Vogels kijken in het Reuzengebergte

In de meivakantie van 2024 ging ik een dagje vogels kijken in het Reuzengebergte. Heel vroeg waren we er niet, want we vertrokken uit Praag en dat is zonder files toch goed voor twee uur rijden. En ik moet eerlijk bekennen dat wij geen vroege vogels zijn. Maar om 12.00 uur waren we dan eindelijk in Janské Lázně van waaruit we met een cabinelift naar de Černá Hora zouden opstijgen. Daar zou ik dan eindelijk eens in het voorjaar door het gebergte kunnen wandelen. Welke vogels zou ik daar gaan zien?

Ik was nog geen vijftig meter van het bergstation vandaag gewandeld, of ik hoorde een voor mij onbekende vogelzang. Een diepe, noem het een zware, eenvoudige riedel die de vogel telkens herhaalde en waar een andere vogel op reageerde. Dit geluid had ik nog nooit eerder gehoord en ik kon het niet thuis brengen. Maar een paar stappen extra brachten uitkomst. Plots zat er een beflijster voor me, op nog geen twintig meter van me vandaag, in de top van een spar. Beflijsters zie ik wel eens tijdens de voorjaars- en najaarstrek in ons land. Dan vliegen ze vrijwel altijd in een rap tempo voor me langs, maar deze beflijster bleef zitten! Het is een mannetje. Hij is zwart met een wit lijnenspel en natuurlijk valt de maanvlek op de borst direct op. Dit is geen weliswaar familie van de merel, maar het is geen gewone merel! Nu ik eenmaal deze riedel in mijn oren had geprent, hoorde ik plots op tal van andere plekken beflijsters zingen.

We aten bij één van de hotels in het wandelgebied en toen ik het grasveld verkende, kwam ik plots in een zwerm zangvogels terecht. Ook die herkende ik niet direct aan hun geluid, maar één blik door mijn verrekijker maakte alles duidelijk: dit was een zwerm grote kruisbekken. De mannetjes zijn rood, de vrouwtjes groen. Het was mooi om deze bijzondere zangvogels bezig te zien! Een paartje zwarte mezen was aan het baltsen, evenals de goudhaantjes. En ook mooi: ik zag de sijs in zijn broedgebied! Naast deze soorten zag en hoorde ik ook de fitis, winterkoning, heggenmus en vink.

Praktische informatie over vogels kijken bij Janské Lázně

Janské Lázně is een dorp in het Reuzengebergte. Het is een wintersportdorp waar je jezelf buiten de winter om door een skilift naar het bergstation hogerop kunt laten brengen. Je bent dan op ca. 1.300 meter hoogte. Je parkeert de auto in Janské Lázně op P1. Het dorp is zo klein, dit vind je op de automatische piloot.

Je kunt kiezen uit een enkeltje of een retour. Wij kozen voor een retour, maar een wandeling naar beneden valt ook niet te versmaden. Hou er rekening mee dat de skilift niet de hele dag door draait. Hij draait op gezette tijden en in ons geval stopte hij met draaien om 17.00 uur.

Rond het bergstation zijn verschillende bistro’s. Bij de meeste kun je helaas niet met een bankpas of creditcard betalen. Neem dus contant geld mee!

De bergpaden zijn prima verhard. Goede wandelschoenen volstaan.

In de broedperiode is het hoogveengebied met de naam Rašeliniště gesloten ter bescherming van het korhoen. Wees niet eigenwijs: word je gesnapt, dan riskeer je een boete van maar liefst 100.000 Tsjechische Kronen, omgerekend zo’n € 4.000. Reken maar dat de Tsjechische politie en boa’s vrome smoesjes niet honoreren. Ook het berggebied buiten Rašeliniště is kwetsbaar gebied. Blijf dus op de paden.

Natuurhuisjes in Tsjechië

vakantiehuisjes in wenen

Wil je je vakantie in Tsjechië doorbrengen op een rustige en vooral ook: natuurlijke plek, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. De huisjes die je via deze aanbieder boekt, staan altijd in de natuur. Ben je specifiek op zoek naar vakantiehuisjes in het Reuzengebergte, klik dan hier. Je vindt in dit overzicht ook huisjes aan de andere kant van de grens, in Polen. Extra leuk is dat je door een natuurhuisje te boeken, je lokale natuurprojecten ondersteunt.