Vogels kijken in het Alblasserbos

Hoewel het landschap in de Alblasserwaard wordt gekenmerkt door de uitgestrekte weilanden, kun je hier en daar ook een boswandeling maken. Voor het maken van een boswandeling kun je terecht in het Alblasserbos. Wil je eens iets anders zien dan weide- en watervogels, ga dan eens vogels kijken in het Alblasserbos.

Vier percelen
Het Alblasserbos bestaat uit een aantal percelen waaronder een bij Papendrecht, twee bij Alblasserdam en een in de buurt van Oud-Alblas. In het Alblasserbos groeien bomen als populieren, zomereik, abeel, wilg, es, linde en zwarte els. Het bos wordt doorkruist door slootjes en hier en daar tref je een grasveld. Deze variatie trekt een groot aantal zangvogels aan die op hun beurt een aantal roofvogels aantrekken. De beste tijd om vogels te kijken in het Alblasserbos is het voorjaar. Dan barst het vogelgezang los. Zwartkop, grote bonte specht, koolmees, pimpelmees, matkop, groenling, boomklever, boomkruiper, grauwe vliegenvanger, roodborst, winterkoninkje, putter, merel, zanglijster, tuinfluiter, vlaamse gaai, staartmees, fitis en tjiftjaf laten zich horen. Ook maak je kans op de wielewaal die je in mei en juni kunt horen.

Buiten het broedseizoen kun je soms verrassende waarnemingen doen. Zo werd in 2015 een kleine bonte specht in het Alblasserbos bij Papendrecht gezien. Buiten het broedseizoen worden vinken als goudvink, appelvink en sijs (soms) waargenomen. Nu (februari 2016) zijn vogelaars uit de buurt in de ban van de taigaboomkruiper die in het Alblasserbos Kortland bij Alblasserdam verblijft. Ook in het Alblasserbos bij Papendrecht verblijven twee taigaboomkruipers. Ben je liefhebber van roofvogels dan kun je terecht voor buizerd, sperwer en soms de boomvalk. ‘s Nacht wordt de bosuil gehoord.

Het Alblasserbos bij Papendrecht is ook een van de weinige locaties in de Alblasserwaard waar je het oranjetipje kunt zien. In het voorjaar, wanneer de zon aan kracht wint, kan het een waar vlinderspektakel zijn daar in het bos. Oranjetipje, gehakkelde aurelia, klein geaderd koolwitje, groot koolwitje, kleine vos, dagpauwoog, atalanta en gehakkelde aurelia laten zich al vroeg in het seizoen zien.

Streeknatuurcentrum Alblasserwaard
Aan de Matenaweg 1 te Papendrecht bevindt zich het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Je kunt hier wat eten en drinken. Bovendien kun je hier fiets- en wandelroutes door de Alblasserwaard verkrijgen. Een goede uitvalsbasis voor je vogeltochten door de Alblasserwaard. Kijk voor de openingstijden op de website van het streeknatuurcentrum.

Locaties
Het grootste perceel van het Alblasserbos ligt bij Papendrecht. Neem op de A15 de afslag Papendrecht en vervolg de N214 richting Oud-Alblas. Aan je rechterhand bevindt zich het Alblasserbos. Sla op de rotonde direct rechtsaf de Parallesweg in. Dan de eerste links de Matenasche Scheidkade in. Aan het einde kun je aan de Peilkade de auto parkeren. Rechtsaf is de Maltenaweg waar het Steeknatuurcentrum Alblasserwaard zich bevindt. Wil je na het wandelen lekker lunchen, wandel dan naar restaurant Nel in de Krom.

Bij Alblasserdam bevinden zich twee percelen. Neem op de A15 de afslag Papendrecht en vervolg de N214 richting Oud-Albas. Sla op de rotonde links, driekwart rond dus. Rij de Veerweg in en blijf langs de N15 rijden. Neem in de bocht de afslag naar link, de Bosweg in. Bij Kortland bevindt zich een tweede en kleiner perceel. Kortland is een wijk in Alblasserdam.

Bij Oud-Alblas bevindt zich een minder bekend deel van het Alblasserbos. Dit perceel bevindt zich aan het einde van de weg Grote Nes bij Oud-Alblas. Langs dit perceel slingert het riviertje de Alblas. Hier maak je kans op de veel voorkomende water- en rietvogels als kleine karekiet, rietzanger, bosrietzanger, meerkoet, waterhoen, blauwe reiger, kuifeend.

Drukte
Het Alblasserbos is geen natuurgebied. Het lijkt op zondagen, feestdagen en als het mooi weer is meer een hondenuitlaatgebied. De beste tijd om er vogels te kijken is vroeg in de morgen. Dat is een weliswaar een algemene regel, maar voor het Alblasserbos geldt die regel dus ook met het oog op drukte. Met name in het perceel bij Alblasserdam is het soms flink laveren tussen de uitwerpselen. Mijdt in het voorjaar zon- en feestdagen, dat scheelt al een hoop.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)