vogels kijken in het donker 1

Vogels kijken in het donker

Het lijkt een tegenstelling: vogels kijken in het donker. Dan laten ogen en verrekijker het afweten. Tenzij je een nachtkijker hebt, maar volgens mij tovert die ook geen oogverblindend kleurenpakket op je netvlies. Licht is er hooguit van de sterren en de maan. Of van kunstmatig licht op palen of aan gebouwen. De kieviten midden in het weiland blijven onzichtbaar. Tenzij.

Tenzij je je oren wijd openzet natuurlijk! En je alert wordt op de geluiden die je hoort. Vanavond wandelde ik ons dorp uit, in de richting van de molens van Kinderdijk. Het eerste geluid dat ik hoorde was dat van smienten. Onmiskenbaar smienten met dat kenmerkende gefluit. Kolganzen vlogen hoog boven mijn hoofd over, gakkend, hoger dan de grauwe ganzen een eind verderop. Meerkoeten kregen het met elkaar aan de stok en maakten misbaar. En vanuit de rietkraag schreeuwde een waterral. In de struiken langs de boezem zat een clubje kauwen. Hoeveel weet ik niet, ik hoorde ze slechts een beetje tokkelen. Met daarachter het gejoel van de voetballers van Nieuw-Lekkerland.

Dan moet ik tenslotte de dodaars nog noemen. Die hoorde ik vanavond niet, maar vorige week wel, toen er nog ijs lag. Vanuit het wak bij de brug klonk opeens een hoog gehinnik. Onmiskenbaar dodaars. En jawel, een beetje turen, schuin voorbij het licht en daar dreef een kleine schim te midden van de grote plompe meerkoeten. Vogels kijken in het donker doe je met je oren en een beetje met je ogen.

vogels kijken in het donker 2
Als je goed kijkt zie je de meerkoeten op het water drijven.

De beste vogelgidsen van dit moment:

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!