Vogels kijken in het Kristalbad bij Enschede

Nergens zag ik ooit van zo dichtbij dodaarzen als in het Kristalbad bij Enschede! Terwijl de kleinste fuutjes overal ontzettend schuw zijn, zwommen ze in dit waterzuiveringsgebied tot op een paar meter van me vandaan zonder weg te vluchten! Ze gingen zich zelfs uitgebreid zitten poetsen! Ga daarom mee vogels kijken in het Kristalbad bij Enschede! In dit artikel ontdek je waarom.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

In het najaar van 2022, halverwege oktober om precies te zijn, bezocht ik op uitnodiging van twee vogelaars verschillende vogelgebieden rond Enschede. Na ons bezoek aan Vliegbasis Twente gingen we naar het Kristalbad. Dit gebied doet dienst als waterzuiveringsgebied en als ecologische verbindingszone. Er stroomt zelfs een heus riviertje doorheen! Dit waterrijke gebied is in de loop van de jaren veranderd in een waar vogelparadijs. En zelfs op een ietwat regenachtige middag in de herfst was dat aan alles zichtbaar.

Bij het parkeerterreintje lieten grote bonte specht, roodborst en groene specht zich al horen. In het snelstromende riviertje zagen we een dodaars wegduiken in het sop. En eenmaal bij de rietvelden zochten we naar de andere dodaarzen die zich lieten horen. Luisterden we naar de waterrallen. Keken we naar de aalscholvers. Zag ik twee sperwers wegschieten tussen de bomen. En dook een fuut onder water. In de rietkragen murmelde een cetti’s zanger. Dat was toch geen slechte start van onze vogeltocht!

We wandelden naar het kanaal. Op dat brede en diepe water was niet veel te zien, maar toen we eenmaal het Kristalbad weer in wandelden, zagen we bij het bruggetje meteen twee dodaarzen jagen. Deze bleven opvallend dichtbij en lieten zich niet afschrikken. Kennelijk zijn ze gewend aan wandelaars en vogelaars. Verder, bij de uitkijktoren, werd een grote gele kwikstaart gezien. Die is hier vrijwel het hele jaar rond te zien. Een ringtaling stond zich te poetsen, helaas een ontsnapte eend, maar niettemin best bijzonder. Hij liet zich trouwens omringen door een stel wintertalingen. Een van ons ontwaarde onder de bomen in een flits een waterral. Slobeend, krakeend, wilde eend, smient en kuifeend dreven op het water, evenals wat grauwe ganzen.

Hoewel er hier en daar slikrandjes droog vielen, lieten de steltlopers het dit keer afweten. Maar je maakt er op die slikrandjes altijd kans op steltlopers als watersnip, groenpootruiter, oeverloper, kievit, kleine plevier, scholekster, kemphaan, tureluur en bosruiter (afhankelijk van de tijd van het jaar natuurlijk). Heb je geluk dan vliegt tijdens de voorjaars- of najaarstrek een groepje kraanvogels over. En ben je er in het voorjaar, dan hoor je er vast de kleine karekiet zingen, wellicht een gekraagde roodstaart, en anders wel een bosrietzanger, tuinfluiter, koekoek, tjiftjaf, zwartkop of winterkoning.

Het Kristalbad ligt naast de Grolsch Veste. Je kunt in dat deel van Enschede dus niet alleen van voetbal genieten, maar ook van vogels!

Bekijk hier mijn impressie van vogels kijken rond Enschede, waaronder in het Kristalbad met zijn prachtige dodaarzen:

Praktische informatie over vogels kijken in het Kristalbad

Je bereikt het Kristalbad door te navigeren naar de Kettingbrugweg, Enschede (coördinaten: 52°14’46.0″N 6°49’09.7″E). Hier bevindt zich een parkeerplaats.

De wandelpaden door het Kristalbad zijn afwisselend verhard en onverhard. Voor mensen die slecht ter been zijn is het gebied niet optimaal toegankelijk, hoewel een groot deel van het gebied wel vanaf het fietspad overzien kan worden. Maar hou rekening met de snelfietsers die op dit kaarsrechte fietspad voorbij razen!

Hoewel de wandelpaden deels onverhard zijn, volstaan wandelschoenen normaal gesproken.

Er bevindt zich een aantal uitkijkposten in het gebied. Er staat zelfs een heuse gluurmuur, maar die staat inmiddels achter wat boompjes. Je gaat vanachter die gluurmuur dus niet zo heel veel zien. Wel word je aangemoedigd om te zien naar de ijsvogel.

Ontdek hier meer interessante vogelgebieden in Overijssel.

Natuurhuisjes rond Enschede

jako van gorsel met verrekijker

De regio Enschede is een heel interesse regio om vogels te kijken. Je vindt er tal van hoogveengebieden en bossen. De middelste bonte specht, zwarte specht, grauwe klauwier, bonte vliegenvanger en geelgors zijn hier redelijk algemeen. Je bevindt je in het grensgebied met Duitsland. Stap je over de grens, dan kom je in een heel andere wereld terecht waar je ook een aantal natuurgebieden kunt bezoeken. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie in deze regio, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Overijssel?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)