Vogels kijken in het Kralingse Bos

Zelfs in de stad kun je bijzondere vogels zien! Zeker in een stad als Rotterdam met zijn uitgestrekte havengebieden tot aan de Noordzee. In het noordoosten van de stad ligt de Kralingse Plas met daaromheen het Kralingse Bos. Dit gebied leent zich ook voor een vogelwandeling, zéker in de winter wanneer er ijs ligt. Maar ook in andere seizoenen kun je er bijzondere soorten zien. In dit artikel lees je meer over vogels kijken in het Kralingse Bos in Rotterdam.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in het Kralingse Bos

De Kralingse Plas en het Kralingse Bos zijn één van de markante punten in Rotterdam. Het gebied ligt in het noordoostelijke deel van de stad en wordt omringd door woonwijken. Het kenmerk van stadsparken is dat ze intensief worden gebruikt door recreanten. Veel vogelaars kwam ik er niet tegen, maar er worden vrijwel dagelijks waarnemingen gemeld in het gebied. En dat betekent dat er toch een aantal vogelaars actief zijn in het gebied. Een bezoek aan het Kralingse Bos stond al lange tijd hoog op mijn verlanglijstje. Moedertje Winter bracht me zover om de stap te zetten. Ik las dat er brilduikers en grote zaagbekken waren gezien en dat zijn voor mij soorten waarvoor ik erop uit trek. En dus ging ik op de (voorlopig) laatste vorstdag van januari 2024 naar het Kralingse Bos.

Het was op een zondag, meestal een dag waarop talloze joggers, wandelaars en hondenliefhebbers massaal naar buiten gaan, en deze zondag vormde daarop geen uitzondering. Maar dat mocht de pret niet drukken. De bodem was nog bedekt met sneeuw, een groot deel van de Kralingse Plas was bedekt met ijs en er stond een ijzige wind. Barre omstandigheden dus, maar wel de juiste omstandigheden om op de plas leuke soorten zien. Vanaf de steigers zag ik er namelijk een stuk of tien krooneenden zwemmen! Dat vind ik toch wel een bijzondere soort. Verschillende paartjes zwommen met elkaar op. Zodra het mannetje bovenkwam met waterplanten in zijn snavel, zwom het vrouwtje op hem af en at ze mee van de waterplanten. Op deze manier versterken krooneenden de paarband met elkaar.

Als eerste zag ik echter een paartje nijlganzen op een boomstronk staan. Grote groepen meerkoeten en kuifeenden dreven op het golvende water. Aalscholvers jaagden fanatiek op de plas. Het was eind januari en de aalscholvers waren al op hun mooist. Witte veren verfraaiden hun koppen. Tafeleenden dreven tussen de meerkoeten, evenals een paar futen. Ook zag ik er nog een paartje krakeenden en wat wilde eenden. Een blauwe reiger staarde op de oever in het water. Het helaas wist ik het paartje knobbelzwanen dat kwam aangevlogen niet te filmen.

Toen dook opeens een brilduiker voor me op, een mannetje. Zo dichtbij had ik een brilduiker nog nooit gezien! En iets verderop zwom een vrouwtje grote zaagbek van me vandaan. En zo werden de beloften op waarneming.nl in een paar minuten tijd vervuld!

In het bos had ik ondertussen wat gewonere soorten gezien. Zwarte kraaien en ekster aten zich vol met vogelvoer. Een grote bonte specht vloog door het bos. Houtduiven zochten op de grond naar voedsel, evenals merel en zanglijster. Roodborsten alom en op een bevroren slootje zocht een winterkoning naar voedsel. Hoog boven me hoorde ik goudhaantjes. En natuurlijk ontbraken boomkruiper, koolmees en pimpelmees niet. Ook hoorde ik nog een eenzame sijs overvliegen.

Welke andere vogels werden in januari gemeld? De dodaars, ooievaar, ijsvogel, appelvink, boomklever, koperwiek, staartmees, vuurgoudhaan, barmsijs, putter, vink, sperwer, havik en buizerd.

En welke vogels worden er in het voorjaar zoal gezien en gehoord in het Kralingse Bos? Boerenzwaluw, fitis, tuinfluiter, tjiftjaf, zwartkop en koekoek. Eerlijk gezegd had ik misschien nog wel wat andere tuinvogels verwacht. Nou ja, ik denk ik dat in het voorjaar ook maar weer eens wandeling door het Kralingse Bos ga maken. Eens kijken welke vogels ik dan zie en hoor. In elk geval is een bezoek aan het Kralingse Bos een aanrader voor vogelaars die in en rond Rotterdam woonachtig zijn. Het is weer eens wat anders dan een bezoek aan een natuurgebied in de provincie…

Praktische informatie over vogels kijken in het Kralingse Bos

Je bereikt de parkeerplaats in het Kralingse Bos door te navigeren naar de Prinses Beatrixlaan in Rotterdam. Daar bevinden zich verschillende parkeerplaatsen, waaronder op de coördinaten 51°56’25.4″N 4°31’33.0″E. Parkeren is er gratis. Meer informatie over parkeergelegenheden in het Kralingse Bos vind je op deze website.

Aan horeca is rond de plas geen gebrek, zeker niet wanneer je je auto parkeert aan de Prinses Beatrixlaan. Lekker de plas rond lopen en vervolgens even bijkomen in één van de restaurantjes. Voor kinderen is er ook gezorgd: je kunt terecht in een gezellig pannenkoekenhuis.

Hou er rekening mee dat het Kralingse Bos een aantal recreatieve functies heeft. Er wordt gezeild op de plas. Er is een klimparcours in een deel van het bos uitgezet. Mensen joggen er, laten er hun honden uit of wandelen er in gezelschap door bos en langs de plas. Het viel me wel op dat er altijd wel een paar stiltegebieden zijn waar het minder druk is.

Vanaf de oostelijke oever heb je een prachtig uitzicht over de Kralingse Plas met op de achtergrond de skyline van Rotterdam. Je kunt daar honderden meters over steigers wandelen. Een karakteristieke locatie om te fotograferen.

Vakantiehuisjes rond Rotterdam

vakantiehuisjes in wenen

Wil je de omgeving van Rotterdam eens verkennen (en de stad zelf)? Op de website natuurhuisje.nl vind je een ruim aanbod van vakantiehuisjes die in of bij natuurgebieden gelegen zijn. En geloof het of niet, zelfs in de omgeving van een grote stad als Rotterdam vind je een ruim aanbod van natuurhuisjes!