Bij Zevenhuizen ligt nog een allerlaatst restant van het oorspronkelijke moerasveen dat zich hier ooit uitstrekte. Terwijl het omliggende veen werd afgestoken voor de turfwinning, is het Koornmolengat nooit ontveend of ontwaterd. En dan zie je hoe de oorspronkelijke natuur van ons land eruit gezien moet hebben. Een broekbos met water, en dus met bijzondere flora en fauna, veel watervogels, eenden, reigers en een kolonie aalscholvers. En het was me tijdens mijn bezoek aan dit natuurgebied nu juist te doen om die aalscholvers. Niet dat die nu zo uitzonderlijk zijn, integendeel, er broeden alleen maar ‘gewone’ aalscholvers. Hoe het wel zit, lees je hieronder.
Dit jaar kropen er weer kuikens uit de eieren en ze werden met succes groot gebracht door de oudervogels. Eén kuiken bleek een buitenbeentje, maar het deerde hem niet. Het kuiken bleek niet zwart, maar spierwit! En nu hij in de veren zit, witte veren natuurlijk, valt hij eens te meer op. Ik kwam een foto tegen van deze excentrieke aalscholver en ik wilde hem met mijn eigen ogen gaan aanschouwen. Dat bleek gelukkig niet lastig, want hij zat op zijn vaste tak. Even later ging hij trouwens zwemmen en speelde hij met wat takken.
Er ligt een wandelpad om het Koornmolengat. Je kunt er dus omheen wandelen. Heel veel van het gebied zie je niet, het gebied zelf is namelijk afgesloten. Toch kun je er aardige waarnemingen doen. De ijsvogel leeft er bijvoorbeeld. Ook wordt de boomvalk er gezien, evenals de bruine kiekendief, grote bonte specht, groene specht, purperreiger, roerdomp, kleine karekiet, snor, bosrietzanger, cetti’s zanger, lepelaar, visdief, zanglijster, grote lijster, koekoek en spotvogel. Niet gek voor een natuurgebiedje dat zo groot niet is.
De witte aalscholver kun je in dit filmpje zien:
Praktische informatie over vogels kijken in het Koornmolengat
Je bereikt het Koornmolengat door te navigeren naar Tweemanspolder 6-8 Zevenhuizen (coördinaten 52°00’26.1″N 4°33’44.4″E).
De witte aalscholver zit meestal op een van de overliggende bomen over de waterplas. Maar de locaties verschillen nogal. Wandelend over of langs het fietspad zul je zien dat de waterplas maar op een beperkt aantal plaatsen te overzien valt. Speur vanaf deze open gaten de plas af op een witte vogel en kijk ondertussen natuurlijk ook naar de andere vogels die aanwezig zijn.
Je kunt een wandeling maken rond het gebied. De route is eenvoudig te vinden.
Na je bezoek aan het Koornmolengat kun je de nabijgelegen Eendragtpolder bezoeken, de Zevenhuizerplas of – iets verder gelegen – de Driemanspolder.