Vogels kijken in het Leersumse Veld

Het Leersumse Veld is een uitgestrekt en afwisselend bosgebied bij Leersum en Maarsbergen. Het is één van de mooiste bosgebieden die ik ken, juist vanwege het afwisselende karakter. Naaldbomen, loofbomen, heide en water wisselen elkaar af. En dat betekent dat je er allerlei soorten vogels kunt zien. Ik ging in hartje winter vogels kijken in het Leersumse Veld, op zoek naar de klapekster. Want die overwintert er vrijwel elk jaar. Of ik deze bijzondere vogel heb gezien, ontdek je in dit artikel. Evenals welke andere vogels ik er zag.

Vogels kijken in het Leersumse Veld

Zoals hierboven aangegeven: het Leersumse Veld is een bosgebied waar je zowel loof- als naaldbomen aantreft. De open gebieden zijn begroeid met heide en hier en daar een naaldboom. Toen wij kwamen aanrijden, stond de parkeerplaats zo ongeveer helemaal vol. Er zijn meer mensen die het Leersumse Veld weten te vinden en helaas niet alleen om er vogels te kijken. Honden zijn er toegestaan, mits aangelijnd. En groepen wielrenners rijden door het gebied. Wanneer zo’n sportieveling het vertikt om stuur of rem te gebruiken, hoor je weer een irritant gebel of je krijgt een schreeuw op je afgevuurd. Taferelen die niet thuis horen in een natuurgebied. Maar goed, wandel dan maar liever door het graasgebied. Daar zijn fietsers niet welkom en met reden.

tips om roofvogels te kijken

Ik was er dus in hartje winter. Er lag zelfs een laagje sneeuw op de grond. Al bij de parkeerplaats hoorde en zag ik drie grote bonte spechten druk met elkaar in de weer. Daar was al balts zichtbaar. Een eindje verder hoorde ik de korte en zachte roffel van de kleine bonte specht. Helaas kreeg ik hem niet te zien. We wandelden het open gebied in en al snel zag ik een grijze vogel vliegen. Inderdaad, de klapekster! Hij zat in de toppen van de naaldbomen in het gebied en speurde om zich heen naar prooidieren.

Even later hoorde ik een glanskop roepen. Goudhaantjes zochten naar voedsel in een den. Een boomkruiper hing onderste boven aan een tak. Roodborsten zijn hier onvermijdelijk. Even leek er eentje zelfs op mijn schouder te gaan zitten, maar hij schrok er toch van terug.

Even later zag ik nog een groepje goudhaantjes en liet een boomkruiper zich in een kale boom bewonderen. Drie reetjes graasden op de besneeuwde akker en iemand die mijn filmpje goed bekeek, ontdekte zelfs nog een vogel die ik niet had opgemerkt: een buizerd op het hek.

Welke vogels kun je zoal nog meer zien in het Leersumse Veld? De raaf en de zwarte specht. Ook de boomklever natuurlijk. En de zwarte mees. Havik en sperwer jagen in het gebied. De kuifmees vind ik altijd een bijzondere soort. En ook de appelvink zie ik graag.

In het voorjaar keren de zomervogels terug. Fluiter, bonte vliegenvanger, grauwe vliegenvanger, boompieper, boomleeuwerik, roodborsttapuit en koekoek zijn soorten die je dan graag wilt zien. Op de plas zwemt de dodaars rond.

Het Leersumse Veld is een prachtig gebied om te wandelen en om er vogels te kijken. In het volgende filmpje zie je beelden van mijn wandeling in de winter:

Praktische informatie over vogels kijken in het Leersumse Veld

Je bereikt het Leersumse Veld door in je navigatie in te toetsen: Maarsbergseweg 18, Leersum. Hier bevindt zich ook een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer. Het parkeerterrein is best groot, maar stroomt in het weekend al snel vol.

De paden in het Leersumse Veld zijn over het algemeen niet verhard. Comfortabele wandelschoenen zijn prima. Voor mensen in een rolstoel is het gebied helaas vrijwel ontoegankelijk.

jako van gorsel de visdief

Eerder bezocht is de Leersumse Plassen, de waterplassen in het gebied. Dat was in het voorjaar.

In het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer kun je wat nuttigen. Hier begint ook een wandeling voor de jongste kinderen. Je leest er hier meer over.

Ben je op zoek naar meer interessante vogelgebieden in de buurt, bekijk dan mijn overzicht van vogelgebieden in Utrecht.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Utrecht?