossen bij Chaam en Ulvenhout. Ik heb het niet uitgezocht, maar het kan zomaar zijn dat het bos dat ik bezocht één van de eeuwenoude bospercelen is. Zo zag het er althans wel uit.

Het perceel dat ik bezocht was het Landgoed Valkenberg. Dit landgoed loopt naadloos over in het Ulvenhoutse Bos. Je wandelt onder statige beuken door, kaarsrecht langs een eeuwenoud bospad. Hét leefgebied van spechten: zwarte specht, grote bonte specht, kleine bonte specht en groene specht komen hier volop voor. De boomklever nestelt in verlaten spechtennesten, evenals mezen als koolmees, pimpelmees en kuifmees.

De onverharde paden door het landgoed slingeren door het bos. Wat me opviel was de rust, en dat terwijl ik het bos tijdens het lange weekend van Hemelvaart bezocht. Soms passeert een wandelaar met hond of snelt een mountainbiker voorbij (dat dan weer wel). Maar soms was ik een kwartier tot een half uur lang helemaal alleen. Er zijn hier beslist paden te vinden waarvan ik vermoed dat er een hele dag niemand komt. En juist deze paden zijn zo interessant. Hier zag ik de appelvink en hoorde ik de goudvink. De zwartkop, staartmees, boomkruiper, roodborst en zanglijster hoorde en zag ik overal. In de verte hoorde ik een boomleeuwerik zingen. Ik hoorde zelfs een bonte vliegenvanger zingen. En natuurlijk altijd leuk zijn de eekhoorns die ik op diverse plaatsen tegenkwam, in de boomtoppen en op de grond. En hier en daar schoot een bosmuis weg. Citroenvlinder en dagpauwoog vlogen over de bloemweiden.

De combinatie van eeuwenoud bos met zijn heerlijke kruip-door-sluip-door paadjes en zijn verlaten dreven, maakt dat je je zintuigen extra wijd open zet. Niet te snel wandelen, elk geluid beoordelen, elke vogel bekijken en vooral uitkijken naar ‘bonussoorten’ als zwarte specht, kleine bonte specht en appelvink.

Praktische informatie over vogels kijken in het Ulvenhoutse Bos

Het Ulvenhoutse Bos ken vele ingangen. Ik bezocht het bos via de Valkenberg, Gilze (51°32’20.1″N 4°50’09.0″E). Ga de dreef in met de witte slagboom (of: het witte toegangshek). Blijf deze weg vervolgen. Je slingert langs een oude boerderij en wat huizen en komt dan op een geweldig mooie beukenlaan. Dit is een natuurlijke kathedraal waar het zonlicht zich heerlijk diffuus door en langs de boombladeren worstelt.

Horeca is in het bosgebied niet te vinden. Maar je bent in het Bourgondische Brabant, dus lekkernijen kunnen nooit ver verwijderd zijn. Ik ben voor de lunch naar Ulvenhout gereden waar zich aan de Dorpstraat verschillende eetgelegenheden bevinden. Ben je liefhebber van picknicken, koop dan vooraf een lekker broodje bij Kaatje Jans in Ulvenhout. De luxe broodjes zijn werkelijk niet te versmaden en worden met de grootste zorg klaar gemaakt.

Een verrekijker zou ik zeker meenemen. Liefst een lichte verrekijker waar je niet te veel hinder van hebt tijdens het wandelen.

Het Ulvenhoutse Bos grenst aan de Strijbeekse Heide, ook al een natuurgebied waar je lange wandelingen kunt maken en ondertussen naar vogels kunt kijken. Ben je in de buurt, overweeg dan ook een bezoek aan dit natuurgebied.

Het Brabantse land ten zuiden van Breda ademt een geheel eigen sfeer die je kunt typeren als gemoedelijk, Bourgondisch, landelijk en natuurlijk. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen, dineren én natuurlijk steden als Breda en Turnhout bezoeken. Wil je jezelf een paar dagen onderdompelen in de Brabantse gastvrijheid, bekijk dan eens het aanbod op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes staan op natuurlijke en rustige locaties.

Ontdek veel meer interessante vogelgebieden in Noord-Brabant.

Een buitengewoon inspirerende en praktische wandelgids voor dit natuurgebied dat onderdeel is van de Baronie van Breda is de gids De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda. Ben je op zoek naar de mooiste natuurwandelingen rond Breda, dan raad ik je deze gids aan. Je leest hier mijn recensie over deze wandelgids.

Natuurhuisjes in de omgeving van Breda

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Breda biedt ontzettend veel gelegenheid voor lange wandelingen en fietstochten door de natuur. In de Baronie van Breda, waar je uitgestrekte en eeuwenoude bossen aantreft, kun je urenlang wandelen. Je ziet er ontzettend veel bosvogels. Je passeert ook meanderende riviertjes, vennen en kleinschalige akkers. Wil je een weekendje of een weekje in deze Bourgondische omgeving doorbrengen, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige locaties, midden in de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?