Hoewel het landschap in de Alblasserwaard wordt gekenmerkt door de uitgestrekte weilanden, kun je hier en daar ook een boswandeling maken. Voor het maken van een boswandeling kun je terecht in het Alblasserbos. Wil je eens iets anders zien dan weide- en watervogels, ga dan eens vogels kijken in het Alblasserbos. Hieronder ontdek je welke vogels je er kunt zien en welke percelen je kunt bezoeken.
Vier percelen
Het Alblasserbos bestaat uit een aantal percelen waaronder een bij Papendrecht, een bij Alblasserdam en twee in de buurt van Oud-Alblas. In het Alblasserbos groeien bomen als populieren, zomereik, abeel, wilg, es, linde en zwarte els. Het bos wordt doorkruist door slootjes en hier en daar tref je een grasveld. Deze variatie trekt een groot aantal zangvogels aan die op hun beurt een aantal roofvogels aantrekken. De beste tijd om vogels te kijken in het Alblasserbos is het voorjaar. Dan barst het vogelgezang los. Zwartkop, grote bonte specht, koolmees, pimpelmees, matkop, groenling, boomklever, spotvogel, bosrietzanger, boomkruiper, grauwe vliegenvanger, roodborst, winterkoninkje, putter, merel, zanglijster, tuinfluiter, vlaamse gaai, staartmees, fitis en tjiftjaf laten zich horen. Ook maak je kans op de wielewaal die je in mei en juni kunt horen.
Buiten het broedseizoen kun je soms verrassende waarnemingen doen. Zo werd in 2015 een kleine bonte specht in het Alblasserbos bij Papendrecht gezien. Buiten het broedseizoen worden vinken als goudvink, appelvink en sijs (soms) waargenomen. Nu (februari 2016) zijn vogelaars uit de buurt in de ban van de taigaboomkruiper die in het Alblasserbos Kortland bij Alblasserdam verblijft. Ook in het Alblasserbos bij Papendrecht verblijven twee taigaboomkruipers. Ben je liefhebber van roofvogels dan kun je terecht voor buizerd, sperwer en soms de boomvalk. ‘s Nacht wordt de bosuil gehoord. In het najaar van 2022 verscheen plots een middelste bonte specht in het bos en die er op het moment van schrijven (eind januari 2023) nog steeds verblijft.
Welke percelen zijn het mooist voor vogelaars?
De vraag is natuurlijk: welke van de vier percelen zou ik als vogelaar bezoeken? Ik geef je een aantal aanwijzingen:
- Alblasserbos bij Papendrecht. In dit deel kun je in het voorjaar de wielewaal horen en zien. Het hele jaar rond zie je hier allerlei soorten zangvogels, variërend van goudhaan, vuurgoudhaan, staartmees, sijs, putter, boomkruiper, boomklever en soms een matkop. Grote bonte specht en groene specht zijn er vrij algemeen. Sperwer en buizerd jagen er. Een deel van dit perceel is niet toegankelijk voor honden. Dat zullen sommige mensen prettig vinden.
- Alblasserbos bij de Bosweg bij Oud-Ablas. Dit is een populair gebied onder bezitters van één of meer honden. Je begrijpt: hier is het soms slalommen om de hopen hondenpoep. Ook hier kun je zangvogels zien, maar ik mijd dit perceel als de pxxx. Ik laat me er alleen naar toe lokken als er een bijzondere waarneming gedaan zou worden, maar dat is tot heden nog niet gebeurd.
- Het Alblasserbos op de Grote Nes. De Grote Nes is een eiland bij Oud-Alblas. Het wordt omringd door weilanden die op min of meer natuurlijke wijze worden beheerd. De weiden zijn rijk aan vogels als fazant, blauwe reiger, grote zilverreiger en soms een purperreiger. De buizerd en torenvalk jagen er. Een deel van dit bos bestaat uit hoge bomen die dicht tegen elkaar aan geplant zijn. Dit vind ik een minder interessant stuk. In een ander deel worden de hogere bomen echter regelmatig verwijderd waardoor er struikvorming voorkomt afgewisseld met kale stukken. Dit is in het voorjaar een heel interessant stuk waar je kans maakt op spotvogel, winterkoning, zwartkop, tuinfluiter, nachtegaal, groenling en koekoek. Hou er rekening mee dat ook hier honden welkom zijn en dan weet je wel genoeg…
- Het Alblasserbos bij Kortland bij Alblasserdam. Dit is een relatief klein perceel waar ik vooral in het voorjaar te vinden ben. Ik ga er dan op zoek naar de zangvogels en spechten. Zingende zanglijsters bijvoorbeeld, of roepende groene spechten. Ook hier worden veelvuldig honden uitgelaten.
Oranjetipje
Het Alblasserbos bij Papendrecht is ook een van de weinige locaties in de Alblasserwaard waar je het oranjetipje kunt zien. In het voorjaar, wanneer de zon aan kracht wint, kan het een waar vlinderspektakel zijn daar in het bos. Oranjetipje, gehakkelde aurelia, klein geaderd koolwitje, groot koolwitje, kleine vos, dagpauwoog, atalanta en gehakkelde aurelia laten zich al vroeg in het seizoen zien. Overigens komt het oranjetipje ook in de andere percelen voor, maar wel in veel lagere aantallen. Op zonnige dagen in april en begin mei kun je ze zien fladderen.
