vogels kijken in het grote gat bij oostburg sjaak huijer

Vogels kijken in het Grote Gat bij Oostburg

Het Grote Gat is een oude kreek die ten zuiden van het plaatsje Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen loopt. Het is een natuurgebied waar je steltlopers en andere watervogels kunt zien. Het aardige is dat er een oude maar wel charmante vogelkijkhut in het gebied staat. Wie wil vogels kijken in het Grote Gat doet er goed aan om eens een uurtje of wat in die hut te gaan zitten.

Oude kreken genoeg in Zeeuws-Vlaanderen, maar het Grote Gat is wel een heel fraai en groot stuk oude kreek. Er voert een wandelpad door het gebied, en je kunt het Grote Gat hier en daar vanaf de dijk overzien. 

In september 2018 wilde ik vogels kijken in het Grote Gat en bezocht ik de vogelkijkhut. Deze hut staat middenin het natuurgebied en biedt uitzicht over het water en de graslandjes ervoor. Wij zagen er soorten als Indische gans, Canadese gans, groenpootruiter, kemphaan, wulp en oeverloper. Andere soorten die er regelmatig worden gezien zijn lepelaar, slobeend, pijlstaart, goudplevier, witgatje, watersnip, tureluur, grutto, zwarte ruiter, kluut en bruine kiekendief. In het voorjaar hoor en zie je er ook zangvogels als de roodborsttapuit, baardmannetje, kleine karekiet, cetti’s zanger, rietgors, gele kwikstaart en oeverzwaluw. Ook de ijsvogel wordt regelmatig in het Grote Gat gezien.

Tijdens mijn bezoek aan het Grote Gat filmde ik deze Indische gans, waarschijnlijk een afstammeling van een ontsnapt exemplaar. Een exoot dus, maar wel een fraaie exoot:

Praktische informatie over vogels kijken in het Grote Gat:

Je komt bij het Grote Gat door in je navigatiesysteem in te toetsen: Nieuveltweg, Oostburg. Bij het toegangshek op de dijk begint het wandelpad naar de vogelkijkhut.

Het Grote Gat is vanuit Vlaanderen uitstekend te bereiken. Ideaal dus voor Vlaamse vogelaars die een vogeltochtje in Zeeland willen maken.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)