Vogels kijken in het Stinkgat op het eiland Tholen

Natuurgebied het Stinkgat ligt in het meest noordelijke puntje van het Zeeuwse eiland Tholen. Het is een oud kreekrestant in de Van Haaftenpolder. Deze Van Haaftenpolder is in de winter ingericht als opvanggebied voor ganzen. Je kunt er dan genieten van grote groepen brandganzen en rotganzen. Het Stinkgat is te vergelijken met de karrenvelden in het zuiden van het eiland Tholen. Het is een laaggelegen gebied waar vrijwel altijd water staat.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Aan weerszijden van de kreek liggen weilanden die begraasd worden door koeien. Midden in het Stinkgat staat op een verhoging een vogelkijkscherm dat uitkijkt op het noorden. De molen van Sint-Philipsland komt net boven de dijk uit. Vlak voor je steekt een soort van strekdam het water in. Hier rusten soms grote groepen steltlopers als kievit, kemphaan en wulp uit. Het pad naar het vogelkijkscherm is keurig afgezet met struiken en wilgen. De vogels hebben nauwelijks in de gaten dat je in aantocht bent. Bovendien maak je in de struiken kans op zangvogels als tjiftjaf, koolmees, winterkoning, putter, kneu, heggenmus en bosrietzanger. In het weiland groeien hier en daar wat lage struikjes. In het najaar zie je er vaak roodborsttapuiten en soms zelfs paapjes. En speur bij het parkeerplaatsje de sloten en plassen goed af. Je kunt hier zomaar een stel ijsvogels zien.

Het Stinkgat staat bekend om de watervogels die er voorkomen. Tijdens hoog water vluchten grote groepen steltlopers naar het Stinkgat. Wulp, tureluur, rosse grutto, zwarte ruiter en groenpootruiter zijn hier heel gewoon, evenals de goudplevier. In het water jagen kleine en grote zilverreiger, in de zomer ook lepelaars. De kluut is vaste broedvogel. Overigens maak je in Zeeland in gebieden als het Stinkgat natuurlijk altijd kans op allerlei andere soorten steltlopers: kemphaan, watersnip, oeverloper, witgatje, bosruiter en bonte strandloper bijvoorbeeld. In september trekt vrijwel altijd een aantal krombekstrandlopers door. Ook de poelsnip wordt er af en toe waargenomen. Het water oefent ook aantrekkingskracht uit op waterwild: krakeend, slobeend, pijlstaart, dodaars, fuut, bergeend, wintertaling, zomertaling en smient. Roofvogels als bruine kiekendief, blauwe kiekendief, slechtvalk en torenvalk jagen in het natuurgebied. Een enkele keer wordt de zeearend zelfs gezien.

Vogelkijkscherm

Let bij het betreden van het vogelkijkscherm op dat de vogels je silhouet niet zien door de kijkgaten. De kijkgaten zijn nogal dichtbij elkaar geplaatst. Het zijn feitelijk ramen met hier en daar een spijl. Sommige eendensoorten zoals bijvoorbeeld pijlstaart en zomertaling zijn zo schuw dat ze meteen op de wieken gaan als ze beweging zien achter het scherm. Dus: behoedzaam het trapje op en jezelf zo min mogelijk voor de gaten laten zien.

Het Stinkgat is een leuk gebied om vogels te kijken. Het ligt bovendien dichtbij andere gewaardeerde vogelgebieden als de Krabbenkreek, de Rammegors, de Philipsdam en Grevelingendam.

Praktische informatie over vogels kijken in het Stinkgat

Het Stinkgat is te bereiken via de parallelweg van de Krabbenkreekweg (N656). Of je nu vanaf het eiland Tholen komt of vanaf het eiland Sint-Philipsland, ga op de N656 direct op de parallelweg rijden. Je mag de hoofdrijbaan van de N656 niet tussentijds afgaan en dat is maar goed ook want ik heb er eens een flink ongeluk zien gebeuren. Halverwege de parallelweg ligt het Stinkgat. Steek de N656 over (kijk goed uit, er wordt hier erg hard gereden) en parkeer bij het hek. Je maakt meteen kans op leuke waarnemingen.

In het gebied graast een kudde goedmoedige koeien. Hou rekening met deze vriendelijke dieren en kom niet te dicht bij de kalfjes.

Als het geregend heeft is waterdicht schoeisel (lees: laarzen) zeer gewenst. Het is hier en daar lekker drassig.

Meer interessante vogelgebieden in deze regio ontdek je in mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zeeland.

Wandelen in het Stinkgat

Een suggestie in geval je een wandeling van ca. één uur wil maken: ga het Stinkgat in, en sla de vogels gade van achter het vogelkijkscherm. Loop daarna naar de zeedijk en beklim deze. Je hebt nu een fenomenaal uitzicht over de Krabbenkreek, een uitloper van de Oosterschelde. Eb en vloed heersen hier. Aan je voeten ligt een uitgestrekt kweldergebied. Als het eb is kun je vogels kijken op de schorren van de Krabbenkreek. Sla rechtsaf. Aan het einde van de dijk kom je bij de N656. Deze moet je oversteken (let op het aanstormende autoverkeer). Let ook op auto’s als je de parallelweg oversteekt! Hier heb je een prachtig uitzicht over de Rammegors. Loop via de parallelweg terug naar de parkeerplaats bij het Stinkgat. ‘Ochtends tot begin van de middag zijn het beste tijdstip om deze wandeling te maken. Dan heb je over het Stinkgat en over de Krabbenkreek het zonlicht in je rug.

Weekendje weg op Tholen

Maak een fietstocht langs de Oosterschelde en geniet van de wadvogels die samen drommen in de hoogwatervluchtplaatsen. Of maak de oversteek naar de Brabantse Wal op zoek naar spechten en andere bosvogels. Ontdek de mogelijkheden van een weekendje weg op Tholen.

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!