Vogels kijken in het Haaksbergerveen

Het Haaksbergerveen ten zuiden van Enschede is één van de mooiste hoogveengebieden in Nederland. Na ons bezoek aan het nabijgelegen Aamsveen, ging ik er in mei vogels kijken met Ruben en Marten en keek er mijn ogen uit. Terwijl de grond onder mijn voeten bij elke stap trilde, zag ik vogels als de grauwe vliegenvanger, gekraagde roodstaart, geelgors en koekoek. In het bos liet de wielewaal zich horen. In dit artikel lees je meer over vogels kijken in het Haaksbergerveen.

Vogels kijken in het Haaksbergerveen

De zon stond al hoog aan de hemel, we arriveerden laat in de ochtend bij het Haaksbergerveen. De parkeerplaats was verlaten. Er stond een lichte wind die de struiken deed bewegen. En in de verte hoorde ik wulpen jubelen. Dat geluid ken ik van de Oosterschelde, maar hier is de Oosterschelde ver te zoeken. Dit was anders. Dit waren alarmerende wulpen die omhoog stoven bij elke zwarte kraai en buizerd die over het weiland vloog. Hier broedt de wulp dus nog, hoe bijzonder! Even later zagen we inderdaad een wulp op een weiland foerageren.

In de struiken zat een geelgors te zingen, maar hij verstopte zich in het groen. Even verderop zat een roodborsttapuit op het hek en weer een paar stappen verder vergaapten we ons aan de boompieper die op een paaltje zat te zingen. De boompieper is hier een algemene broedvogel. Hij deed me denken aan de graspiepers in de Biesbosch en rond de Oosterschelde. In het bosje met wat eiken zong een gekraagde roodstaart. Het mannetje liet zich uiteindelijk zien terwijl hij zijn veren zat te poetsen. Wat een prachtige vogel met zijn oranjerode borst en zijn gitzwarte kop. Even dacht ik een grasmus te zien, maar Ruben corrigeerde me: een braamsluiper. En toen was het mijn beurt om een zangvogel aan te kondigen: de grauwe vliegenvanger in een bosperceeltje waar een mountainbikeroute doorheen liep. Wij liepen het parkoers op, vonden de grauwe vliegenvanger en moesten een paar keer opzij springen om de mountainbikers te omzeilen.

We liepen het hoogveengebied weer in. Een merel vloog op, evenals een zanglijster. Op het pad zagen we een geelgors zitten, maar we hadden vooral ook voor de groene kikkers die in het water dreven. Na verloop van tijd kropen er een paar het land op. Ze keken ons aan en wij hen. Een kreet, we keken op en zagen een boomvalk over vliegen.

Verder ging onze tocht. Op uitgedroogde varens zaten een boompieper en een roodborsttapuit. In de boom tegenover het bankje landde een boomleeuwerik. Een grasmus zocht naar voedsel in één van de berken rond het bankje. En regelmatig hoorden we de wulpen alarmeren.

We besloten terug naar de auto te wandelen en om het Haaksbergerveen ook vanuit een andere parkeerplaats te bezoeken. Daar vielen we ook weer meteen met de neus in de boter: in het bos zaten wielewalen te zingen. Lang geleden dat ik die had gehoord. Grauwe vliegenvangers jaagden in het bos. Die zagen we vrijwel overal. De spotvogel zat luid te zingen. De koekoek vloog voorbij, evenals een paar appelvinken. Een grote bonte specht keek me argwanend aan vanuit zijn nest. En daar zong alweer een gekraagde roodstaart!

We liepen de kale vlakte in en moesten moeite doen om niet omver gelopen te worden door de schaapskudde die de volle breedte van het wandelpad in beslag nam. Ook al zo’n mooi tafereel. Op het vlonderpad bogen we voor een levendbarende zandhagedis die zijn kop omhoog stak tussen de planken. Een geelgors zong vanuit een dennenboom waarna we de blik sloegen op een reebok die ons al in de gaten had. Een gele kwikstaart kruiste het pad en toen waren we weer bij de weg en ontdekten we nog een wandelpad door de bossen. Er vloog iets op, groot en bruin, het leek op een bosuil en het was er nog één ook! We gingen af op de alarmerende en scheldende zangvogels, maar helaas. De bosuil vloog op, landde hoog in een boom, kreeg meteen op zijn kop van een zwarte kraai en verdween voorgoed.

Dit was een prachtige vogelwandeling over het Haaksbergerveen!

Praktische informatie over vogels kijken in het Haaksbergerveen

Je bereikt het Haaksbergerveen door te navigeren naar de Wennewickweg 7481, Haaksbergen (coördinaten 52°07’16.4″N 6°47’28.6″E). Hier bevindt zich parkeerplaats Siberië.

Je kunt ook parkeren aan Niekerkerweg 2, Haaksbergen (coördinaten 52°07’30.4″N 6°45’45.2″E).

Of parkeer langs de Veenweg, Haaksbergen (coördinaten 52°08’12.0″N 6°46’56.5″E).

De wandelpaden zijn over het algemeen onverhard, hoewel ze meestal wel van grint zijn voorzien. Goede wandelschoenen volstaan meestal. Heeft het langdurig geregend, dan is het raadzaam om laarzen aan te doen.

Ontdek hier nog meer mooie vogelgebieden in Overijssel en in de buurt van Enschede.

Natuurhuisjes rond Enschede

jako van gorsel met verrekijker

De regio Enschede is een heel interesse regio om vogels te kijken. Je vindt er tal van hoogveengebieden en bossen. De middelste bonte specht, zwarte specht, grauwe klauwier, bonte vliegenvanger en geelgors zijn hier redelijk algemeen. Je bevindt je in het grensgebied met Duitsland. Stap je over de grens, dan kom je in een heel andere wereld terecht waar je ook een aantal natuurgebieden kunt bezoeken. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op een rustige locatie in deze regio, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!