Vogels kijken in het Parc Ornithologique de Pont de Gau

Wil je de flamingo’s in de Camargue van wel heel dichtbij bekijken? Ben je maar kort in het gebied en wil je snel veel vogelsoorten zien? Dan raad ik een bezoek aan Parc Ornithologique de Pont de Gau aan. In dit park worden gewonde vogels opgevangen, maar veel belangrijker: wilde vogels worden gevoerd, waardoor je ze van heel dichtbij kunt bewonderen. En omdat de vogels er gewend zijn aan mensen, blijven ze nog zitten ook.

Met kinderen is een bezoek aan Parc Ornithologique de Pont de Gau helemaal een aanrader. Al bij binnenkomst zie je grote groepen flamingo’s staan, foerageren en zwemmen. Soms komt een groepje aanvliegen, wat ook een boeiend tafereel is. Maar je kunt nog veel meer vogelsoorten zien in het park.

In het park vind je diverse reigerkolonies. Koereiger, blauwe reiger, kleine zilverreiger en kwak broeden er. Ook de woudaap schijnt er te worden gezien, maar niet door mij toen ik ging vogels kijken in het Parc Ornithologique de Pont de Gau.

Andere vogels die ik er zag waren zwarte ibis, lepelaar, steltkluut, zwarte ruiter, zwartkopmeeuw, geelpootmeeuw, oeverloper, kluut, visdiefje, dwergstern, kleine zwartkop, nachtegaal, bijeneter en graszanger. Nu bezochten wij het park eind april. In andere maanden kun je weer heel andere vogels zien. Ik las op een website dat iemand er ook krooneend, marmereend, bosruiter, groenpootruiter en nog veel meer soorten had gezien.

De bijeneters vlogen bij de ingang van het park, aan de overkant van de weg. Ook in het park worden ze gezien, zeker in het tweede deel waar de zandhopen en het open landschap een ideale combinatie vormen voor deze kleurrijke vogels.

Hieronder kun je de flamingo’s zien die ik het gebied filmde. Het is echt een belevenis hoor, die honderden zuurstokroze vogels op een paar meter afstand.

Flamingo’s in Parc Ornithologique de Pont de Gau

Praktische informatie over vogels kijken in het Parc Ornithologique de Pont de Gau

Het park is gelegen aan de D570. Voor je navigatie: 570 Lieu dit Pont de Gau, 13460 Saintes-Maries-de-la-Mer, Frankrijk

Let op: je moet entree betalen. Tot voor kort kon je er alleen cash betalen, maar sinds kort kun je gelukkig ook met een bankpas afrekenen. Gemak dient de mens.

Leuk is dat je bij de entree ook verrekijkers kunt huren, waaronder een Swarovski EL. Het is echt genieten hoor om met zo’n state-of-the-art kijker door het park te lopen. Je moet wel je identiteitsbewijs achterlaten.

In het park is een wandelroute in de vorm van een soort acht (8) uitgezet. Je kunt dus een korte en een lange route kiezen. Vanaf het terras heb je uitzicht op een reigerkolonie. Overal hangen nestkasten om zangvogels te verleiden er te nestelen.

Het eerste deel van het park mag je gerust toeristisch noemen. Mensen blijven massaal bij de grote groepen flamingo’s hangen. Op een drukke dag heeft het park in dat deel dus wel een beetje het karakter van een dierentuin.

Het tweede deel van het park, een uitgestrekt natuurgebied, is echter uitgestrekt en een stuk rustiger. Hier staat een aantal uitstekend verzorgde vogelkijkhutten. Steltlopers komen werkelijk op een paar meter voor de hut voorbijlopen. En soms zie je er grote groepen kleine zilverreigers, zo veel zie je er in Nederland nooit bij elkaar!

Ook in de winter is ornithologisch park Pont de Gau een bezoekje waard. In sommige omliggende gebieden wordt gejaagd, in het park en in het naastgelegen natuurgebied natuurlijk niet. Steltlopers en eenden vinden daar dan een schuilplaats.

Je bent misschien zoals ik geneigd om het allemaal maar een beetje nep te vinden, maar toch doe je het park dan te kort, vind ik. Vergelijk het maar met de commerciële vogelkijkhutten in Nederland. Je huurt ze af en je weet dat de vogels worden gelokt met een vijver en voer. Dat gebeurt in dat park in de Camargue in het groot. En ja, er zullen vast een paar gekortwiekte reigers rond hoppen. Ik kan het wel waarderen.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? 

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Frankrijk? Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of liever op een vakantiepark of een B&B? Kies hieronder je voorkeur. 

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze in Nederland én Frankrijk, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(verspreid over heel Frankrijk)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)