Vogels kijken in het Mastbos

Ten zuiden van Breda ligt een uitgestrekt natuurgebied waarin je meerdere landschapselementen aantreft: naaldbos, loofbos, vennen en heide. En dat betekent dat je er ook een heel gevarieerde vogelstand aantreft. In dit artikel leg ik je uit welke soorten je kunt zien als je gaat vogels kijken in het Mastbos.

Laat ik beginnen met de verrassing. In het Mastbos kun je namelijk ook moerasvogels zien. Lepelaar, blauwe reiger, ooievaar, dodaars, waterral, wintertaling, slobeend, kleine karekiet en andere vogels van vennen en moerassen.

Natuurlijk domineren de bosvogels. Je kunt er haast alle spechtensoorten zien die ons land rijk is. Zwarte specht, groene specht, kleine bonte specht, middelste bonte specht en grote bonte specht broeden er. Of je er de draaihals kunt zien, weet ik niet. Misschien in de trekperiode? Dan is het hele stel compleet.

Een mooie soort om te horen is natuurlijk de nachtzwaluw. Zien doe je hem zelden, maar wil je zijn kenmerkende geluid horen, ga dan eens op een windstille zomerse avond in juni in de open delen van het Mastbos luisteren. Eerlijk gezegd geef ik deze tip door namens een andere vogelaar, want zelf heb ik nog nooit bewust een nachtzwaluw gezien.

Goudvink, appelvink, kruisbek, boompieper, gekraagde roodstaart, roodborsttapuit, grauwe vliegenvanger, goudhaan, kuifmees, boomklever, tuinfluiter en zwartkop zijn soorten die er heel regelmatig worden gezien. De zwartkop in het filmpje hieronder filmde ik bijvoorbeeld in het Mastbos.

Van de roofvogels noem ik havik, sperwer, boomvalk, buizerd en wespendief.

Let je ook op dagvlinders, kijk dan in de maanden mei en juni om naar het bont dikkopje.

En ja, ook nachtvlinders leven in het bos. En aangezien de beheerder in het verleden lange lanen met eiken heeft aangeplant, weet je ook met welke soort je rekening dient te houden: jawel, de befaamde eikenprocessierups. Toen ik in juni het Mastbos bezocht, zaten in haast elke eik wel een paar nesten. Hou rekening met de aanwezigheid van deze rupsen, zeker wanneer je gevoelige luchtwegen hebt. En ook als je die niet hebt, zijn de haast onzichtbare haartjes van de rups een kwelling voor de huid.

Vogels kijken in het Mastbos is vooral veel meters maken: lange afstanden wandelen en ondertussen genieten van de gezonde boslucht en de dieren die er leven.

Praktische informatie over vogels kijken in het Mastbos

Kriskras door het Mastbos zijn wandelpaden uitgezet. De ingang die wij kiezen is die aan de Galderseweg, Breda. Je vindt er een kleine parkeerplaats waar het wandelpad begint. Er begint ook een wandelroute die je hier kunt bekijken. Ik stippelde zelf ook een route voor een vogelwandeling door het Mastbos uit.

Normaal gesproken voldoen gewone wandelschoenen. Heeft het langdurig en/of flink geregend, dan kunnen er grote plassen op de paden staan.

Aan de Galderseweg vind je Grand Café De Kogelvanger waar je kunt lunchen, dineren of gewoon even kunt genieten van een korte pauze met koffie en meer. Aan de andere kant van de Galderseweg vind je trouwens een klein doch charmant landgoedje: de Blauwe Kamer. Gewoon een leuk extra ommetje dat je vooral heel mooie plaatjes oplevert.

Op zaterdag en zondag kan het heel druk zijn in het bos met wandelaars, hun honden, met ruiters, joggers en al wie om begrijpelijke redenen de omgeving van steen, asfalt, beton en lawaai wil ontvluchten. Door de week en vroeg in de ochtend is het er een stuk rustiger en dus ook beter geschikt om vogels te kijken.

Wil je meer vogelgebieden in de provincie Noord-Brabant ontdekken, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Noord-Brabant. Bij elk gebied vind je informatie over de vogels die je er ziet, de bereikbaarheid en andere handige weetjes.

Een buitengewoon inspirerende en praktische wandelgids voor dit natuurgebied dat onderdeel is van de Baronie van Breda is de gids De mooiste netwerkwandelingen: Baronie van Breda. Ben je op zoek naar de mooiste natuurwandelingen rond Breda, dan raad ik je deze gids aan. Je leest hier mijn recensie over deze wandelgids.

Natuurhuisjes in de omgeving van Breda

jako van gorsel met verrekijker

De omgeving van Breda biedt ontzettend veel gelegenheid voor lange wandelingen en fietstochten door de natuur. In de Baronie van Breda, waar je uitgestrekte en eeuwenoude bossen aantreft, kun je urenlang wandelen. Je ziet er ontzettend veel bosvogels. Je passeert ook meanderende riviertjes, vennen en kleinschalige akkers. Wil je een weekendje of een weekje in deze Bourgondische omgeving doorbrengen, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze vakantiehuisjes zijn vaak gelegen op rustige locaties, midden in de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!