Vogels kijken in het Liesbos bij Breda

Een nieuw bos bij Breda ontdekt: het Liesbos. Ik las een bericht dat iemand er de middelste bonte specht had horen roepen, en dat sprak aan. En dus vertrokken we dit weekend vroeg in de morgen op weg naar Breda om te gaan vogels kijken in het Liesbos. En al meteen op de parkeerplaats was het raak: een kleine bonte specht in de enorme naaldboom naast het watertje!

Het Liesbos blijkt een verrassend mooi bos. Allerlei soorten loofbomen groeien door elkaar afgewisseld door percelen naaldbos. Deze variatie aan bomen is gunstig voor vogels. Hoe meer variatie, hoe meer soorten. Zo zag en hoorde ik vier soorten spechten: de grote bonte specht, middelste bonte specht, kleine bonte specht en groene specht. Nadeel van het Liesbos is dat de bomen erg hoog zijn en dat bemoeilijkt het fotograferen of filmen van de spechten. Naast de spechten waren ook boomklever, boomkruiper, roodborst, winterkoning, vink, koolmees, pimpelmees, merel, zanglijster, houtduif, goudhaan en een vuurgoudhaantje actief. Stiekem hoopte ik op de appelvink, maar die liet zich helaas niet zien. Niet door ons gezien tijdens onze vogeltocht, maar wel regelmatig gezien door anderen: de zwarte specht, gaai, kuifmees, putter, sijs en roofvogels als havik, sperwer en buizerd. In het voorjaar maak je er ook kans op de grauwe vliegenvanger, bonte vliegenvanger, zwartkop, tjiftjaf en tuinfluiter. Leuk is ook dat je er een heel goede kans maakt op de eekhoorn.

Het Liesbos is lekker uitgestrekt, je kunt er je benen op de goede manier strekken. In het weekend kan het er wel druk zijn. Vroeg uit de veren, is mijn advies, dan ben je de drukte een beetje voor.

Praktische informatie over vogels kijken in het Liesbos

Het Liesbos bij Breda ligt ten westen van de A27. Je bereikt de centraal gelegen parkeerplaats door te navigeren naar de Jachthuisdreef, Breda. Aan het eind van deze dreef heb je een ruime parkeerplaats. Je kunt vanaf deze locatie alle kanten uit wandelen.

Zoals ik hierboven al aangaf: ga liefst vroeg in de morgen vogels kijken in het Liesbos. Dan is het nog rustig in het bos. Later in de ochtend arriveren de eerste honden met hun bezitters en zoeven mountainbikers over de paden. Zeker in de weekenden in de gaten houden!

Train je nekspieren voorafgaand aan je bezoek aan het Liesbos. De bomen zijn hoog, de vogels zitten vaak in de top en dat betekent ingespannen omhoog turen.

Een ander interessant bosgebied bij Breda is het Mastbos. Ook hier kun je heerlijk dwalen en speuren naar bosvogels.

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een fraai gelegen locatie? Midden in de Brabantse natuur? Een ideale uitvalsbasis om de regio te verkennen?
Bekijk dan het ruime aanbod op Natuurhuisje.nl.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)