Streeknatuurcentrum Alblasserwaard
Aan de Matenaweg 1 te Papendrecht bevindt zich het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard. Je kunt hier wat eten en drinken. Bovendien kun je hier fiets- en wandelroutes door de Alblasserwaard verkrijgen. Een goede uitvalsbasis voor je vogeltochten door de Alblasserwaard. Kijk voor de openingstijden op de website van het streeknatuurcentrum.
Bereikbaarheid van de locaties
Het grootste perceel van het Alblasserbos ligt bij Papendrecht. Neem op de A15 de afslag Papendrecht en vervolg de N214 richting Oud-Alblas. Aan je rechterhand bevindt zich het Alblasserbos. Sla bij de verkeerslichten rechtsaf de Parallelweg in. Dan de eerste links de Matenasche Scheidkade in. Aan het einde kun je aan de Peilkade de auto parkeren om in het hondenvrije deel van het Alblasserbos te wandelen. Rechtsaf is de Maltenaweg waar het Steeknatuurcentrum Alblasserwaard zich bevindt. Ook hier kun je parkeren. Wil je na het wandelen lekker lunchen, breng dan een bezoek aan restaurant Nel in de Krom.
Bij Oud-Alblas bevinden zich twee percelen. Neem op de A15 de afslag Papendrecht en vervolg de N214 richting Oud-Albas. Sla op de rotonde links, driekwart rond dus. Rij de Veerweg in en blijf langs de A15 rijden. Neem in de bocht de afslag naar link, de Bosweg in.
Bij Oud-Alblas bevindt zich een minder bekend deel van het Alblasserbos. Dit perceel bevindt zich aan het einde van de weg Grote Nes bij Oud-Alblas. Langs dit perceel slingert het riviertje de Alblas. Hier maak je kans op de veel voorkomende water- en rietvogels als kleine karekiet, rietzanger, bosrietzanger, meerkoet, waterhoen, blauwe reiger, kuifeend. Je bereikt dit perceel via het Westeinde, Oud-Alblas.
Bij Kortland in Alblasserdam bevindt zich een tweede en kleiner perceel. Kortland is een wijk (en een weg) in Alblasserdam. De parkeergelegenheid is hier werkelijk minimaal. Je kunt het beste in Alblasserdam parkeren en te voet verder gaan.
Drukte
Het Alblasserbos is geen natuurgebied, het is een recreatiegebied met natuurfuncties. Het lijkt op zondagen, feestdagen en als het mooi weer is meer een hondenuitlaatgebied. De beste tijd om er vogels te kijken is vroeg in de morgen. Dat is een weliswaar een algemene regel, maar voor het Alblasserbos geldt die regel dus ook met het oog op drukte. Ik heb het hierboven ook al genoemd: in de percelen waar honden welkom zijn, is het soms flink laveren tussen de uitwerpselen. Mijdt in het voorjaar zon- en feestdagen, dat scheelt al een hoop. Overigens kent het Alblasserbos bij Papendrecht een deel waar honden niet welkom zijn. Hier kun je zonder gevaar van poep aan je schoenen wandelen en vogels kijken. Hier is het bovendien ook een stuk rustiger qua lawaai. Geen blaffende honden en nog beter: geen hondenbezitters die op uitzinnige wijze hun zogenaamd dierbare bezit uitkafferen.
Mijn persoonlijke ervaringen
Het Alblasserbos is voor mij een gebied wat ik niet heel vaak bezoek. Ik bezoek het vooral wanneer ik te weinig tijd heb om verder gelegen natuurgebieden te bezoeken. En ik bezoek de percelen bij Papendrecht, Alblasserdam en op de Hoge Nes in het voorjaar. Dan raak ik er in vervoering door de vele zangvogels die zich er dan laten zien en horen. Dan blijkt dat deze bospercelen toch een belangrijke functie vervullen voor de parkvogels in de Alblasserwaard.
Weekendje weg in de Alblasserwaard
Rij je eenmaal in de richting van Kinderdijk met zijn molens en moerassen of naar de Zouweboezem bij Ameide, dan begrijp je waarom deze streek in de ogen van veel mensen tot de mooiste streken van Zuid-Holland behoren. Je bevindt zich één van de laagveengebieden van ons land en hoewel veel weilanden intensief worden bewerkt, vind je hier toch natuurgebieden van formaat. Trek erop uit op de fiets of maak een lange vogelwandeling door één van de natuurgebieden. Ontdek mijn tips voor een weekendje weg in de Alblasserwaard.
Vakantiehuisjes in de Alblasserwaard
Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de Alblasserwaard, bekijk dan het aanbod van rustig gelegen natuurhuisjes in deze regio. Eén vakantiehuisje kan ik speciaal aanbevelen vanwege zijn ligging: huisje De Kikker, geschikt voor 6 personen. Dit vakantiehuisje staat werkelijk midden in natuurgebied de Zouweboezem bij Lexmond. Aan de achterzijde en vanuit de tuin heb je een weids uitzicht over de Achthovense polder en aan de voorkant, net over het wandelpad, zingen snor, rietgors, blauwborst en al die andere moerasvogels. Je hebt geen buren, dus het is er heerlijk rustig. In de tuin worden vrij elk voorjaar grauwe vliegenvangers gezien.
Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland? |
Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? |