Vogels kijken in het Pompveld bij Waardhuizen

Van Mark kreeg ik de tip om het Pompveld bij Waardhuizen eens te bezoeken. Dit natuurgebied ligt in het Land van Heusden en Altena, in de provincie Noord-Brabant dus. Vorige week bezocht ik de nabijgelegen Kornse Boezem, en nu dus het andere natuurgebied in deze regio. Ik stond versteld van het grote aantal zangvogels dat ik er zag en hoorde. Wat een vogelfeest was het! In dit artikel ontdek je welke vogels je zoal kunt zien als je gaat vogels kijken in het Pompveld bij Waardhuizen.

Vogels kijken in het Pompveld bij Waardhuizen

Wil je weten hoe de polders in het Land van Heusden en Altena er ooit heeft uitgezien, dan is een bezoek aan het Pompveld zeer de moeite waard. Dit stukje polder heeft de ruilverkaveling namelijk overleefd. Het waterpeil wordt hoog gehouden. Zo zou het landschap er op veel meer plaatsen uit moeten zien. Veel beter dan de armoede om het gebied heen. Het Pompveld is dan ook een oase voor vogels en vogelliefhebbers. Hier kun je om de paar meter stilstaan en een andere soort horen en zien.

Al meteen toen wij het gebied in liepen, hoorde ik de bosrietzanger. Hij zat er samen met een spotvogel te zingen. Het kostte me nog enige moeite om ze uit elkaar te houden. Daarna ging de teller snel omhoog. Op volgorde van zien en horen: vink, zwartkop, wilde eend, roek, zwarte kraai, merel, zanglijster, grasmus, winterkoning, heggenmus, grauwe vliegenvanger, boomkruiper, pimpelmees, tjiftjaf, fitis en grote bonte specht. Verderop in het gebied ook wat kleine karekieten. Een buizerd vloog boven het hooiveld. In de verte riep de koekoek die steeds dichterbij kwam, zich in een flits liet zien toen hij opvloog. De blauwborst zong vanuit de top van een struik. Op één van de waterplassen waren futen nog aan het baltsen. Een blauwe reiger rustte uit op een plateau. En daar hoorde ik zowaar ook de tuinfluiter! Op de wandeling terug naar de auto zeilde nog een ooievaar over. En boven de weilanden waren boerenzwaluwen aan het jagen.

Andere vogelsoorten die in het Pompveld worden gezien zijn visdief, krakeend, tafeleend, slobeend, zomertaling, roodborsttapuit, scholekster, kluut, kleine plevier, tureluur, lepelaar, gele kwikstaart, kemphaan, bruine kiekendief, boomvalk, grauwe gans, knobbelzwaan, holenduif, houtduif, dodaars, putter en tijdens de doortrek regenwulp, bosruiter, zwarte ruiter, groenpootruiter en watersnip.

Praktische informatie over vogels kijken in het Pompveld

Het Pompveld bereik je door te navigeren naar het Eendenveld, Giessen (51°46’14.1″N 5°01’55.2″E) . Hier bevindt zich een ingang van het gebied. Je auto parkeer je in de berm.

In het Pompveld is een wandeling van een paar kilometer uitgezet. Je kunt kiezen voor een verkorte wandeling. De meest uitgebreide route is ongeveer 10 kilometer lang. Zonder stil te staan om vogels te kijken, loop je de kortste route in ruim een uur. Kijk je ook vogels, dan loop je de kans dat je het rondje niet afmaakt. Wij zijn op een gegeven ogenblik omgedraaid, omdat we meer dan 2 uur onderweg waren en qua meters niet veel vorderingen maakten.

De beste tijd om het Pompveld te bezoeken om er vogels te kijken, is de periode half april tot half juni. Dan zijn de zangvogels het meest actief.

De paden door het Pompveld zijn heerlijk onverhard. Heeft het een tijdje flink geregend, dan zijn delen van de paden behoorlijk modderig. Dan zijn laarzen aan te bevelen. In droge tijden volstaan goede wandelschoenen. Lees hier meer praktische informatie over de vogelwandeling door het Pompveld.

Neem zeker een verrekijker mee om de zangvogels te bekijken. Een telescoop lijkt me een beetje overdreven in dit natuurgebied waar hooiveld en moerasdelen worden afgewisseld door grienden en populierenbossen.

Wil je in het Land van Heusden en Altena nog een fraai natuurgebied bezoeken, ga dan zeker ook naar de Kornse Boezem. Dit gebied is wat compacter, maar lijkt landschappelijk gezien sterk op het Pompveld. Ik las ergens op een bord dat gepoogd wordt beide gebieden met elkaar te verbinden. Dat is een loffelijk streven.

Natuurhuisjes in het Land van Heusden en Altena

jako van gorsel met verrekijker

Het Land van Heusden en Altena is ook de omgeving van de Biesbosch. Een verblijf in deze regio voert je vrijwel zeker naar dit befaamde natuurgebied waar je een paar nodig hebt om het te verkennen. Dat doe je te voet, op de fiets of vanuit een kano. Wie weet zie je de zeearend, visarend of bever. Ben je op zoek naar een vakantiehuisjes op een natuurlijke locatie, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan op een rustige locatie, vaak midden in de natuur. Je kunt natuurlijk ook op Booking.com naar een verblijfplek zoeken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!