Vogels kijken in het Kraaiennest bij de Lier

Tussen de kassen van het Westland, aan de rand van het dorp De Lier, ligt een natuur- annex recreatiegebied waar je ook uitstekend vogels kunt kijken. Heel groot is het niet, je kunt er gedurende een paar uur lekker vogels kijken. Het gebied zou je een moerasgebied kunnen noemen, hoewel het behoorlijk kunstmatig is. Maar water, riet en broedeiland domineren er. En dat betekent dat het er in het voorjaar gonst van de moerasvogels. Ik bezocht het gebied op Koningsdag en genoot er op en top. Hoewel? Er was een smetje, en dat heb ik volgens mij te danken aan een douceurtje van onze koning hemzelf.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Vogels kijken in het Kraaiennest bij de Lier

Het Kraaiennest ligt aan drie kanten tegen kassencomplexen aan, hoe kan het ook anders in het Westland. Ten zuiden van het gebied strekken zich weilanden uit, maar die zijn van het type intensief, dus heel veel vogelvreugde vind je er niet. Het zuidelijke deel van het gebied is echter wel héél interessant. Er is namelijk een waterbergingsgebied aangelegd met in het midden een broedeiland voor kluut, visdief, kokmeeuw en kleine plevier. Althans, deze soorten zag ik er broeden, baltsen en druk doen. Dus ik vermoed dat deze er ook zullen broeden.

Vanuit de brede rietkragen zongen de rietzangers om het hardst. De rietgors deed ook vrolijk mee. Evenals de blauwborst. Een paartje kneu maakte het gezelschap compleet. Ondertussen foerageerden er de nodige steltlopers en eenden in op de slikranden. Kluut, groenpootruiter, kleine plevier en tureluur. De dag ervoor was er nog een krombekstrandloper waargenomen, het eigenlijke doel van mijn vogeltocht, maar juist die nacht was deze bijzondere steltloper vertrokken. Krakeend, wilde eend en zowaar ook een zomertaling dobberden op het water of stonden te suffen.

Aan de andere kant van het fietspad ligt een uitgestrekte waterplas met brede rietpartijen. De snor zingt hier op verschillende plaatsen. Evenals natuurlijk rietzanger en rietgors. Spectaculair waren de futen die aan het baltsen waren en ondertussen ook nog eens ruzie maakten met een ander paartje futen dat op de plas leeft. Zo dicht op elkaar, dat het wel tot problemen moet leiden.

En dan het smetje. Ik stond bij de struiken met mijn groene kleding aan en stelde mijn camera juist in om de blauwborst te filmen. Ik was net bezig het knopje in te drukken, toen een enorme knal over het natuurgebied klonk. Een jager stond aan de overkant van het gebied, op nog geen tachtig meter van me vandaag, zijn geweer af te vuren! Had deze vogeldoder mij gezien? Oftewel: hoe groot was het risico dat een schot hagel in mijn lijf terecht gekomen was? Ik heb hem geducht uitgescholden, ik beken maar eerlijk dat ik in dat soort situaties niet de meest fijnzinnige ben. Natuurlijk vroeg ik me af of er zo laat in het seizoen nog gejaagd mag worden en wat blijkt? Op Goede Vrijdag, Koningsdag (27 april), Dodenherdenking (4 mei), Bevrijdingsdag (5 mei) en Oudejaarsdag (31 december) mogen de jagers er lustig op los paffen. Koningsdag is kennelijk zo feestelijk dat er creaturen gedood moeten worden. Ook de Dodenherdenking mag worden opgeluisterd met dodelijk geknal. Dat de jagers ook Bevrijdingsdag luister mogen bijzetten met hun afgrijselijk gepaf, dat doet me denken aan de gewoonte in het Midden-Oosten om bij opperste vreugde in de lucht te schieten. Let wel, ik ben geen principiële tegenstander van de jacht op schadelijke soorten als grauwe gans of groot wild, maar om op Koningsdag pal langs een natuur- annex recreatiegebied te gaan schieten, dat gaat me te ver. De kans op ongelukken is veel te groot en het is bovendien een verschrikkelijke verstoring. Zo, dat heb ik dan ook maar weer gezegd!

Welke anders vogels je zoal in het Kraaiennest kunt zien

In het voorjaar kun je allerhande steltlopers zien in het Kraaiennest. Steltkluut, kluut, watersnip, kemphaan, groenpootruiter, oeverloper, witgat, grutto, tureluur, zwarte ruiter, bonte strandloper en met wat geluk ook meer incidentele soorten als de krombekstrandloper en Temmincks strandloper. Visdief en kokmeeuw broeden op het broedeiland.

In de oeverzwaluwwand broeden oeverzwaluwen. Die snorren in het voorjaar druk boven het broedeiland.

Op het water maak je kans op eenden als zomertaling, tafeleend, kuifeend, krakeend, wilde eend en buiten het voorjaar ook de wintertaling. En in het riet vind je rietvogels als snor, kleine karekiet, rietzanger, rietgors en cetti’s zanger. Ik hoorde er vanuit het riet zelfs de roerdomp hoempen! In het vroege voorjaar maak je hier kans op groepen IJslandse grutto’s.

Praktische informatie over vogels kijken in het Kraaiennest

Je bereikt het Kraaiennest door te navigeren naar de Laan van Koop, De Lier (coördinaten 51°58’12.0″N 4°16’59.5″E). Hier bevindt zich een parkeerplaats, een prima start voor je vogelwandeling.

Een wandeling om het gebied heen kost nog geen drie kwartier. Maar ga je vogels kijken en sta je regelmatig stil om vogels te kijken, dan heb je meer tijd nodig. En dat is in het geheel niet erg.

De wandelpaden zijn verhard. Soms loop je over een grasveld. In natte perioden kan zo’n veld natuurlijk wat modderig zijn en anders wel flink nat. Hou daar dan rekening mee bij je keuze voor schoeisel.

De beste perioden van het jaar om vogels te kijken in het Kraaiennest zijn het voorjaar en de periode augustus/september wanneer de najaarstrek weer begint. Hou waarneming.nl in de gaten, zeker wanneer je in de buurt woont. Er kan altijd iets bijzonders gezien worden. Dat heb je in een natuurgebied dat in de wijde omtrek zo ongeveer de enige in zijn soort is. Dat trekt als een magneet aan vogels. Vorig jaar zaten er maandenlang twee wilde zwanen in het gebied.

Ben je op zoek naar andere interessante vogelgebieden in de buurt van De Lier, bekijk dan mijn overzicht van de mooiste vogelgebieden in Zuid-Holland.

Natuurhuisjes in de buurt van Het Kraaiennest

jako van gorsel met verrekijker

Verrassend genoeg vind je in de omgeving van De Lier tal van vakantiehuisjes gelegen op een rustige locatie. Bij Schipluiden, Delft en Hoek van Holland bijvoorbeeld. Hoewel deze regio behoorlijk verstedelijkt is en je hier natuurlijk overal de kassen van het Westland tegenkomt, heb je hier toch nog een soort van groen hart. Eerlijk is eerlijk: aan de skylines van Rotterdam en al die andere steden ontkom je hier niet. Ben je benieuwd welke natuurhuisjes je hier kunt huren, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)